این یک بیماری یا مشکل پزشکی نیست بلکه می تواند منجر به شرایطی مانند سنگ های صفراوی و پانکراتیت شود.در اغلب موارد، یک دکتر در طی انجام یک سونوگرافی کیسه صفرا، لجن صفراوی را تشخیص می دهد. لجن صفراوی بیشتر در افراد مبتلا به مشکلات کیسه صفرا و کبدی تشخیص داده می شود، زیرا افراد مبتلا به این نوع بیماری ها احتمال بیشتری دارند که آزمایشات تشخیصی را انجام دهند
علائم لجن کیسه صفرا چیست؟
برخی از افرادی که لجن کیسه صفرا دارند هیچ علائمی از خود نشان نمی دهند و هرگز نمی دانند که به آن مبتلا هستند. برخی دیگر علائم مشابه با سنگ های کیسه صفرا یا کیسه صفرا ملتهب را تجربه می کنند. علامت اصلی آن اغلب درد شکمی است، به خصوص در بالا و سمت راست شکم( در زیر دنده ها).این درد ممکن است کمی بعد از غذا افزایش یابد. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در قفسه سینه
- درد شانه راست
- حالت تهوع و استفراغ
- مدفوع خاک رس مانند یا مدفوع چرب و قیری شکل
علت ایجاد لجن صفراوی چیست؟
وقتی صفرا برای مدت طولانی در کیسه صفرا باقی می ماند لجن کیسه صفرا تشکیل می شود. مخاط کیسه صفرا می تواند با کلسترول و نمک های کلسیم مخلوط شود و در تشکیل لجن صفراوی همراه شود در حالی که لجن کیسه صفرا یک مشکل رایج نیست، افراد خاصی هستند که خطر بیشتری برای ابتلا به آن دارند.به طور کلی عوامل متعددی تشدید کننده احتمال شکل گیری لجن صفرا هستند. بررسی ها حاکی از آن دارند که لجن کیسه صفرا در بانوان بارداری که از یک رژیم سخت پیروی می کنند، به وفور مشاهده می شود. علاوه بر این، بانوان نسبت به مردان بیشتر در معرض مشکلات صفراوی قرار دارند. جالب است بدانید افراد دارای نژاد آمریکایی های بومی در معرض خطر ابتلا به لجن کیسه صفرا هستند.
گروه هایی که در معرض خطر بیشتری هستند عبارتند از:
- زنان، بیشتر از مردان دارای مشکلات کیسه صفرا هستند.
- افراد با نژاد آمریکایی های بومی
- افرادی که از طریق تزریق وریدی یا سایر روش های جایگزین تغذیه می شوند.
- افرادی که به شدت بیمار هستند
- افراد دیابتی
- افرادی که خیلی اضافه وزن داشتند و خیلی زود وزن کم کردن
- افرادی که پیوند عضو شده اند.
تشخیص لجن کیسه صفرایی
اگر درد شکم را تجربه می کنید:
- احتمالا پزشک در مورد سابقه پزشکی و علائم شما سوال می کند.
- معاینه بدنی. که پزشک مکان های مختلف شکم را فشار می دهد.
- سونوگرافی شکمی. اگر پزشک مشکوک به کیسه صفرا باشد، احتمالاً سونوگرافی شکمی را برای شما تجویز می کنند که می تواند سنگهای صفراوی را با دقت قابل توجهی نشان دهد.
اگر پزشک بعد از سونوگرافی، سنگ صفرا یا لجن کیسه صفرا تشخیص دهد، ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین علت لجن انجام دهد. که احتمالاً شامل:
- آزمایش خون . که می تواند سطح کلسترول و سدیم شما را بررسی کند. همچنین ممکن است آزمایش خون را برای اطمینان از عملکرد صحیح کبد انجام دهد.
- در برخی موارد، ممکن است پزشک نیاز به برداشتن مقدار کمی مایعات از کیسه صفرا داشته باشد. در این صورت پرشک با استفاده از یک سوزن مقداری از صفرا را خارج می کند و در زیر میکروسکوپ مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
گاهی اوقات پزشکان هنگام بررسی نتایج سی تی اسکن یا سونوگرافی، لجن کیسه صفرا را به طور تصادفی پیدا می کنند.
پاکسازی کیسه صفرا با گیاهان دارویی و مواد طبیعی
در بیشتر موارد، پاکسازی کیسه صفرا شامل خوردن یا نوشیدن ترکیبی از روغن زیتون، گیاهان دارویی و برخی از انواع آب میوه در طول چند ساعت است. طرفداران ادعا می کنند که پاکسازی کیسه صفرا به شکستن سنگ های صفراوی کمک می کند و کیسه صفرا را تحریک می کند تا آنها را در مدفوع آزاد کند.
اکثر افراد مبتلا به لجن کیسه صفرا می توانند زندگی عادی و سالمی داشته باشند . بسیاری از آنها به هیچ وجه نیاز به درمان ندارند. اما یک تشخیص دقیق می تواند مشکلات بالقوه خطرناک مانند عفونت پانکراس یا سرطان پانکراس را رد کند.
اگرچه شواهد قابل اعتمادی مبنی بر کارآمدی این درمان ها وجود ندارد، درمان های زیر جایگزین های طبیعی محبوبی برای مداخلات پزشکی هستند.
- پاکسازی کیسه صفرا
- سرکه سیب با آب سیب
- قاصدک
- خار مریم
- Lysimachiae herba
- کنگر فرنگی
- پوسته اسفرزه
- پک روغن کرچک
راه های درمان شیوه زندگی ممکن است از این عارضه جلوگیری کند. این استراتژی ها عبارتند از:
- جلوگیری از نوشیدن مشروبات الکلی
- خوردن یک رژیم کم چرب
- اجتناب از افزایش سریع وزن و یا کاهش وزن
درمان لجن کیسه صفرا با عمل جراحی
گاهی میتوان سنگ صفراوی مربوط به لجن صفراوی را با دارو حل کرد.کسانی که درد ناشی از لجن صفراوی دارند یا مبتلا به سنگ کیسه صفرا یا علائم دیگر هستند، ممکن است نیاز به برداشتن کیسه صفرا داشته باشند که با جراحی انجام می شود و نیاز به بیهوشی کامل دارد.
گزینه دیگر (cholangiopankreatography retrograde endoscopic) ERCP است. ERCP یک روش غیر جراحی است که در آن یک لوله کوچک انعطاف پذیر به نام اندوسکوپ، وارد دهان و مجاری کیسه صفرا می شود.
کاتر کوچک پلاستیکی از طریق آندوسکوپ، به مکان مورد نظر، منتقل می شود. پزشک با استفاده از یک دستگاه اشعه ایکس به هدایت این آمپول کاتر به منظور حذف لجن صفراوی در داخل مجرای صفراوی یا حذف سنگ صفرا در صورتی که در مجرای صفراوی به دام افتاده باشد، می پردازد. با هر دو روش ERCP و جراحی برداشتن کیسه صفرا، فرد باید برای چند ساعت قبل از عمل، چیزی نخورد. ممکن است لازم باشد تغییرات تغذیه ای را نیز پس از عمل انجام دهید.
مراجعه به پزشک لجن کیسه صفرا
افرادی که نشانه هایی از مسائل مربوط به کیسه صفرا، مانند درد در قسمت فوقانی شکم دارند، باید همیشه با پزشک مشورت کنند. در بسیاری از موارد، مشکلات کیسه صفرا به عنوان “حملاتی” ظاهر می شود.این حملات ممکن است چندین ساعت طول بکشد، سپس درد آن آرام میگیرد و بعدا دوباره شروع می شوند. هر درد شدید شکم بدون علت مشخص، نیاز به مراجعه به پزشک دارد.