مصرف زیاد داروها و کبودی ناگهانی بدن!

  شنبه، 27 دی 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
مصرف زیاد داروها و کبودی ناگهانی بدن!
سبک زندگی‌ و عوارض مصرف زیاد داروها، می‌تواند باعث کبودی‌ بدن شما بصورت ناگهانی شود:داروهای رقیق‌کننده خون، می‌توانند باعث افزایش خون‌ریزی و کبودی در بدن شوند.

حتما شما هم متوجه لکه های آبی و سیاهی که در کبودی دیده می شوند، شده اید. علت کبودی همان کوفتگی است که در اثر وارد شدن ضربه و آسیب به پوست ایجاد می شود. بریدگی پوست یا وارد شدن ضربه سنگین به بخشی از بدن از جمله این آسیب ها هستند.در حقیقت آسیب وارده باعث پارگی مویرگ های (عروق خونی بسیار نازک و ظریف) پوست می شود. به این ترتیب خون در زیر سطح پوست به دام افتاده و باعث کبودی آن می شود. کبودی در هر سنی می تواند رخ دهد. برخی کبودی ها با درد بسیاری کمی همراه هستند به نحوی که فرد متوجه حضور آنها نمی شود.

اگر چه کبودی ها بسیار شایع هستند، با این حال اطلاع از روش های درمانی موجود و تعیین این موضوع که آیا وضعیت پیش آمده نیازمند درمان اورژانسی است یا خیر، بسیار حائز اهمیت می باشد. در ادامه در مورد علت کبودی و عوامل ایجاد کننده کبودی بحث خود را پیش می بریم.علت کبودی در بسیاری از مواقع، آسیب های فیزیکی است. البته برخی بیماری های زمینه ای هم ممکن است باعث افزایش احتمال بروز کبودی شوند. در ادامه به بررسی ۱۶ علت احتمالی کبودی می پردازیم.

کبودی یک روند طبیعی در عملکرد بدن، طی پاسخ به هر گونه آسیب و ضربه وارده است. در این روند، وقتی به نقطه ای ضربه می خورد، رگ های خونی کوچک نزدیک به ناحیه آسیب دیده پاره می شوند و محتویات خود را خالی می کنند. این گونه است که رنگ ناحیه آبی تیره تا سیاه پیدا می کند و بعد در روند بهبودی به حالت سبز متمایل به زرد تغییر رنگ می دهد.

بعضی کبودی ها تا چند ماه بهبود نمی یابد

جدا از تغییر رنگ، لکه های کبود غالبا با درد و ورم موضعی همراه هستند. کبودی ها می توانند کاملا سطحی باشند و فقط لایه های سطحی پوست را درگیر کنند و یا اینکه به لایه های زیر پوست هم برسند و یا حتی لایه عضلانی زیر پوست را هم درگیر کنند. البته گاهی شدت ضربه و آسیب آنقدر زیاد است که استخوان ها هم صدمه می بینند.

این گونه آسیب های شدید عمقی گاه تا ماه ها زمان لازم دارند تا بهبود پیدا کنند. تمام موارد فوق را می توان یک روند طبیعی بهبود در بدن دانست، اما گاهی هم کبودی ها می توانند چیزی فراتر از این باشند.

ضرب دیدگی و کبودی می تواند ناشی از هر چیزی باشد؛ مثل آسیب های ورزشی، افتادن، خوردن به میز و صندلی و تصادفات رانندگی و ... . اما گاهی این اتفاقات بدون علت مشخص و یا پس از یک حادثه خیلی جزئی رخ می دهند. این می تواند نشانگر یک حالت پزشکی باشد که باید به آن توجه کرد. ضرب دیدگی و کبودی های متعدد می تواند نشانگر اختلالات خونی و نقص در بند آمدن خون باشد.

در روند توقف خونریزی سه عامل مهم در رگ ها نقش دارند: اول پلاکت ها که جزو سلول های خونی هستند و در تشکیل لخته های خون نقش دارند. دوم فاکتورهای انعقاد خون که پروتئین هایی در جریان خون هستند و روند شکل گیری لخته ها را هدایت می کنند و سوم خود عروق که با تنگ شدن شان مانع از تجمع خون و مایعات در موضع آسیب دیده می شوند.

اگر در هر کدام از این سه عامل مشکلی وجود داشته باشد، روند کبودی می تواند به طور مکرر و حتی پس از یک برخورد بسیار جزئی هم اتفاق بیفتد.

سبک زندگی و عوارض مصرف زیاد داروها، می تواند باعث کبودی بدن شما بصورت ناگهانی شود:داروهای رقیق کننده خون، می توانند باعث افزایش خون ریزی و کبودی در بدن شوند.

داروهای معروف رقیق کننده خون

  • وارفارین (warfarin)
  • هپارین (Heparin)
  • ریواروکسابان (Rivaroxaban)
  • دابیگاتران (Dabigatran)
  • آپیکسابان (Apixaban)
  • آسپیرین (aspirin)

داروهای دیگری نیز باعث ضعیف شدن رگ های خونی، تغییر در عملکرد آن ها، افزایش التهاب و افزایش خطر خونریزی می شوند. این داروها عبارتند از:

  1. برخی از داروهای گیاهی مانند جینکگو بیلوبا (ginkgo biloba)
  2. جنسینگ (ginseng)
  3. بابونه گاوی (feverfew)
  4. مقادیر زیاد سیر، زنجبیل، نخل اره ای (saw palmetto)
  5. پوست درخت بید
  6. کورتیکواستروئیدها و گلوکوکورتیکوئیدها (glucocorticoids) مانند: پردنیزون (prednisone).
  7. بعضی داروهای ضدافسردگی مانند سیتالوپرام و فلوکستین.

اگر تحت درمان با یکی از داروهای بالا هستید و متوجه افزایش خونریزی یا کبودی در بدنتان شدید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. اگر طبق نظر پزشک، مصرف داروها باعث افزایش خونریزی یا ایجاد کبودی بدن تان می شود، می توانید خطرات و فواید ادامه مصرف داروها را با پزشک بررسی کنید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها