عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، پوسیدگی دندان، شکستگی و بسیاری از موارد دیگر می تواند منجر به افتادن و یا از دست دادن دندان شود. این امر نه تنها از لحاظ ظاهری خوشایند نیست، بلکه میتواند سلامت دهان و دندان را نیز تحت تاثیر قرار دارد و اعتماد به نفس شما را کاهش دهد. امروزه کاشت ایمپلنت روشی مناسب برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته می باشد . از آنجایی که کاشت دندان به روش سنتی، شیوهای دردناک در میان اغلب افراد توصیف شده است، با پیشرفت تکنولوژی در صنعت دندانپزشکی،ایمپلنت دیجیتال دندان جایگزین مناسبی برای ایمپلنت به روش سنتی می باشد. تکنولوژی دیجیتال در دندانپزشکی هزینه روش ایمپلنت دندان دیجیتال، نسبت به روش سنتی کاشت دندان کمی بیشتر است اما ویژگی هایی مانند دوره نقاحت کمتر،سرعت در انجام فرایند ایمپلنت، عوارض جانبی کمتر و ایجاد لبخندی بدون عیب و نقص ارزش پرداخت هزینه آن را دارد. در صورت داشتن هر گونه سوال آن را با دندانپزشک خود مطرح کنید.
ایمپلنت دندان یا dental implant، یک متد درمانی است برای کسانی که دندان خود را کشیده اند و نیاز دارند به جای آن دندانی جدید بکارند. در این متد یک پیچ کوچک (معمولا از جنس تیتانیوم) را داخل استخوان فک ها قرار می دهند و به نوعی آن پیچ نقش دندان شما را ایفا خواهد کرد.
ایمپلنت های دندانی می توانند یک تکه یا دو تکه باشند و به کمک پیچ اتصال قیمت تاج و ریشه به هم وصل شوند. به قسمت پایینی ایمپلنت که درون استخوان فک قرار می گیرد فیکسچر و به قسمت تاج دندان اباتمنت گفته می شود. روی اباتمنت را نیز روکش یا پروتز ایمپلنت می پوشاند.
به صورت کلی می توان گفت کاشت یا ایمپلنت دندان بهترین راهکار برای کسانی است که دندان خود را از دست داده اند. زیرا ایمپلنت دندان کاملا مشابه ریشه و دندان اصلی است و برخلاف دندان های متحرک و مصنوعی، این دندان ها مشکلی در جویدن غذا یا صحبت کردن ایجاد نمی کنند. زیرا کاملا محکم روی فک ثابت شده اند.
بعد از گرفتن تصمیم نهایی برای انجام ایمپلنت این سوال برایتان پیش خواهد آمد که کدام ایمپلنت را باید انجام دهید؟ نام های زیادی که از انواع ایمپلنت (انواع ایمپلنت همجون کره ای، آمریکایی، ایمپلنتینیوم و ...) می شنوید ممکن است گیجتان کند و حتی باعث تعویق درمانتان شود، ولی لازم است بدانید که بیشتر ایمپلنت ها خوبند به شرطی که توسط دندانپزشکی ماهر انجام پذیرند.
مراحل کاشت فوری دندان
قبل از کاشت دندان
دندانپزشک دندان ها و فک ها را قبل از تعیین وقت کاشت دندان به طور کامل معاینه می کند تا از مناسب بودن درمان ایمپلنت فوری مطمئن شود. دندانپزشک عکس رادیوگرافی و سی تی اسکن را نیز بررسی می کند تا حجم و ضخامت استخوان فک را در محل کاشت دندان ارزیابی کند. زاویه و موقعیت دقیق ایمپلنت قبل از جلسه کاشت دندان تعیین می شود.
جلسه کاشت فوری دندان
همه چیز، اباتمنت، روکش موقت و دیگر وسایل لازم آماده است تا درمان به محض ورود بیمار شروع شود. از آنجایی که کاشت دندان عملی جراحی است، باید بی حسی قبل از شروع درمان اعمال شود. دندانپزشک با توجه به مدت زمان برآورد شده درمان یکی از دو روش تزریق داروی بی حسی موضعی و آرام بخش یا بیهوشی عمومی را انتخاب می کند. پس از آن که بیمار کاملاً آرام شد و دردی حس نکرد، دندانپزشک برشی را در بافت های نرم روی استخوان فک ایجاد می کند؛ سپس استخوان فک را سوراخ می کند و ایمپلنت را با اعمال نیرویی کنترل شده و دقیق با احتیاط در موقعیت تعیین شده وارد می کند. در نهایت پروتزهای ساخته شده به ایمپلنت متصل می شود تا ساختار دندان مصنوعی کامل شود.
انواع کاشت دندان
چه جایگزینی فقط یک دندان غائب مد نظر باشد، چه لازم باشد چندین کاشت دندان برای ترمیم کل دهان انجام شود، ایمپلنت فوری روشی سریع، بادوام و مطمئن برای جایگزینی دندان ها به شمار می رود.
- جایگزنی یک دندان غائب: دندانپزشک کاشت دندان مورد نظر را در یک روز انجام می دهد.
- جایگزینی چند دندان غائب: چند دندان غائب را نیز می توان با ایمپلنت فوری و دندان های مصنوعی ثابت یا متحرک با پایه ایمپلنت در یک روز جایگزین کرد.
- ترمیم کل دهان: جایگزینی تمام دندان ها با ایمپلنت و دندان مصنوعی یکی دیگر از کاربردهای فوق العاده کاشت فوری دندان است.
- دندان مصنوعی ترکیبی All on Four : چهار ایمپلنت در هر فک قرار داده می شود. این ایمپلنت ها دندان های مصنوعی را که روی آن ها قرار می گیرد، نگه می دارند و قوس کامل دندانی را بازسازی می کنند.
آیا ایمپلنت های دندانی فوری را می توان همزمان با عمل پیوند استخوان کاشت؟
یکی از دغدغه های بزرگ بیماران هنگام انتخاب روش کاشت ایمپلنت یک روزه این است که باید مدت زیادی منتظر بهبود و گذراندن دوره درمان باشند. مخصوصاً اگر پیش از کاشت پایه نیاز به پیوند استخوان داشته باشند. طی سالهای اخیر پیشرفت های زیادی در خصوص انجام روشهای عمل جراحی ایمپلنت انجام گرفته است و در حال حاضر بسیاری از قوانین موجود در کتاب راهنمای کاشت ایمپلنت دیگر الزام آور نیست. دندانپزشک باید با توجه به شرایط هر بیمار، زمانبندی عمل جراحی پیوند استخوان و کاشت پایه ایمپلنت و سوار کردن پروتز دندانی را انجام دهد که بستگی به مهارت، تجربه و محدودیتهای محل قرار گیری پایه ایمپلنت دارد.
با توجه به این شرایطظف پاسخ دادن به این سوال که چقدر پس از انجام عمل پیوند استخوان باید منتظر کاشت پایه بمانید؛ کمی مشکل است. این انتظار ممکن است از ۳۰ روز تا یک سال یا حتی بیشتر زمان ببرد. درست است که این محدوده زمانی بسیار متغیر است اما واقعاً بستگی به شرایط جسمانی بیمار و محل قرار گیری و کاشت پایه ایمپلنت دارد.
گاهی اوقات می توان پایه ها را همزمان با انجام پیوند استخوان در فک بیمار کاشت. مهمترین عامل تاثیر گذار روی تصمیم گیری دندان پزشک در خصوص انجام عمل های جراحی پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت همزمان با هم، پایداری اولیه پایه کاشته شده داخل استخوان فک است. هدف اصلی از کاشت پایه این است که به طور کامل با استخوان فک جوش بخورد.
پایه ایمپلنت یک پیچ تیتانیومی است که داخل استخوان فک کاشته می شود. استخوان فک بافت یکنواختی ندارد ممکن است به صورت متراکم و یا متخلخل باشد. برخی بیماران استخوان های متخلخل تری دارند. معمولا استخوان فک بالا نسبت به فک پایین تراکم کمتری دارد. اما تمام این ها احتمالات کلی است و نسبت به شرایط اصلی بیمار تغییر می کند. به همین علت انجام تست های مختلف پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت فوری بسیار مهم است.