بافت موها در حالت طبیعی نرم و لطیف است و حتی اگر جنس خشکی داشته باشد، حالتی مشابه موهای آسیب دیده ندارد. موها، از هر نوعی که باشند، تحت تاثیر عواملی همچون گرما و حرارت زیاد، آسیبهای محیطی، مواد شیمیایی مانند دکلره، رنگ و محصولات مراقبت از موی نامرغوب صدمه میبینند و قوام خود را از دست میدهند. این صدمه موها را دهیدراته، خشک، زبر، وز و دچار عوارضی همچون موخوره و شوره سر میکند و حتی ممکن است ریزش مو را به دنبال داشته باشد. افرادی که رژیم غذایی ناسالمی دارند و به قدر کافی از مواد پروتئینی، فیبر، سبزیجات و کلیه مواد مفید برای سلامت بدن و رشد مو و به خصوص غذاهای دارای بیوتین استفاده نمیکنند، راحتتر از سایر افراد با مشکلاتی نظیر کم پشت شدن مو مواجه خواهند شد. همچنین ژنتیک و مصرف دخانیات در این امر تاثیرگذار است.
در پروتئین تراپی نیز مواد پروتئینه، توسط فردی ماهر و آرایشگری باتجربه بر موهای تمیز قرار میگیرند و پس از گذشت مدتی شسته و اتو میشوند. پروتئینه کردن موها به معنای احیا کردن آنها است و فاقد اثرات صاف کننده و موادی همچون فرمالدهید میباشد. البته که این روش به نوسازی بافت موهای شما کمک میکند و سبب افزایش ساخت پروتئین در موها میشود. همچنین شکنندگی، کدری، زبری و وز آنها را از بین میبرد و نرم کننده و جلا دهنده است. اگر در زمان صدمه به مو، کوتیکولهای آن دچار روزنه شده باشند، پروتئین تراپی این شکافها را پر میکند و باعث طراوت و شادابی موها میشود. این کار نمیتواند باعث لخت شدن موهای شما شود و موج موهای شما را تا حد کمی حفظ میکند. بهتر است زنان باردار از انجام این کار خودداری کنند، هر چند برخی این توصیه را رد میکنند. اگر قصد انجام این کار را دارید، از محتویات مواد پروتئینه خود باخبر شوید و اطمینان حاصل کنید که در آن فرمالدهید نباشد.
برای انتخاب پروتئین و کراتین بهتر است در ابتدا قبل از آشنایی با خصوصیات این محصولات با تفاوت کراتین و پروتئین تراپی به طور کامل آشنا شوید. کراتین در واقع روشی نیمه دائمی برای صاف کردن موهای وز و فر می باشد که در این روش موها به صورت موقت با محلول کراتین مورد نیاز برای مو پوشش داده می شوند. با استفاده از این روش موها کاملا صاف و لخت می شوند و حالت وز و فر آن ها از بین می رود. کراتین کردن موها به ترمیم و بازسازی موهای آسیب دیده می پردازد اما بیش از آن که روشی برای درمان موها باشد ترفندی برای صاف نگه داشتن مو محسوب می شود.
قبل از انجام این نوع تراپی ممکن است سوالاتی را از خود پرسیده باشید، سوالاتی مانند آیا موهای من به پروتئین نیاز دارد؟ پروتئینتراپی چند درصد صافی دارد؟ آیا پروتئین تراپی موهای من را صاف میکند؟ در ابتدا بهتر است با مراجعه به یک متخصص از میزان سلامت یا آسیب موهایتان آگاه شوید. زیرا گاهی انجام این عمل، راه حل درمان مو نیست و خشکی مو به تنهایی دلیل کافی برای انجام آن نیست. اگر شما موهای خشکی دارید، در ابتدا بهتر است از محصولات مراقبتی مناسب نوع موهای خود مانند یک نرم کننده مناسب استفاده کنید تا رطوبت مورد نیاز موهایتان به خوبی تامین شود و در صورت عدم موفقیت، درمان پروتئینه را امتحان کنید.
علائمی وجود دارند که نشان میدهند موهای شما به این عمل نیاز دارد. برخی از این عوامل عبارتند است از:
موها خاصیت ارتجاعی خود را از دست دادهاند.
موهای شما به تعدد رنگ و دکلره شده است.
شکستن و ریزش بیش از حد در موهای شما وجود دارد و تار موهای شما شل است.
موهایی وز و مجعد دارید که نشان دهنده از دست رفتن آب و چربی طبیعی موهای شماست.
این روش قیمت و ماندگاری متفاوتی دارد. مدت ماندگاری این عمل بسته به جنس موهای شما، نوع نگهداری موها، مراقبت های صحیح بعد از آن و نوع محصولات استفاده شده میتواند متفاوت باشد. البته فراموش نکنید که نوع مواد و روشی که برای آن مورد استفاده قرار میگیرد نیز در ماندگاری پروتئین تراپی تاثیر بسزایی دارد. اما معمولا این عمل بین 3 تا 6 ماه ماندگاری دارد. برای افزایش ماندگاری پروتئین تراپی مو خصوصا پروتئین تراپی برزیلی بهتر است تا 24 ساعت حمام نروید، به مدت 2 هفته از رنگ و دکلره کردن موها بپرهیزید و بعد از انجام آن از سرم موی بدون سولفات، شامپوی بدون سولفات، نرم کننده بدون سولفات و ماسک موی بدون سولفات استفاده کنید.
پروتئین تراپی عوارض کمتری نسبت به کراتینه کردن موها دارد و سالمتر است. در عوض مدت زمان ماندگاری آن کمتر از کراتینه کردن موها است.
کراتینه درمانی عمدتا از کراتین که جزئی از موهای شماست تشکیل شده است و به راحتی میتواند در موها نفوذ کند. در حالی که در پروتئین درمانی از مخلوط چند پروتئین استفاده میشود که از منایع مختلف گیاهی و حیوانی برای نیازهای مو استخراج میشود.
کراتینه برای انواع موهای صاف، موج دار و مجعد گزینه ایدهآلی است که موها را تغذیه کرده، کمبود پروتئین را برطرف، موها را صاف و نرمی و لطافت را به آن بازمیگرداند. اما پروتئین تراپی درمانی است که کراتین و تمام پروئینهای ضروری را برای مو فراهم میسازد و از مشکلات احتمالی موها مانند موخوره جلوگیری میکند و سبب استحکام مو از طریق بازسازی تارهای مو و ریشههای آن میگردد.
کراتین کردن مو دارای سه نوع مشهور کراتین برزیلی، کراتین نرم، کراتین جاپزیلیان بوده و پروتئین تراپی هم دارای انواعی مانند پروتئین گندم، ابریشم، سویا، خاویار و… است.
درمان کراتینه برای افرادی که خواستار صافی موهای خود هستند، مناسب است و درمان های پروتئینی برای افرادی که به دنبال بازسازی پیوندهای مو هستند، انتخابی عالی است.
درمورد درمانهای کراتینه اختلاف نظر زیادی وجود دارد، زیرا در آنها از فرمالدئید یا سایر مواد شیمیایی که فرمالدئید آزاد میکنند استفاده میشود. فرمالدئید گازی بیرنگ و تند است که خاصیت سمی دارد. این ماده در صورت استنشاق یا تماس با چشم و پوست، ممکن است اثرات مضری برای سلامتی بدن داشته باشد. این اثرات مضر ممکن است شامل موارد زیر شوند:
سرفهکردن
خسخس سینه
حالت تهوع
استفراغ
سردرد
سرگیجه
واکنشهای آلرژیک
درد قفسه سینه
کارشناسان همچنین قرارگرفتن مکرر درمعرض سطوح بالای فرمالدئید را با برخی از انواع سرطان ازجمله لوسمی مرتبط میدانند. بااینحال، تحقیقات بیشتری برای تعیین ارتباط بین لوسمی و قرارگرفتن درمعرض فرمالدئید نیاز است. همچنین اگرچه روی برخی از محصولات نوشته میشود که فاقد فرمالدئید هستند، اما بااینحال، آنها به جای آن از متیلن گلیکول یا سایر مواد شیمیایی استفاده میکنند که ممکن است هنگام گرمشدن فرمالدئید آزاد نمایند. این بدان معنی است که حتی اگر فرمالدئید در لیست مواد تشکیلدهنده ماده کراتین نباشد، شما ممکن است پس از اتوکشیدن موهایتان همچنان در خطر قرارگرفتن درمعرض آن باشید.
یکی از مهم ترین تفاوت کراتین و پروتئین تراپی بدون شک مربوط به ماندگاری و میزان دوام بین این دو محصولات می باشد. همانطور که می دانید کراتین مو دارای ماندگاری و دوامی بین 6 تا 1 سال است . البته این نکته مهم را در نظر داشته باشید برای ماندگاری بیشتر این روش باید برخی مراقبت های لازم را انجام دهید. کراتین همچنین یک روش نیمه دائمی محسوب می شود. این در حالی است که ماندگاری پروتئین تراپی در مقایسه با کراتین بسیار کمتر می باشد و میزان ماندگاری این روش بین 3 تا 4 ماه می باشد. در صورت انجام مراقبت های لازم بعد از انجام این روش ها بدون شک اثر و ماندگاری کراتین و پروتئین بیشتر خواهد شد.
بنابراین هر دو روش ظاهر موهای شما را بهبود میبخشند و تا زمانی محدود به آنها زیبایی میدهند. اما هیچ یک نمیتوانند با مراقبت از موها به طور طبیعی و به دور از مواد شیمیایی و صاف کننده جایگزین شوند و دارای عوارض هستند. پروتئین تراپی به پوست سر آسیب میزند و با فشار بر ریشه موها، ممکن است ریزش آنها را رقم بزند. کراتین درمانی نیز ریزش مو و ورود مواد سمی به ریه را به همراه دارد و مشکلات آن، به زحماتش نمیارزد. پیش از انجام دادن هر تکنیک زیبایی و پیاده کردن آن بر پوست و موهایتان، به خوبی درباره آنها مطالعه کنید و با افرادی که چندین بار آنها تجربه کرده اند مشورت کنید.امیدوارم از محتوای پوست و مو نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که به زیبایی ظاهر خود اهمیت میدهند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش سلامت خانواده ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.