دوریان چیست؟
دوریان یک میوه گرمسیری برجسته با اندازه بزرگ، تند و تیز و دارای پوسته سخت بیرونی است. گوشت این میوه محدوده رنگی دارد که رایج ترین آنها زرد، سفید و یا طلایی همچنین می تواند قرمز یا سبز باشد. نمونه اصلی این میوه از خانواده دوریان زیبتینوس ( Durio zibethinus ) می باشد. این میوه که دارای پوستی سبز یا قهوه ای رنگ است، می تواند تا حدود ۳۰ سانتیمتر طول و ۱۵ سانتیمتر عرض، رشد کند. دوریان میوه سنگینی است که وزن آن به یک تا سه کیلوگرم می رسد. گوشت و دانه های این میوه ی خوشمزه و محبوب خوراکی هستند و حاوی مواد مغذی فراوان و ارزش غذایی بسیار بالایی هستند. بافت نرم و زرد رنگ دوریان دارای طعمی تند است که خوردن آن را لذت بخش می سازد.
ارزش غذایی دوریان
دوریان شامل مواد مغذی بسیار و سرشار از آنتی اکسیدان ها، اسیدفولیک و مواد معدنی و انواع ویتامین ها است.برای مثال ۲۳۴ گرم از میوه دریان شامل:
- ۳۵۷ گرم کالری
- ۱۳ گرم چربی
- ۶۶ گرم کربوهیدرات
- ۴ گرم پروتئین
- ۹ گرم فیبر
- ۸۰ درصد ویتامین C
- ۳۰ درصد پتاسیم
- 61 درصد تیامین
- ۳۹ درصد منگنز
- ۳۸ درصد ویتامین ب ۶
- ۲۵ درصد مس
- ۱۸ درصد منیزیم
- ۱۳ درصد نیاسین
- 22 درصد فولات
- 29 درصد ریبوفاوین
- می باشد که در مقایسه با دیگر میوه ها از لحاظ ارزش غذایی دارای تفاوتی فاحش است و این باعث می شود که دوریان در میان میوه ها مغذی ترین باشد.
خواص بی نظیر دوریان
1- کاهش ریسک ابتلا به سرطان
دوریان منبعی غنی از آنتی اکسیدان است و آنتی اکسیدان های موجود در این میوه رادیکال های آزاد ایجاد کننده سرطان را خنثی می کنند. لازم به ذکر است در طب سنتی مالزیایی از این میوه به عنوان درمانگر و عامل بازدارنده سرطان نام برده شده است. این میوه می تواند با کمک کردن به کاهش بار اکسیداسیون در سلول ها و حتی در DNA خطر جهش های سلولی را کاهش دهد.
2- افزایش روحیه و کاهش افسردگی
درمان طبیعی افسردگی، با مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین B 6 میسر است که برای تجزیه و سنتز سروتونین ضروری می باشد، دوریان سرشار از ویتامین B6 است و مصرف آن سبب تنظیم حالات روحی می شود. B6 موجود در میوه دوریان نیز حاوی تریپتوفان است. در حقیقت، در بدن، تریپتوفان به سروتونین تبدیل می شود که منجر به آرامش اعصاب و روان می شود و بی خوابی را درمان می کند. دوریان به عنوان قرص خواب قوی شناخته می شود.
3- جلوگیری از بیماری های قلبی
بسیاری از مواد مغذی موجود در این میوه به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلی عروقی کمک می کنند. دوریان خطر تصلب شرایین و انقباض عروق خونی را کاهش می دهد. برخی از ترکیبات در دوریان ممکن است به پایین آوردن سطح کلسترول کمک کند و سبب کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز یا سخت شدن رگها شود. میوه هایی که دارای پتاسیم بالایی هستند از بروز نارسایی قلبی جلوگیری می کنند. مصرف میوه دوریان به دلیل دارا بودن مواد مغذی برای کنترل کلسترول و فشار خون و سلامت قلب بسیار مفید است.
4- درمان مشکلات جنسی
اسید فولیک موجود در دوریان یکی از مواد مغذی ضروری برای بارداری و همچنین باروری است. اثر اسیدفولیک برای رشد منظم بافت ها و اندام ها و همچمین سلامت جنین قابل ملاحضه است. گوشت دوریان نیز تقویت کننده ی قوای جنسی است و به حرکت اسپرم کمک می کند و در نتیجه احتمال ناباروری در زنان و مردان را کاهش می دهد.
5- دوریان بخورید، پیر نشوید
میوه دوریان ممکن است به کاهش روند پیری به دلیل ویتامین ث موجود کمک کند. ویتامین ث یکی از مهم ترین آنتی اکسیدان ها است که اثرات رادیکال های آزاد را خنثی می کند و می تواند حالات سالخوردگی را کاهش دهد. با به حداقل رساندن فرایندهای اکسیداتیو در بدن، به احتمال زیاد پیری آهسته تر به نظر می رسد.
چه کسانی نباید دوریان بخورند؟
- به علت داشتن انرژی و قند زیاد، مصرف بیش از حد آن توصیه نمی شود.
- مصرف این میوه برای خانم های باردار مضر است.
- کسانی که فشار خون بالا دارند در مصرف این ماده غذایی دقت کنند.
- این میوه را با قهوه مصرف نکنید چون باعث سوءهاضمه می شود.
- دوریان را همزمان با الکل مصرف نکنید.
- افراد دیابتی از مصرف بیش از حد دوریان خودداری کنند.
طعم دوریان چگونه است؟
- برخی طعم آن را شیرین و گرمسیری، آناناسی و شبیه جک فروت توصیف می کنند.
- افراد دیگر معتقدند مزه این میوه شبیه پیازچه، سیر و بستنی وانیلی می باشد.
- بافت خارگیل رسیده بسیار شبیه کرم کاستارد به نظر می رسد در حالی که خارگیل های کمتر رسیده خشک تر و سفت تر هستند.
دوریان را چگونه مصرف کنیم؟
-
دوریان را به صورت میوه و خام مصرف می کنند.
-
دوریان در تهیه انواع غذا و شیرینی استفاده می شود.
-
دانه های درشت دوریان هم قابل خوردن است اما باید قبل از خوردن پخته شوند.
-
بستنی دوریان در کشورهای مالزی و تایلند بسیار پرطرفدار است.
-
در تهیه انواع شکلات، کیک و شیرینی، میلک شیک، چیپس میوه و … نیز استفاده می شود.