تشخیص مشکلات و ناهنجاری های دندان ها و فکین و احتیاج آنها به درمان ارتودنسی در کودکان بسیار ساده است. شما می توانید برای تشخیص ناهنجاری های دندان ها و فکین کودک خود از او بخواهید که دندان هایش را کاملا روی یکدیگر قرار دهد؛ به صورتی که دندان های آسیا روی یکدیگر قرار بگیرند. در این حالت از روبرو به کودک نگاه کنید. در صورتی که دندان های فک بالای کودک در حدود دو میلی متر جلوتر از دندان های فک پایینش قرار داشته باشد، مشکل و ناهنجاری در دندان ها و فک کودک وجود ندارد. اما در صورتی که دندان های فک پایین جلوتر از دندان های فک بالا قرار داشته باشند و یا دندان های فک بالا و پایین کاملا روی هم قرار داشته باشند، باید برای معاینه تخصصی کودک به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا مشکلات و ناهنجاری های موجود تشخیص داده شود.در این میان یکی از راه حل هایی که برای درمان ناهنجاری های موجود در فک کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از فیس ماسک است.
مراحل درمان با فیس ماسک ارتودنسی کدامند؟
در مرحله ابتدایی ارتودنتیست از فک بالای کودک قالب تهیه می کند تا فضا نگهدار از روی آن ساخته شود. در مرحله بعد برای این که فک کودک برای درمان جا باز کند، باید ۱ تا ۲ ماه از پلاک استفاده کند. در این مدت تغییری در اندازه پلاک ایجاد نخواهد شد و فقط برای غذا خوردن باید پلاک را از دهان بیرون آورد.
در مرحله سوم بعد از معاینه بیمار توسط ارتودنتیست، قاب فیس ماسک به بیمار داده می شود. این قاب به وسیله دو کش به پلاک داخل دهان کودک متصل می شود.
در طی درمان ارتودنتیست به تدریج پیچ داخل پلاک را در فاصله زمانی های معین باز می کند تا هم زمان با حرکت فک بالا به طرف جلو، فضای لازم برای آن نیز به وجود بیاید. مدت زمان درمان با این وسیله ۶ تا ۱۲ ماه است.
مراقبت های درمان با فیس ماسک ارتودنسی
هرگز دستگاه فیس ماسک را دستکاری نکنید. در صورت آسیب دیدن، نه تنها مدت زمان درمان طولانی تر می شود، بکله هزینه های تعمیر و قالب گیری دوباره آن نیز باید پرداخت شود. درصورت آسیب باید به سرعت نزد ارتودنتیست رفت.نیروهای فنرها را نباید سر خود کم یا زیاد کرد.استفاده نا مرتب از این دستگاه موجب لق شدن دندان ها و ایجاد درد می شود.برای به دست آوردن نتیجه مطلوب از دستگاه فیس ماسک استفاده از آن باید مداوم و طبق توصیه ارتودنتیست باشد. اگر بیمار حتی چند ساعت هم آن را از روی دهان خود بردارد، ممکن است فک دوباره به جای اول خود بازگردد.دستگاه های پیچ دار که برای رفع تنگی فک هستند باید مداوم استفاده شوند.رعایت اصول بهداشتی در زمان استفاده از فیس ماسک ضروری است.برای برداشتن پلاک باید از انگشتان اشاره دستان کمک گرفت و گیره های روی دندان های کرسی را آزاد کرد و سعی شود به قسمت های دیگر دست زده نشود.
مشکلات و معایب فیس ماسک
تحریک پوست چانه و پوست پیشانی است. برای جلوگیری از ایجاد واکنش تماسی پوست می توان قسمت هایی که در تماس مستقیم با پوست هستند را با پودر بچه آغشته کرد. البته در مواردی که پوست کودک حساسیت بالایی نشان می دهد بهتر است زیر پد فیس ماسک یک پارچه ی نخی قرار دهید.پیدا بودن این ابزار ارتودنسی بر روی صورت یکی از عیب های اصلی این درمان محسوب می شود.
حجم زیاد دستگاه و لزوم استفاده از آن هنگام خواب نیز باعث کاهش همکاری کودک می گردد. شرط اصلی موفقیت در درمان فیس ماسک وجود انگیزه در بیمار و والدین و همکاری کافی آنها است.