سرطان سینه یا سرطان پستان نوعی از سرطان است که از پستان آغاز می شود. سرطان هنگامی آغاز می شود که رشد سلول ها از کنترل خارج شود. سلول های سرطانی پستان معمولاً توموری را تشکیل می دهند که معمولاً به واسطه اشعه ایکس دیده می شود یا به صورت توده احساس می شود. درک این نکته بسیار مهم است که اغلب توده های پستان خوش خیم هستند و سرطانی و بدخیم نیستند. تومورهای غیرسرطانی پستان رشد غیر طبیعی دارند، اما خارج از پستان پخش نمی شوند. آنها تهدید کننده زندگی نیستند، اما برخی از توده های خوش خیم پستان خطر ابتلا به سرطان پستان را در زنان افزایش می دهند.
برای تعیین خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان و اینکه آیا ریسک ابتلا به سرطان را در آینده تحت تأثیر قرار خواهد داد، بایستی هر توده سرطانی یا تغییرات ظاهری در شکل ظاهری پستان، توسط متخصص مراقبت های پزشکی چک و بررسی شود.
سرطان پستان ناشی از رشد خارج از قاعده سلول های غیرطبیعی در پستان است. در هر دو نوع تومورهای خوش خیم و بدخیم، رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود، در تومورهای بدخیم این رشد به صورت غیر قابل مهار ادامه می یابد تا حدی که در صورت عدم درمان، تمامی قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و از کار می اندازد.شایع ترین نوع سرطان پستان، سرطان از منشاء مجاری شیری است و از آنجا که این نوع بافت بیشتر در یک چهارم بالایی و خارجی پستان وجود دارد، در حدود نیمی از سرطان های پستان در ربع فوقانی و خارجی آن یافت می شوند.
تومورهای خوش خیم و بدخیم چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
باید گفت که در تمام تومورها رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. خواه این تومور خوش خیم باشد یا بدخیم. آنچه حائز اهمیت است و تفاوت اصلی این دو نوع تومور را سبب می شود این است که روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود ولی در تومورهای بدخیم به صورت غیرقابل مهار ادامه می یابد. این رشد سلولی در تومورهای بدخیم که همان سرطان است تا حدی ادامه می یابد که در صورت عدم درمان تمامی قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و از کار می اندازد. این در حالی است که این اتفاق، هرگز در تومورهای خوش خیم نمی افتد.
سرطان پستان، شایعترین سرطانی است که خانم ها به آن مبتلا می شوند. در کشورهای غربی این بیماری بیشتر در سنین بالای 50 سال دیده می شود ولی در کشور ما بیماران جوان تر هستند و در بسیاری از موارد به علت عدم آگاهی از علائم بیماری در مراحل پیشرفته تری مراجعه می کنند.
هر چقدر سرطان پستان زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسان تر و موفقیت آمیز تر است. به همین دلیل لازم است بانوان جهت حفظ سلامت خود، حقایقی را در مورد این بیماری بدانند.
علائم سرطان پستان تهاجمی
- وجود توده و برآمدگی در پستان
- تورم قسمتی از پستان و یا تمام بافت پستان ، حتی زمانی که توده ای احساس نمی شود
- ناراحتی های پوستی
- احساس درد در پستان و یا نوک پستان
- قرمز و ضخیم شدن پوست پستان و یا نوک پستان
- ترشح از نوک پستان
- وجود توده و تورم در غدد لنفاوی زیر بغل
علائم سرطان مجاری شیری
سرطان مجاری شیری، معمولا با علامت و نشانه ای همراه نیست و به ندرت علائمی مانند توده در پستان و یا ترشح از پستان مشاهده می شود. با این حال، در بسیاری از موارد این نوع سرطان در تست ماموگرافی تشخیص داده می شود.
علائم سرطان غدد شیری
سرطان غدد شیری نیز با علامت و نشانه ای همراه نیست و با ماموگرافی تشخیص داده نمی شود. این نوع سرطان زمانی تشخیص داده می شود که بیوپسی از سوی پزشک تجویز می شود. در صورت ابتلای فردی به این نوع سرطان، سلول های پستان زیر میکروسکوپ، طبیعی به نظر خواهند رسید.
علائم سرطان پستان التهابی
برخلاف سایر سرطان های پستان، این نوع سرطان پستان منجر به بروز برخی علائم می شود و در ماموگرافی نیز تشخیص داده نخواهد شد. علائم این سرطان عبارت است از:
- قرمز و متورم شدن پستان ، خارش پستان
- برآمدگی و تورفتگی سطح پستان
- سنگین شدن پستان و احساس سوزش در پستان
- بزرگ شدن یکی از پستان نسبت به دیگری
- عدم وجود توده در معاینات فیزیکی
- کشیده شدن نوک پستان به سمت داخل
- تورم غدد لنفاوی زیر بازو
- عدم بهبود علائم بعد از یک دوره درمان آنتی بیوتیک
برخلاف دیگر سرطان های پستان، سرطان پستان التهابی معمولا با احساس توده در سینه همراه نیست. بنابراین، معاینه پستان توسط خود فرد، معاینه بالینی و ماموگرافی کمکی به تشخیص این سرطان نمی کند. حتی ممکن است این تست با اولتراسوند نیز تشخیص داده نشود.
– با این حال، تغییرات سطح پستان در این نوع سرطان، با چشم مسلح دیده می شود.
علائم سرطان پستان التهابی به سرعت پیشرفت می کند و در کل، این بیماری روند پیشرفت سریعی دارد. هر گونه تغییر ناگهانی در بافت و ظاهر سینه باید به پزشک گزارش داده شود.
در خانم های باردار و شیرده، تورم، قرمزی و خارش می تواند نشانه ای باشد از عفونت پستان مانند ماستیت که با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شود. در صورت مشاهده این علائم در خانم هایی که باردار نیستند، تستی جهت بررسی سرطان پستان التهابی انجام خواهد شد.
بروز سرطان سینه
شروع عادت ماهیانه در سنین پایین و یا یائسگی در سنین بالا، احتمال ابتلا به سرطان سینه را افرایش می دهد. خانم هایی که بعد از سی سالگی از روش های پیشگیری استفاده می کنند و بچه ای ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. استفاده از قرص های پیشگیری نیز شانس ابتلا به این سرطان را افرایش می دهد.
سبک زندگی
- چاقی و اضافه وزن و یا مصرف غذاهای چرب، احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند.
- افرادی که مشروبات الکلی در حد زیاد مصرف می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
- ورزش منظم، از جمله اقداماتی است که احتمال بروز سرطان سینه را کاهش می دهد.
- عوامل محیطی : افرادی که در قسمت های فوقانی بدن تحت رادیوتراپی قرار می گیرند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
- علت ژنتیکی و جهش های ژنی و علت هورمونی
تشخیص سرطان سینه
تشخیص سرطان سینه طی چند مرحله انجام می شود، از جمله: معاینه فیزیکی سینه، تست ماموگرافی و یا MRI و در نهایت بیوپسی.
ماموگرافی
تست تشخیصی است که ماهیت توده را مشخص می کند. اما از آن جایی که می تواند نتایج کاذبی را به همراه داشته باشد، تست های تشخیصی دیگری نیز انجام خواهد شد.
اولتراسوند
از جمله تست هایی است که تصاویری از داخل بافت سینه را در اختیار پزشک قرار می دهد و نشان می دهد که توده سرطانی است یا غیر سرطانی.
بیوپسی
روش قطعی در تشخیص سرطانی بودن توده می باشد. جهت انجام این تست، نمونه کوچکی از بافت و با وارد کردن سوزن به سینه، گرفته می شود و جهت بررسی های بیشتر به آزمایشگاه ارسال خواهد شد.