این امکان وجود دارد که در دوران شیردهی سرطان پستان ایجاد شود اما این اتفاق نادر است. زنان شیرده سه درصد از موارد سرطان پستان را به خود اختصاص میدهند. برخی تحقیقات نشان میدهند خطر سرطان پستان در سالهای اول پس از بارداری و زایمان، موقتا بیشتر میشود. این افزایش خطر ممکن است حاصل تغییرات هورمونی در دوران بارداری باشد.با این حال به طور کلی شیردهی خطر سرطان پستان را به خصوص در سن پیش از یائسگی کاهش میدهد. ماههای بارداری و شیردهی شمار سیکلهای قاعدگی را کاهش میدهد. این باعث میشود بدن فرد کمتر در معرض هورمونهایی که خطر برخی سرطانها را افزایش میدهند، قرار بگیرد. علیرغم این کاهش خطر ، در صورتی که هر گونه نگرانی در مورد سلامت پستان خود دارید باید با پزشک صحبت کنید.
احتمال ابتلا به سرطان سینه در چه خانم هایی بیشتر است؟
خانم هایی که اولین فرزندشان را قبل از 25 سالگی به دنیا می آورند، بیشتر در خطر سرطان پستان قرار دارند.خانم هایی که قبل از 25 سالگی کمتر از 4 فرزند دارند، بیشتر در خطر سرطان پستان هستند. داشتن فرزند بیشتر بدن خانم ها را از عوامل تحریک کننده سرطان محافظت می کند و دلیلش هم تغییر عملکرد هورمون ها است. خانم هایی که بعد از 25 سالگی اولین فرزند خود را بدنیا می آورند در مقایسه با آنهایی که هنوز بچه دار نشده اند کمتر در خطر سرطان پستان هستند. شیردهی بدن را در برابر دو نوع تومور بدخیم کشنده محافظت می کند، مهم هم نیست چه زمانی آن خانم بچه بدنیا آورده باشد.
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی
1- احتقان سینه
احتقان پسته یکی از معمولی ترین اتفاقات هفته های اولیه شیردهی می باشد که به دلیل جمع شدن شیر در مجاری شیری احساس درد و ناراحتی می کنید و معمولا با تخلیه شیر نیز شما احساس راحتی می کنید.
2- انسداد مجاری
در زمان شیردهی وظیفه تولید شیر بعهده سلول های خاصی می باشد که شیر را به مجاری بسیار کوچکی به نام نوک سینه انتقال می دهند حال تصور کنید که در روزهای اولیه شیردهی شیر شما بسیار غلیظ می باشد و امکان تجمع و لختگی در اینن مجاری وجود دارد که همین موضوع باعث گرفتگی نوک پستان و مجاری شیری می شود.
3- ماستیت یا عفونت سینه در دوران شیردهی
وجود التهابات و عفونت در سینه را ماستیت می نامند، ماستیت زمانی رخ می دهد که احتقان سینه اتفاق افتاده و شیر اضافی تخلیه نشده است در این صورت می باشد که پروتئین های موجود در شیر به بافت های اطراف مجاری شیری نشت می کند و با تورم و قرمزی و کهیر و … همراه می شود که در نهایت تنها با تخلیه سینه از شیر امکان خوب شدن وجود دارد.
4- آبسه
کیست های پر از چرک و باکتری را آبسه می گویند که اگر در گذر زمان درمان نشود شما را دچار بیماری خطرناکی می کند که عوارض جبران نشدنی بسیاری دارد، با احتساب بر این موضوع برای درمان آبسه نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها و تخلیه چرک می باشد تا درمان شود.
5- کیست
در زمان شیردهی گاهی ممکن است که کیست هایی با نام گالاکتوسل ایجاد شود که پر از شیر هستند و در پایان شیردهی نیز تمام شوند و از بین بروند که نیاز به نگرانی ندارند و در بیشتر مواقع نیز کیست های سینه در خانم ها منشا تغییرات هورمونی دارد و جای نگرانی خاصی نیست.
در اکثر موارد، پزشک توصیه می کند مادر شیرده به دنبال تشخیص سرطان پستان، شیردهی را متوقف کند.زیرا اکثر معالجات مربوط به سرطان پستان بر شیر یا شیرخوار تأثیر منفی می گذارد.پزشک برای تعیین اینکه کدام یک از روش های درمانی برای فرد مبتلا به سرطان پستان بهتر است به مادر کمک می کند. از جمله درمان های احتمالی برای سرطان پستان در دوران شیردهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جراحی: برای از بین بردن توده یا بافت سرطانی ممکن است عمل جراحی ضروری باشد. گاه این جراحی شامل ماستکتومی (برداشتن پستان) یا ماستکتومی مضاعف (برداشتن هر دو سینه) می شود. میزان جراحی مشخص خواهد کرد که آیا مادر می تواند شیردهی را ادامه دهد یا خیر.
شیمی درمانی: شیمی درمانی از داروهای قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی در بدن استفاده می کند. زنانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند باید شیردهی را قطع کنند.
پرتودرمانی: برخی از خانم ها که تحت درمان با اشعه قرار دارند، بسته به نوع درمان، می توانند شیردهی را ادامه دهند. پزشک موظف است خطرات را توضیح دهد تا فرد بتواند تصمیم آگاهانه ای بگیرد.
تحت تشخیص برای ابتلا به سرطان: شیردهی در حین آزمایشات تشخیصی سرطان مثل ماموگرافی، عکس برداری با اشعۀ ایکس، اسکن، MRI، سونوگرافی و نمونه برداری بی خطر است. با این حال لازم است که پزشکتان حتماً از شیردهی شما باخبر باشد.
سابقۀ ابتلا به سرطان در گذشته: اگر شما در هر زمانی از گذشتۀ نزدیک یا حتی دور سرطان داشته اید، بهتر است از پزشک خود در مورد بی خطر بودن شیردهی سؤال کنید. برخی پزشکان توصیه می کنند که خانم ها تا پنج سال بعد از درمان سرطان پستان باردار نشوند، ولی اگر خانمی زودتر از این مدت زمانی باردار شود، معمولاً قادر به شیردهی به کمک دیگر پستان سالم خود هست و در برخی موارد اگر درمان مشکلی به وجود نیاورده باشد، مادر می تواند از هر دو پستان به کودکش شیر بدهد.
توجه کنید که عمل جراحی یا درمان های لازم و ضروری دیگر را برای طولانی کردن شیردهی به تعویق نیندازید، زیرا این کار ممکن است زندگی شما را با خطر جدی مواجه کند، پس در صورت وجود هر مشکلی که منجر به قطع شیردهی خواهد شد، لازم است با پزشک خود در مورد گزینه های تغذیه ای دیگر که برای شما و کودکتان بی خطر است مشورت کنید. در موارد خاصی از سرطان سینه نیز، شما ممکن است قادر به ادامۀ شیردهی از سینۀ مبتلانشده باشید. پس بهتر است هرچه زودتر با پزشکتان در این مورد مشورت کنید و بر اساس نظرات او دوران شیردهی خود را مدیریت کنید.