فیس ماسک ارتودنسی
فیس ماسک دستگاهی با عملکرد ارتوپدیک در درمان های ارتودنسی است که برای اصلاح رشد ناهنجاری عقب بودن فک بالا در سنین رشد کودکان (بین ۸ تا ۱۳ سال) بکار می رود. این دستگاه از دو تکیه گاه پیشانی و چانه جهت جلو آوردن فک بالا کمک می گیرد. از جمله اثرات جانبی فیس ماسک، چرخش فک پایین به سمت پایین و عقب است. این امر در بیمارانی که ارتفاع صورت بلند دارند می تواند نامطلوب باشد.
بنابر شواهد علمی ۵۰ درصد بیمارانی که از این دستگاه برای رفع ناهنجاری فکی شان کمک می گیرند به درمان مجدد با فیس ماسک پس از یکی دو سال نیاز خواهند داشت و دلیل آن چیزی جز تمایل عود و برگشت ناهنجاری فکی نیست. در مجموع باید خاطرنشان کرد که درمان موفق عقب بودن فک بالا با فیس ماسک می تواند ریسک نیاز به جراحی فک را در بزرگسالی به حداقل رساند و یا دست کم وسعت جراحی را کاهش دهد.
بی توجهی والدین به عارضه مال اکلوژن در فرزندشان در سنین پائین، زمینه شدت بیشتر این ناهنجاری ها را فراهم میکند. عدم درمان این مشکلات در سنین کودکی، این افراد را مجبور میکند که در بزرگسالی ضمن هزینه های فراوان، خود را به تیغ جراحی بسپارند. از جمله کاربردهای ارتودنسی که در رفع نقص و ناهنجاری فک کودکان استفاده شده و بسیار موثر میباشد، فیس ماسک است. ایرادی که به این دستگاه ها وارد می شود بزرگ بودن و خارج دهانی بودن آنهاست. این مشکل توسط پروفسور عبدالرضا جمیلیان متخصص ارتودنسی و فلوشیپ جراحی های فک حل شده است. با اختراع یک دستگاه ارتودنسی کوچک داخل دهانی که در اکثر مواقع جایگزین مناسبی برای فیس ماسک می باشد. برای آشنایی با جزئیات این اختراع به بخش ثبت اختراع مراجعه کنید.
فیس ماسک در خارج از دهان قرار گرفته و با هدف تصحیح رشد مشکل عقب بودن فک بالا و همچنین تحریک رشد آن، در کودکان با سنین 8 تا 13 سال استفاده میگردد. فیس ماسک درمانی مناسب برای افرادی است که دارای فک بالایی عقب تر از حالت معمول هستند و شدت ناهنجاری در آن ها چندان شدید نیست. به نظر میرسد که در این افراد فک پائین به سمت جلو حرکت کرده است. این دستگاه به پائین و جلو کشیدن فک بالا در این افراد کمک شایانی خواهد کرد. بدین ترتیب آنان مجبور به تن دادن به جراحی های سخت در سنین بزرگسالی نخواهند بود و یا دست کم وسعت جراحی آن ها به حداقل خواهد رسید.
اجزای فیس ماسک
فیس ماسک ارتودنسی معمولاً از سه جزء اصلی تشکیل شده است:
√ هدکپ
√ قاب صورت
√ اتصالات هدگیر
بدنه دستگاه فیس ماسک به طورمعمول از یک قاب یا یک میله مرکزی که به سر بیمار متصل است تشکیل شده است. قاب دارای بخشی در مقابل دهان بیمار است که اجازه می دهد اتصالات بند لاستیکی به طور مستقیم به منطقه دهان بیمار وصل گردد. این اتصالات سپس به بریس بیمار (براکت و بندها) یا ابزارهای نصب شده در دهان بیمار متصل می گردند. این امر باعث ایجاد یک نیروی برای کشیدن فک بالا بیمار روبه جلو می شود.