علت لکه های قهوه ای روی دندان چیست؟
به طور کلی تغییر رنگ دندان می تواند علامت بیماری خاصی در بدن باشد و بهتر است که برای تشخیص درست به دندانپزشک مراجعه کنید. لکه های قهوه ای روی دندان می تواند علت های مختلفی داشته باشد که ما در ادامه به آن ها می پردازیم:
نیکوتین
توتون و تنباکو شایع ترین علت بروز لکه های سطحی روی دندان ها می باشند.
غذاها و نوشیدنیها
تغییر رنگ دندان که معمولا به شکل لکه های قهوه ای، زرد و خاکستری روی سطح دندان ها ظاهر می شود، اغلب به دلیل مصرف و نوشیدن قهوه ، چای، نوشابه، زغال اخته، تمشک و انار می باشد.
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان است که با فرسایش مینای دندان (همان لایه سخت و بیرونی دندان) اتفاق می افتد. روی سطح دندان های شما پلاک های پر از باکتری وجود دارند که با مصرف غذاهای قند دار، این باکتری ها اسید تولید می کنند. این اسید می تواند موجب پوسیدگی دندان و در نتیجه ایجاد لکه های قهوه ای روی دندان شده و حتی تا سوراخ شدن دندانها نیز پیش رود. معمولا با هر بار مسواک زدن این پلاک ها از سطح پاک می شوند.
تارتار دندان
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم باکتری های مواد غذایی به پلاک دندان تبدیل می شوند. زمانی که پلاک دندان به طور کامل از سطح دندان برداشته نشود، این ماده سفت و سخت شده و به تارتار دندان تبدیل می شود. تارتار دارای رنگی بین طیف رنگی زرد تا قهوه ای می باشد و در امتداد خط لثه شما ایجاد می شود.
فلوروسیس
فلوراید موجود در آب معمولا از دندان های شما محافطت می کند اما مقدار بیش از حد آن می تواند سبب فلوروسیس دندان شود. این مورد بیشتر در کودکان و زیر خط لثه اتفاق می افتد. فلوروسیس در بیشتر موارد بسیار خفیف بوده و تنها دندانپزشکان می توانند آن را تشخیص دهند. در موارد شدیدتر، فلوروسیس باعث ایجاد حفره هایی در دندان و لکه های قهوه ای روی سطح دندان می شود. البته فلوروسیس شدید بسیار نادر است و کمتر در بین مردم دیده می شود.
هیپوپلازی مینا
گاهی اوقات عوامل ژنتیکی و محیطی باعث می شوند که ضخامت مینای دندان نسبت به مقدار مورد نیاز کمتر باشد. این عارضه با نام هیپوپلازی مینا یا نقص مینای دندان شناخته می شود. این بیماری می تواند ناشی از کمبود ویتامین، بیماری مادرزادی، سوء تغذیه در دوران بارداری، سموم یا عوامل دیگر باشد. هیپوپلازی مینای دندان می تواند روی یک یا چند دندان تاثیر بگذارد و اغلب به شکل لکه های قهوه ای یا زرد با بافت زبر خود را نشان دهد.
عصب کشی
عصب کشی یکی دیگر از دلایل تغییر رنگ دندان ها می باشد. هنگامی که پالپ یکی از دندان های شما می میرد، شما نیاز به عصب کشی دارید. ممکن است بعد از عصب کشی دندان شما تغییر رنگ داده و به رنگ قهوه ای درآید. در واقع با عصب کشی ریشه دندان، رنگ آن تیره می شود و به سطح دندان نفوذ می کند.
ضربه
در صورت ضربه به دهان، عصب دندان شما ممکن است آسیب ببیند و این می تواند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی دندان شود. حتی ضربه می تواند کل دندان شما را به رنگ قهوه ای دربیاورد
راه های از بین بردن لکه های روی دندان در خانه
یکی از راه های رسیدگی به دندان، از بین بردن لکه های روی آن می باشد. راه های از بین بردن لکه های روی دندان در خانه را در این مقاله برای شما فراهم کرده ایم تا بتوانید بادندان های خود در مجالس و جلسات بدرخشید.
دندان یکی از اعضای چهره است که هنگام صحبت کردن مخاطب را جذب خود می کند. بخصوص دندان های زیبا و جذاب در هنگام صحبت یا سخنرانی می تواند مخاطب را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. برای داشتن دندان زیبا و جذاب لازم است که به آن ها رسیدگی شود، یکی از راه های رسیدگی به دندان، از بین بردن لکه ها می باشد.راه های از بین بردن لکه های روی دندان در خانه را در این مقاله برای شما فراهم کرده ایم تا بتوانید بادندان های خود در مجالس و جلسات بدرخشید.
استفاده از جوش شیرین
پیش از مسواک زدن، مقداری جوش شیرین به خمیر دندان بیفزایید. جوش شیرین خاصیت سایشی دارد و برای از بین بردن لکه های سیاه دندان مناسب است. می توانید مخلوطی از آب و جوش شیرین تهیه کنید و هر روز قرقره کنید.
خمیر دندان کلسیم و فلورید استفاده کنید
دو ماده موثری که جرم ها را از بین می برد و باعث سلامتی دندان ها می شود عبارتند از کلسیم و فلورید. خمیر دندان فلورید انتخابی مناسب است. همچنین از وجود فلوئور کافی در آب نوشیدنی مطمئن شوید. فراموش نکنید کلسیم نیز مصرف کنید. مکمل کلسیم و مصرف روزانه شیر باعث قوی شدن دندان و جلوگیری از تشکیل ترک می شود.
لکه قهوه ای روی دندان کودک
در اغلب مواقع دندان کودک سفیدتر از افراد بالغ است، اما در برخی از مواقع دچار تغییر رنگ می شود و ممکن است لکه های قهوه ای روی دندان کودک خود ببینید. تغییر رنگ دندان های کودک می تواند به دلایل زیر باشد:
- مسواک زدن ناکافی
- مصرف برخی داروهای حاوی آهن، مانند ویتامین ها ممکن است باعث ایجاد لکه های روی دندان کودک و تغییر رنگ دندان او شود. مصرف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در دوران بارداری یا شیردهی توسط مادر نیز می تواند باعث تغییر رنگ دندان کودک شود.
- آسیب دندان و یا خونریزی آن می تواند باعث تیره شدن دندان کودک شود.
- مینای دندان ضعیف (برخی به خاطر مشکل ژنتیکی قادر به تشکیل مینای دندان نیستند و این امر منجر به تغییر رنگ دندان های کودک می شود)
- فلوراید بیش از حد (فلوروز)
- برخی بیماری ها مانند وجود بیلی روبین بیش از حد در خون (هیپربیلیوبینمی) می تواند باعث زرد یا سبز شدن دندان کودک شود.
درمان لکه های روی دندان کودک
برای از بین بردن لکه های روی دندان می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- اگر تغییر رنگ دندان و تشکیل لکه های قهوه ای روی دندان کودک ناشی از بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد، باید او را به مسواک زدن بیشتر تشویق کنید.
- برای حفظ سلامت دهان و دندان کودکتان او را از مصرف نوشیدنی های شیرین و غیر ضروری قبل از خواب منع کنید؛ زیرا این مواد شیرین می توانند باعث متصل شدن باکتری ها حفره دهانی به دندان شده و پلاک های دندانی ایجاد کنند و باعث پوسیدگی و تغییر رنگ دندان او شود.
- اگر مشکل تغییر رنگ دندان کودک شما خیلی جدی است و دغدغه او را دارید، آن را با یک دندانپزشک در میان بگذارید تا بهترین راه ها برای سفید کردن دندان را به شما پیشنهاد دهد.