این دارو در دسته کورتیکواستروئیدهای موضعی قرار می گیرد. این دسته از داروها علاوه بر خاصیت نرم کنندگی و مرطوب کنندگی، برای درمان بیماری های مرتبط با التهاب پوست نیز مورد استفاده قرار می گیرد. البته از این داروها زمانی استفاده می شود که علائم اگزما یا درماتیت عود کند. داروی فلوسینولون خارش، قرمزی و التهاب را تسکین می بخشد و از این طریق مانع از پیشرفت بیماری می شود. باید توجه کرد این دارو یک راه درمان برای بیماری به شمار نمی رود و فقط موجب تسکین علائم می شود. البته ممکن است مصرف کوتاه مدت این دارو برار درمان پسوریازیس مناطق کوچک تجویز شود. اشکال مختلفی از این دارو تولید شده است مانند کرم، ژل و پماد. اگر بیمار پوست خشکی داشته باشد، پزشک مصرف پماد را توصیه می کند. اما اگر پوست آسیب دیده باشد، برای مرطوب کردن این نواحی مصرف کرم توصیه خواهد شد. برای مناطق بزرگ یا مودار بدن مانند پوست سراز ژل استفاده می شود.
میزان مصرف داروی فلوئوسینولون
- بزرگسالان
- درماتوز التهابی/خارش دار، اگزما، لیکن پلان، سوختگی
- هر 6-12 ساعت
- درماتیت آتوپیک
- روغن بدن: هر 8 ساعت
- کودکان
- درماتوز التهابی/خارش دار، اگزما، لیکن پلان، سوختگی
- هر 6-12 ساعت با حداقل مقدار لازم
- درماتیت آتوپیک
- زیر 3 سال: ایمنی دراو تایید نشده است.
- بالای 3 سال: روغن بدن: هر 12 ساعت.حداکثر 4 هفته استفاده شود.
مکانیزم اثر داروی فلوئوسینولون
کورتیکواستروئیدها با پایدارسازی غشای لیزوزومی لوکوسیت ها، مهار آزادسازی هیدرولازهای اسیدی مخرب از لوکوسیت ها، مهار تجمع ماکروفاژها در نواحی ملتهب، کاهش اتصال لوکوسیت ها به اندوتلیوم عروقی، کاهش نفوذپذیری عروق و ایجاد ورم، کاهش اجزای کمپلمان، آنتاگونیزه کردن فعالیت هیستامین و رهایی کینین از سوبستراها، کاهش تکثیر فیبروبلاست ها، رسوب کلاژن موجب کاهش التهاب و تشکیل اسکار می شود و همچنین جایگزینی کورتیکواستروئیدها، کورتیکواستروئیدها از عرض غشای سلولی عبور کرده و با گیرنده های اختصاصی سیتوپلاسمی کمپلکس شده، وارد هسته سلول می شوند و به DNA (کروماتین) متصل و موجب تحریک روند رونویسی mRNA و به دنبال آن ساخت پروتئین های مختلف آنزیم های خاصی را تحریک می کنند.
اثر فارماکوکنتیک داروی فلوئوسینولون
- متابولیسم: عمدتا کبدی
- دفع: عمدتا ادراری و کمی از طریق مدفوع
- توزیع: در کل موضع
- جذب: خیلی کم(1%)، ویژگی پوست، التهاب و پوشاندن موضع جذب را افزایش می دهد.
سخن آخر
مطالبی که در مقاله بالا ذکر شد فقط جنبه آگاهی بخشی و افزایش اطلاعات شما دوستان عزیز است و به هیچ وجه جایگزین توصیه پزشک متخصص نیست. لازم است برای مصرف کردن دارو و دانستن عوارض جانبی آن با توجه به سوابق پزشکی خود با دکتر متخصص مشورت کنید.