رنگ لب ها مانند رنگ پوست در هر فردی متفاوت است و می تواند توناژهای رنگی مختلفی داشته باشد. لب ها بخشی از زیبایی صورت هستند بنابراین ظاهر کدر و ناسالم آن ها می تواند تأثیرات منفی بر چهره ما بگذارد. در برخی موارد، تغییر در رنگ یا وضعیت تیرگی لب می تواند نشانه عدم مراقبت صحیح از آن ها و یا هشداری مبنی بر وجود یک اختلال داخلی باشد. عوامل مختلفی می توانند در تیره شدن لب ها نقش داشته باشند اما به ندرت پیش می آید که یک بیماری خطرناک مانند سرطان در آن دخیل باشد.
با این حال داشتن لب های تیره یک نقص یا مشکل به حساب نمی آید اما در صورتی که شما با آن مشکل دارید و دوست ندارید با لب های سیاه در معرض عموم ظاهر شوید، راه حل های بسیاری برای شما وجود دارد، از درمان های خانگی گرفته تا استفاده از کرم هایی که شرکت های تولید کننده محصولات زیبایی آن ها را ساخته اند. اگر کدری و تیرگی لب ناشی از یک اختلال داخلی باشد، با تشخیص و درمان مناسب، لب ها به رنگ اولیه خود برمی گردند.
چه عواملی باعث تیرگی لب می شوند؟
متفاوت بودن رنگ لب ها در افراد مختلف یک ویژگی کاملاً طبیعی است. رنگدانه ای به نام ملانین (melanin) این رنگ را به پوست می دهد. هر چقدر ملانین کمتر باشد، پوست روشن تر و در مقابل، مقدار بیشتر آن به معنی پوستی تیره تر است. عواملی که باعث بروز هایپرپیگمنتیشن یا تیرگی لب و پوست می شوند عبارت اند از:
آفتاب
با قرارگرفتن پوست در معرض آفتاب، بدن تولید ملانین را در پوست افزایش می دهد تا پوست بتواند اشعه های ماوراء بنفش را جذب کند. به این ترتیب پوست در برابر آسیب هایی که ممکن است از جانب آفتاب بر آن وارد شود، محافظت می شود.مانند سایر بخش های بدن، لب ها نیز در صورت قرارگیری در معرض نور آفتاب باید با ضدآفتاب پوشانده شوند. بالم های لب حاوی ضدآفتاب با درجه SPF 30 یا بالاتر می توانند از لب ها در برابر آسیب های ناشی از آفتاب محافظت کنند.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن علاوه بر این که برای سلامت کلی بدن مضر است، می تواند تأثیرات منفی نیز بر پوست به ویژه پوست و تیرگی لب داشته باشد. نیکوتین (nicotine) و بنزوپیرن (benzpyrene) موجود در دخانیات می توانند تولید ملانین را در پوست تشدید کنند. در نتیجه لب ها به تدریج کدر و تیره تر خواهند شد.
بارداری
برخی از خانم ها ممکن است در طول دوران بارداری خود تغییراتی را در پوست خود تجربه کنند. این اتفاق به دلیل تغییر در سطح هورمون های بدن رخ می دهد که در نتیجه آن ممکن است پوست برخی از نواحی بدن مانند لب ها، نیپل ها، پیشانی، گونه ها و بینی تیره تر شوند. البته معمولاً این تغییرات پس از طی شدن دوره بارداری برطرف خواهند شد.
داروهای خاص
برخی از داروها می توانند باعث بروز هایپرپیگمنتیشن یا تیرگی لب شوند. از جمله این داروها می توان به داروی ضد مالاریا (antimalarial) و آنتی بیوتیک خوراکی مینوسایکلین (minocycline) اشاره کرد. پس از اتمام دوره دارو، معمولاً پوست به رنگ عادی خود برمی گردد. اما در برخی موارد این امکان وجود دارد که لک و تیرگی ها همچنان باقی بماند.
بیماری
برخی از اختلالات و بیماری ها می توانند باعث بروز هایپرپیگمنتیشن شوند. یکی از شناخته شده ترین آن ها بیماری آدیسون (Addison) یا نارسایی غدد فوق کلیوی است.این بیماری نوعی اختلال در سیستم ایمنی بدن است که جلوی تولید هورمون های ضروری توسط غدد فوق کلیوی را می گیرد. این شرایط می تواند باعث تیره شدن پوست، لب ها یا لثه ها شود. از دیگر علائم این بیماری می توان به کمبود انرژی، ضعف، کج خلقی و افسردگی اشاره کرد.
پاک نکردن آرایش
پاک نکردن آرایش پیش از خواب بدون شک باعث سیاه شدن لب ها می شود. همچنین اگر شما از یک مرطوب کننده لب مناسب استفاده نکنید لب هایتان خشک شده و در نهایت باعث تیرگی آن ها می شوید. توجه داشته باشید که استفاده کردن از لوازم آرایش متفاوت هم در تیرگی لب ها موثر است و بهتر است از چند لوازم آرایش مشخص استفاده کنید و حتما پیش از خواب، آرایشتان را پاک کنید.
آلرژی
ممکن است علت سیاه شدن لب های شما آلرژی یا همان حساسیت باشد. معمولا عطرها و رنگ های موجود در لوازم آرایش باعث ایجاد آلرژی می شوند. سعی کنید از لوازم آرایشی که باعث ایجاد آلرژی در شما می شوند اجتناب کنید. همچنین خمیر دندانتان را هم بررسی کنید، زیرا عوامل آلرژی زا می توانند در خمیر دندان هم وجود داشته باشند.
کافئین
چای و قهوه داغ برای سلامتی مفید هستند اما برخی عوارض جانبی نیز به همراه دارند. کافئین ادرارآور است باعث کاهش آب بدن و در نهایت خشک شدن لب ها می شود که پیشتر گفتیم خشک شدن لب ها موجب تیرگی آن ها می شود. عطر و طعم کافئین داغ می تواند باعث تغییر رنگدانه های لب شده و آن ها را سیاه کند. درست است که ما باید چای یا قهوه مصرف کنیم اما سعی کنید تعداد فنجان هایتان از ۳ عدد در روز بیشتر نشود و به یاد داشته باشید باید در روز حدود ۱۰ لیوان آب بنوشید.
اختلال خوردن
بولیمیا یا پرخوری عصبی باعث می شود مقدار زیادی مواد غذایی مصرف کرده و سپس آن ها را استفراغ کنید. این بیماری می تواند روی حالت عادی لب های شما تاثر گذاشته و آن ها را تیره کند. برای رفع تیرگی لب در صورت ابتلا به این بیماری باید به طور اساسی به درمان علت اصلی آن پرداخت.
خشکی و سیاه شدن لب ها
پوست لب نازک تر پوست بقیه قسمت های بدن می باشد و همین باعث حساس بودن آن در وضعیت آب و هوایی مختلف می شود که به سرعت رطوبت خود را از دست می دهد. افراد سیگاری و در کل افرادی که از راه دهان نفس می کشد، بیشتر دچار خشکی لب می شوند. آب هوای سرد و باد هم موجب خشک شدن و ترک خوردن لب ها و در نهایت سیاه شدن لب ها می شود.برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از کرم های لب ۱۰۰٪ طبیعی که از موم ساخته شده اند استفاده کنید تا از خشک شدن و ترک خوردن لب ها در امان بمانید.
مسمومیت
بعضی از فلزات سمی وجود دارند که ممکن است علت سیاه شدن لب ها باشند. این فلزات نقره، جیوه، بیسموت و مس هستند. بعضی از عناصر التهاب آور مانند عناصر قلیایی قوی، اسید و سایر مواد سمی ممکن است باعث ایجاد تغییر رنگ در لب ها شوند.
ملاسما (لک صورت)
ملاسما همانند هیپرپیگمانتاسیون باعث ایجاد فشردگی بر روی پوست می شود که معمولا بدیل افزایش بیش از حد رنگدانه ها (ملانین) به وجود می آید. این نوع اختلال به طور معمول از قرار گرفتن بیش از حد در مقابل اشعه خورشید به وجود می آید. احتمالا این لکه ها را بر روی دست ها و سایر قسمت های بیرونی بدن ورزشکاران دیده اید، علتش این است که آن ها بیشتر در مقابل اشعه خورشید قرار دارند.لب ها، پیشانی و گونه ها بیشتر در خطر این نوع آسیب دیدگی هستند. در این نوع سیاه شدن لب ها شما خارش و علایم دیگری غیر از تغییر رنگ احساس نخواهید کرد.
لوازم آرایشی بی کیفیت
محصولات ارزان قیمت با مواد شیمیایی یا عناصر بی کیفیت گاهی اوقات به لب های شما صدمه می زنند. اگر همیشه از رژ لب استفاده می کنید، ممکن است لکه های تیره بر روی لب هایتان ایجاد شود. بعضی از افراد که بیش از ۱۲ ساعت از رژ لب استفاده می کنند باعث ایجاد لکه های سیاه شدیدی بر روی لب هایشان شده اند. محصولات بی کیفیت، تاریخ گذشته و یا محصولاتی که یک ماه از باز شدن درب آن ها گذشته است را هرگز استفاده نکنید. این نوع محصولات باعث سیاه شدن لب ها می شوند.
ژنتیک
شما ممکن است افرادی را با لب های تیره در مناطقی مانند هند و آفریقا ببینید. برخی از مردم این مناطق در همان بدو تولد دارای لب های تیره می باشند که در حال حاضر هیچ راه حلی برای روشن کردن لب آن ها وجود ندارد. البته برخی از افراد توانسته اند با لیزر این تیرگی را کمی روشن تر کنند.