اگر شما هم نمی توانید شب ها به راحتی بخوابید نیازی نیست به قرص های خواب آور پناه ببرید بلکه با قوی ترین نوشیدنی خواب آور طبیعی می توانید خواب راحتی داشته باشید. همه ما می دانیم که داشتن خواب کافی چقدر اهمیت دارد اما ممکن است متوجه نباشیم که چقدر این بی خوابی می تواند در به هم ریختگی ما مؤثر باشد. جالب است بدانید که کم خوابی و بی خوابی به هر دلیلی که باشد به طرز عجیبی بر روی سلامتی، فعالیت بدنی و ایمنی ما آسیب می رساند، بطوریکه متخصصان یکی از دلایل سرطان را در برخی موارد نداشتن خواب کافی می دانند. با ما همراه باشید تا تعدادی نوشیدنی خواب آور قوی و طبیعی را برایتان معرفی کنیم.
عوارض بی خوابی
بی خوابی بر روی بدن تأثیرات منفی زیادی می گذارد، برخی از این تأثیرات عبارت اند از:
- چین وچروک: خواب کافی برای حفظ پوست و درخشش سالم آن لازم است. اولین جایی که دچار چین وچروک می شود، پلک ها هستند. پوست های این ناحیه بسیار نازک هستند، بنابراین کمبود خواب باعث ایجاد پف چشم، خطوط ریز و سیاهی حلقه می شود. در درازمدت، کمبود خواب باعث پیری زودرس پوست می شود.
- خواب آلودگی روزانه: خواب آلودگی روزانه معمولاً به صورت افت موقتی انرژی و هوشیاری فرد در اواسط بعدازظهر ظاهر می شود. به احتمال زیاد بعد از یک وعده غذایی سنگین یا دوز کم الکل یا هنگام نشستن در یک اتاق گرم، گوش دادن به یک سخنرانی خسته کننده، یا شرکت در یک جلسه کسل کننده رخ می دهد.
- سرماخوردگی و آنفولانزا: افرادی که کمتر از شش ساعت شبانه می خوابند مقاومت بدنشان در برابر عفونت ویروسی تا 50 درصد کاهش پیدا می کند و کسانی که کمتر از هفت ساعت در شب می خوابند، سه برابر بیشتر از کسانی که بیشتر از آن می خوابند، سرما می خورند.
- افزایش وزن: کمبود خواب باعث کاهش سطح لپتین در مغز و افزایش سطح گرلین در معده می شود. این هورمون ها مسئول تنظیم اشتهای فرد هستند. در شرایط بی خوابی فرد احتمال پرخوری بیشتر افزایش می یابد.
- دیابت: مطالعات در این زمینه نشان داده است که پس از یک هفته خواب ناکافی، بدن افراد سالم و بدون دیابت در حالت قبل از دیابت قرار می گیرد. محققان نتیجه این کار را به دلیل فعالیت بیش ازحد سیستم عصبی مرکزی [ناشی از نخوابیدن] دانستند که بر توانایی لوزالمعده در تولید انسولین کافی برای تنظیم کافی سطح گلوکز تأثیر می گذارد.
- بیماری قلبی: بی خوابی اغلب باعث تولید بیش ازحد هورمون های استرس در بدن می شود. چنین عدم تعادلی می تواند منجر به تصلب شرایین شده و علاوه بر فشارخون بالا، موجب از دست دادن عضلات، افزایش ذخیره چربی، از دست دادن توده استخوان و تولید کمتر هورمون های رشد و تستوسترون، می شود.
- سرطان: زنان سالمی که به طور منظم ورزش می کنند، اگر کمتر از هفت ساعت بخوابند، 47 درصد بیشتر در معرض خطر سرطان قرار می گیرند. چراکه خوب خوابیدن می تواند سلاح ارزنده ای در مبارزه با سرطان ها باشد.
انواع دمنوش های خواب آور
خوردن نوشیدنی های خواب آور طبیعی می تواند شب ها خواب آرام و البته راحت تری برای شما به همراه داشته باشد. البته همه مادرها خوب می دانند که خوردن یک لیوان شیر گرم قبل از خواب، کمک خوبی برای بهتر خوابیدن است؛ اما نوشیدنی های خواب آور دیگری هم وجود دارند که می توانید با نوشیدن آن ها از بی خوابی شبانه رهاشده و آرام و سریع به خواب بروید. این نوشیدنی های خواب آور را می توانید به راحتی در خانه درست کرده و قبل از خواب بنوشید و با آرامش بخوابید.
- دمنوش بابونه: سال هاست که چای بابونه به عنوان دارویی طبیعی برای کاهش التهاب، کاهش اضطراب و درمان بی خوابی استفاده می شود. در حقیقت چای بابونه را آرام بخشی ملایم یا خواب آور می دانند. عوارض آرام بخش بابونه، به یک آنتی اکسیدان به نام آپی ژنین برمی گردد که در چای بابونه فراوان است. آپی ژنین برخی گیرنده های خاص مغز را تحریک می کند که باعث کاهش اضطراب و به خواب رفتن می شوند.
- دمنوش سنبل الطیب: خیلی از شما دمنوش سنبل الطیب را به عنوان دمنوش آرام بخشی که برای درمان بی خوابی، بیماری های عصبی و سردرد مناسب است، می شناسید. در واقع اگر به پزشکی سر بزنید و از او بخواهید که به شما داروی گیاهی معرفی کند تا بتوانید شب ها راحت بخوابید و اعصاب آرامی داشته باشید، بی شک دمنوش سنبل الطیب، یکی از دمنوش هایی است که به شما معرفی می کند.
- دمنوش اسطوخودوس: اگر شما هم جزو افرادی هستید که از بی خوابی رنج می برید و معمولا شب ها احساس ناآرامی می کنید، می توانید به سراغ دمنوش اسطوخودوس بروید. این دمنوش اعصاب شما را آرام می کند و با خوردن آن احساس بهتری در شب خواهید داشت.
- دمنوش رازیانه برای تنظیم خواب: دمنوش رازیانه خواص زیادی برای بدن دارند. از مهم ترین آن می توان به بهبود فعالیت سیستم گوارش، جلوگیری از پرخوری های آخر شب، بهبود کیفیت خواب و آرامش اعصاب اشاره کرد.
- دمنوش به لیمو: دمنوش به لیمو برای افرادی که در طول روز در معرض فشارهای عصبی قرار می گیرند و معمولا مضطرب هستند، بسیار مناسب است. این دمنوش آرامش بخش است و بی خوابی را رفع می کند و شما می توانید با خوردن این دمنوش شب آرامی را پشت سر بگذارید.
- دم نوش گیلاس زمستانی: دم نوش تهیه شده از ریشه، میوه و برگ های گیاه گیلاس زمستانی به درمان شرایطی مانند استرس، اضطراب و ورم مفاصل کمک می کند. در طب آیورودا از دم نوش گیلاس زمستانی برای درمان بی خوابی استفاده می شود.
- دم نوش نعناع فلفلی: سال هاست که در طب سنتی از نعناع فلفلی برای درمان بی خوابی استفاده می شود. همچنین گیاه نعناع فلفلی به دلیل خواص ضدویروسی، ضد میکروبی و حتی ضد حساسیت قوی که دارد شناخته شده است.
- دمنوش فرنجمشک: عصاره ی فرنجمشک غالبا برای مصارف آروماتراپی به فروش می رسد و برگ های آن هم برای تهیه ی چای خشک می شوند. این گیاه معطر با رایحه ی مرکبات، برای کاهش استرس و بهبود خواب استفاده می شود.
- دمنوش گل ساعتی: چای گل ساعتی از برگ، گل و ساقه های خشک شده ی گیاه ساعتی تهیه می شود. در گذشته، از گل ساعتی برای کاهش اضطراب و بهبود خواب استفاده می شد. اخیرا هم آزمایشاتی درمورد بررسی توانایی چای گل ساعتی در بهبود بی خوابی و کیفیت خواب انجام شده است.
- دمنوش ماگنولیا: چای ماگنولیا اکثرا از پوست گیاه و همین طور تعدادی جوانه و ساقه های خشک شده تهیه می شود و از بهترین دمنوش های خواب آور است. به نظر می رسد اثر آرام بخشی ماگنولیا، به ترکیب هونوکیول مربوط می شود که به فراوانی در ساقه ها، گل ها و پوست گیاه وجود دارد. گفته می شود هونوکیول با تغییر گیرنده های GABA در مغز، می تواند باعث افزایش خواب آلودگی شود.
کلام آخر
دمنوش های مناسب شب، دمنوش هایی هستند که به بهبود کیفیت خواب کمک می کنند و شما با خوردن آن ها می توانید شب راحتی را بگذرانید. در واقع دمنوش هایی که خاصیت آرام بخشی دارند و به بهبود فعالیت دستگاه گوارش کمک می کنند، باعث بهتر شدن کیفیت خواب می شوند.
اگر بیماری خاصی دارید، پیش از مصرف هر یک از دمنوش هایی که معرفی کردیم، با پزشک خود مشورت کنید و طبق دستور او عمل کنید. ممکن است به این دمنوش ها حساسیت داشته باشید و سلامت شما به خطر بیفتد. به علاوه برای آن که بدانید به چه اندازه از این دمنوش ها هر شب میل کنید، از پزشک خود کمک بگیرید.