کیست سینه (Breast cysts) اصولا کیسه هایی پر شده از مایع داخل سینه هستند، که معمولاً خوش خیم و غیر سرطانی هستند. گاهی تنها یک عدد از این کیست ها تشکیل می شود و گاهی هم تعداد زیادی از آن ها فرد را درگیر می کند و امکان تشکیل آن ها در یکی از سینه ها و یا حتی هر دو سینه وجود دارد.
علائم کیست سینه چیست؟
کیست سینه ممکن است در یک و یا هر دو سینه یافت شود و علائم و نشانه های آن عبارتند از:
- یک توده و یا برآمدگی نرم و گرد یا بیضوی با زوایای مشخص که به راحتی حرکت می کند . این توده ها در بسیاری از اوقات خوش خیم هستند.
- ترشحات نوک سینه که ممکن است شفاف، زرد رنگ، قهوه ای رنگ و یا کدر باشد.
- درد سینه و یا تحریک پذیر بودن در اطراف ناحیه ای که توده در آن تشکیل شده است.
- افزایش سایز و اندازه کیست و زیاد شدن شدت تحریک پذیری سینه درست پس از خونریزی ماهیانه
علل شایع کیست سینه
هر کدام از سینه ها از لب های بافت غده ای تشکیل شده اند. این لب ها مانند گل برگ های یک گل در کنار هم قرار گرفته اند. هر لب به اجزای کوچک تری به نام لوبول تقسیم می شود که در طی دوران بارداری و شیردهی شیر تولید می کنند.
بافت حمایت کننده که باعث ایجاد شکل سینه می شود از بافت چربی و بافت همبند فیبروزی تشکیل شده است . کیست سینه در نتیجه جمع شدن آب و مایعات درون غدد سینه به وجود می آید.
انواع کیست سینه
کیست ساده
کیست های سینه چه بزرگ چه کوچک جزء کیست های ساده به شمار می روند و هیچ خطری برای فرد ندارد و گاهی ممکن است کمی موجب درد شوند.
کیست کمپلکس
کیست های کمپلکس با کیست های ساده تفاوت دارند. این کیست ها اغلب دیواره ضخیمی داشته و به شکل توده کاملا قابل لمس می باشند. البته کیست های کمپلکس همیشه خطر ساز نیستند اما بی خطر هم نمی باشند و باید با نمونه برداری، آزمایشات و معاینات لازم تشخیص داده شوند و درمان به سرعت آغاز شود.
آیا تشکیل کیست سینه ارثی است؟
تصور غلطی که در بین افراد وجود دارد این است که کیست های سینه نیز مانند کیست های تخمدان ارثی هستند. درست است کیست های سینه و تخمدان با یکدیگر متفاوت است اما این هورمون های تخمدان هستند که عامل ایجاد کیست های سینه می شوند.
علت مشخصی برای تشکیل کیست پستان وجود ندارد. اما می توانند به دلیل تغییرات هورمونی که هر ماه و در طول سیکل قاعدگی اتفاق می افتد، تشکیل شوند. برخی شواهد نشان می دهند، بالا بودن سطح استروژن در بدن می تواند باعث تحریک بافت سینه و در نهایت کیست پستان شود.
تخلیه کیست پستان تحت هدایت سونوگرافی، روش ساده ای است که با قرارگیری پروب سونوگرافی بر روی ناحیه ای از سینه که کیست تشکیل شده است، همراه می باشد. جهت انجام این روش، ناحیه مورد نظر بی حس خواهد شد. پزشک با استفاده از سوزنی ظریف و به طور مستقیم، نسبت به تخلیه مایع درون کیست اقدام خواهد کرد.
چه آمادگی برای تخلیه کیست پستان نیاز می باشد؟
با این که تخلیه پستان با سونوگرافی تحت هدایت، روش کم تهاجمی است اما احتمال بروز خونریزی در ناحیه وجود دارد. به همین خاطر، از بیمار خواسته می شود حداقل به مدت یک هفته قبل از انجام تست، از مصرف داروهایی مانند آسپیرین خودداری کند. این دارو با رقیق کردن خون، احتمال خونریزی را افزایش می دهد.استفاده از پودرهای زیر بغل و یا دئودورانت ها ممنوع می باشد.توصیه می شود بیمار روز انجام این روش، لباس راحت بر تن داشته باشد.بیمار می تواند قبل از انجام درمان، غذا بخورد اما بهتر است وعده غذایی سبک باشد.بعد از تخلیه کیست پستان با سونوگرافی تحت هدایت، نیازی به رعایت مراقبت خاصی نیست. اما گاهی ممکن است روند تخلیه با بیوپسی انجام شود، به همین خاطر، بهتر است فردی از دوستان و یا اعضای خانواده بیمار را همراهی کند.
تخلیه کیست پستان با سونوگرافی تحت هدایت به چه صورت انجام می شود؟
در ابتدا بیمار به پشت و کمی مایل به پهلو دراز می کشد. پروب سونوگرافی بر روی ناحیه ای از سینه که کیست وجود دارد، قرار می گیرد. در مرحله بعد، نواحی نزدیک به کیست با تزریق ماده بی حسی، بی حس می شود. بعد از اطمینان از بی حسی کامل، ناحیه کیست به طور مرتب به وسیله پروب سونوگرافی چک می شود، سوزن کوچکی مستقیما وارد کیست می شود و مایع درون آن تخلیه خواهد شد.در صورتی که امکان تخلیه کیست به این روش وجود نداشته باشد، بیوپسی انجام خواهد شد.بعد از پایان روش، گاز استریلی به مدت چند دقیقه بر روی ناحیه گذاشته می شود تا جلوی خونریزی گرفته شود.بیمار همان روز تخلیه کیست می تواند به منزل برگردد و کارهای عادی و روزانه خود را انجام دهد. بعد از رفتن به منزل می توانید پانسمان را بردارید و به حمام بروید.ممکن است وارد شدن سوزن منجر به پارگی جزئی رگ شده باشد و مقداری تجمع خون زیر پوست دیده شود، در صورت مشاهده چنین موردی، جایی برای نگرانی وجود ندارد.