باندینگ دندان که با کامپوزیت های دندان صورت می گیرد، یک نوع ترمیم همرنگ دندان است که با استفاده از چسب مخصوص بر روی دندان ها قرار گرفته و با نور مخصوص در محل محکم می شود. دلیل استفاده از اصطلاح باندینگ دندان برای این روش این است که این ترمیم بر روی دندان محکم می شود.با تقبل هزینه کامپوزیت ونیر ، کامپوزیت دندان معمولاً برای اهداف زیبایی و برای بهبود ظاهر یک دندان مورد استفاده قرار می گیرد.
باندینگ دندان یک روش درمان زیبایی است که برای ترمیم یا بهبود ظاهر دندان های آسیب دیده به خاطر تراشیدگی، پوسیدگی، شکستگی، یا تغییر رنگ، مورد استفاده قرار می گیرد. این روش در حالت ایده آل می تواند اشکالات ظاهری دندان را پنهان کرده و در بین ساده ترین و ارزان ترین روش های دندانپزشکی زیبایی طبقه بندی شود. امروزه با استفاده از مواد مختلف، اصلاحات ظاهری مورد نیاز در باندینگ انجام شده و پس از این کار تقریباً ظاهر باندینگ و ساختار آن از سایر دندان های طبیعی بیمار غیرقابل تشخیص خواهد بود.
موارد استفاده از باندینگ:
- دندان هایی که شکسته اند یا دچار لب پریدگی شده اند.
- دندان هایی که نیاز به تغییر رنگ و یا تغییر شکل و اندازه دارند.
- اگر بین دندان های جلو فاصله باشد، می توان از باندینگ برای رفع این مشکل استفاده کرد.
- به طور کلی، باندینگ روش ارزان و مناسبی برای رفع برخی ایرادات دندان ها می باشد.
مزایای باندینگ کامپوزیت
این روش خیلی مطمئن است و در حقیقت یک تیر و دو نشان است.با استفاده از چارت رنگ دقیق، ظاهر طبیعی دندان را به وجود می آورد و انتخابی برای داشتن دوباره ی یک ظاهر طبیعی و یکنواخت در دندان ها به شمار می آید.روش ها و اعمال زیبایی دندانی مثل یک بافر روی دندان عمل می کنند، یعنی دندان را از عوامل آسیب رسان محیطی محافظت می کنند.این روش نسبت به دیگر روش های زیبایی مقرون به صرفه تر است و بیمه هم ممکن است بخشی از هزینه را تقبل کند.در این روش دردی وجود ندارد و به همین دلیل به بی حسی هم نیاز نیست.روش راحتی است و تنها در یک جلسه و یک ساعت تکمیل می شود.نسبت به استفاده از ونیرهای پورسلین خیلی راحت تر است و در مقایسه با دیگر روش ها حالت تهاجمی کمتری دارد.بعد از اعمال این روش ممکن است کمی حساسیت دندانی ایجاد شود، که ظرف چند هفته از بین می رود.برخی شواهد نشان می دهد که کامپوزیت ها نسبت به دندان های طبیعی کمتر دچار رنگ گرفتگی می شوند.حدود ۳ تا ۱۰ سال ماندگاری دارند که البته کمتر از ونیر پورسلین است، اما این روش برگشت پذیر است چرا که دندان تحت درمان، کاملاً دست نخورده باقی می ماند.
معایب
مواد کامپوزیت مورد استفاده در باندینگ دندان دارای قدرت کافی مشابه دندان های طبیعی نیستند و به همین خاطر جویدن ناخن یا گاز گرفتن اجسام سخت می تواند باعث ایجاد تراشیدگی در آن ها شود. به این ترتیب کامپوزیت دندان فقط برای چند سال دوام و ماندگاری دارد و قدرت آن به میزان سایر روش های ترمیم دندان همچون روکش، ونیر، یا پرکردگی دندان نیست. علاوه بر این باندینگ کامپوزیت به میزان روکش دندان ضد لک نمی باشد.
زمان درمان باندینگ
باندینگ یک دندان به طور عادی در طول یک جلسه 30 تا 60 دقیقه ای در مطب دندانپزشک انجام می شود. این شرایط در حالی است که باندینگ چند دندان به مدت درمان طولانی تر نیاز داشته و ممکن است برای آن چند جلسه درمان بر روی بیمار انجام شود.
مراقبت از باندینگ کامپوزیت دندان
دندان هایی که باندینگ کامپوزیت برای آن ها استفاده شده نیازمند مراقبت های مشابه دندان های عادی هستند. به این منظور لازم است عادت های مناسب در ارتباط با رعایت بهداشت دهان و دندان برای حفظ سلامت و زیبایی دندان ها توسط فرد به طور دقیق رعایت شود. به همین خاطر معمولاً به افراد توصیه می شود حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک زده و روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنند. معاینات منظم دندان پزشک نیز می تواند اطمینان لازم را درباره تمیز و سالم باقی ماندن دندان ها و حفظ ظاهر زیبایی طرح لبخند در اختیار بیمار قرار دهد. به خاطر اینکه مواد مورد استفاده در باندینگ به تدریج دچار تراشیدگی می شوند، بهتر است بیمار از جویدن اجسام سخت که می تواند باعث وارد شدن آسیب به باندینگ کامپوزیت دندان شود، خودداری نماید. برای مثال در این رابطه لازم است از جویدن ناخن، جویدن مداد، یخ یا سایر اجسام سخت خودداری گردد. به این ترتیب در صورتی که متوجه شدید احساس دندان های شما متفاوت از زمانی است که در ابتدا از باندینگ دندان استفاده کرده اید، احتمالاً باندینگ دندان دچار تراشیدگی شده است. در صورت ایجاد این شرایط لازم است با دندان پزشک معالج صحبت و مشورت شود.