ملانوم ، جدی ترین نوع سرطان پوست می باشد که بارشد فزاینده سلول های رنگ ساز پوست مشخص می شود . ملانوم در شرایط پیشرفته ، توانایی انتشار به ارگانهای داخلی را داشته و می تواند منجر به مرگ شود اما در صورتیکه درمراحل اولیه تشخیص داده شود ، معمولا با موفقیت قابل درمان می باشد .علت ایجاد ملانوم چیست ؟مهمترین عامل مستعد کننده ملانوم آفتاب می باشد . در مناطق با تابش شدید آفتاب ،شیوع این بیماری بیشتر است و نیز در افرادی که در سنین 18-10 سالگی در معرض آفتاب شدید بوده اند نیز میزان این بیماری بالاتر می باشد .باید بدانیم که همه ملانوم ها ناشی از آفتاب نبوده و فاکتورهای ژنتیک و نقایص سیستم ایمنی نیز در این امر دخیل می باشند .چه کسانی بیشتر در معرض خطر ملانوم هستند ؟1-افراد باسابقه قبلی ملانوم دریک منطقه از بدن 2-افراد با تعداد خال های زیاد ، بزرگ و غیر عادی 3-افراد باسابقه ملانوم در خویشاوندان خونی نزدیک مثل والدین ، فرزندان ، خواهرو برادر 4-افراد با موهای قرمز ، بلوند و چشم های آبی یا سبز 5-افرادیکه در سنین 18-10 سالگی در معرض تابش زیاد آفتاب بوده اند 6-افراد با سابقه آفتاب سوختگی های متعدد خال غیر عادی چیست ؟خال غیر عادی معمولا بزرگ تر از خال های نرمال می باشد ، تنوع رنگ داشته و در حاشیه ها نامنظم می باشد . این گونه خال ها معمولا در پشت و گاهی در ناحیه سینه ،شکم و یادر ناحیه پای خانم ها دیده می شوند . البته باید بدانیم که در هرقسمتی از بدن ، احتمال وجود این گونه خالها هست .وجود تعداد زیاد خالهای غیرعادی ، می تواند فرد را مستعد تشکیل ملانوم نماید.
ملانوما نوعی سرطان پوست است که با رشد غیرقابل کنترل ملانوسیت ها (سلول هایی که به پوست رنگ برنز یا قهوه ای می دهند) ایجاد می شود. سرطان زمانی شروع می شود که سلول های بدن شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. تقریباً سلول های هر قسمت از بدن می توانند به سرطان تبدیل شوند و سپس به سایر مناطق بدن گسترش یابند. ملانوم نسبت به انواع دیگر سرطان های پوست مانند سرطان پوست سلول پایه و سنگفرشی بسیار کمتر دیده می شود، اما ملانوم خطرناک تر است، زیرا اگر زود تشخیص داده نشود و تحت درمان قرار نگیرد احتمالاً به سایر قسمت های بدن نیز سرایت می کند.
ملانوم، جدی ترین نوع سرطان پوست است که در سلول های (ملانوسیت های) تولید کننده ملانین ایجاد می شود - رنگدانه ای که به پوست شما رنگ می دهد. ملانوما همچنین می تواند در چشم ها و به ندرت در داخل بدن شما ایجاد شود، مانند بینی یا گلو.
علت دقیق همه ملانوماها مشخص نیست، اما قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) ناشی از نور خورشید یا لامپ ها و تخت های برنزه خطر ابتلا به ملانوم را افزایش می دهد. محدود کردن قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش می تواند به کاهش خطر ابتلا به ملانوم کمک کند. به نظر می رسد خطر ابتلا به ملانوم در افراد زیر 40 سال به ویژه زنان در حال افزایش است. دانستن علائم هشدار دهنده سرطان پوست می تواند اطمینان حاصل کند که تغییرات سرطانی قبل از گسترش سرطان شناسایی و درمان می شود.
نشانه های سرطان پوست ملانوما
ملانوما می تواند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شود. آنها اغلب در مناطقی که در معرض آفتاب قرار گرفته اند، مانند پشت، پاها، بازوها و صورت ایجاد می شوند. همچنین ملانوماها می توانند در مناطقی که زیاد در معرض آفتاب قرار ندارند، مانند کف پا، کف دست و ناخن شما ایجاد شوند. این ملانومای پنهان بیشتر در افرادی با پوست تیره دیده می شود.
اولین علائم و نشانه های ملانوم عبارتند از:
- تغییر در خال موجود
- ایجاد یک رشد رنگدانه ای یا ظاهری غیرمعمول جدید بر روی پوست شما
ملانوما همیشه به صورت خال آغاز نمی شود. همچنین می تواند روی پوستی با ظاهر طبیعی ظاهر شود.
خال های معمولی
خال های معمولی به طور کلی رنگ یکنواختی دارند - مانند برنزه، قهوه ای یا سیاه- با یک مرز مشخص خال از پوست اطراف جدا می شود. قطر آنها بیضی یا گرد است و معمولاً کمتر از 6 میلی متر است. بیشتر خال ها از کودکی ظاهر می شوند و خال های جدید ممکن است تا حدود 40 سالگی تشکیل شوند. تا زمان بزرگسالی، بیشتر افراد بین 10 تا 40 خال دارند. خال ها با گذشت زمان ممکن است از نظر ظاهری تغییر کنند و حتی برخی با افزایش سن از بین بروند.
چه خال هایی ممکن است سرطانی شوند
تقریبا تمامی انسان ها روی پوست بدن خود خال یا نقاط تیره رنگ دارند. بیشتر این خال ها در طی زندگی فرد، به شکلی عادی باقی مانده و روند تکاملی طبیعی خود را طی می کنند. این روند تکاملی شامل برجسته شدن و کمرنگ شدن خال به مرور زمان است. معمولا سطح خال، صاف است. خال های طبیعی، گرد یا بیضی شکل هستند و از پاک کن کوچکی که روی مداد قرار دارد بزرگ تر نیستند. اگر یک خال تغییرات غیرعادی داشته باشد باید حتما از نظر احتمال ایجاد شدن ملانوم بدخیم (سرطان بدخیم پوست) دقیقا بررسی شود.
اکثر خال ها در جوانی یا اوائل بزرگسالی به وجود می آیند. به وجود آمدن خال در بزرگسالی غیرعادی است. یک دسته از خال ها هستند که اصطلاحا غیرمعمول (آتیپیک) نامیده می شوند. این خال ها سرطانی نیستند اما امکان دارد سرطانی بشوند.خال های غیرمعمول بزرگتر از خال های معمولی هستند، شکل نامنظم تری دارند، حاشیه های شکاف دار یا محوشونده ای دارند، امکان دارد مسطح یا برجسته بوده یا سطح آنها صاف یا زبر باشد. این خال ها معمولا دارای چندرنگ صورتی، قرمز، برنزی و قهوه ای هستند.