در دنیای امروز بسیاری از آدم ها در روند زندگی دچار فشارهای گوناگونی می شوند. قرار گرفتن در این شرایط باعث می شود تا میزان استرس و اضطراب در انسان بیشتر شود. گاهی اوقات این تنش ها باعث می شوند تا استرس به بخش جدا ناپذیری از زندگی تبدیل شود و تمام جنبه های آن را تحت تأثیر نامطلوب خود قرار دهد. همه ما می دانیم که اضطراب ها تا چه حد از میزان راندمان فعالیت های روزمره ما می کاهد. داروی های ضد اضطراب انواع گسترده ای از داروها هستند که پس از مصرف با اثرگذاری بر روی بدن و مغز باعث می شوند تا علائم استرس مانند حمله های پانیک، ترس و نگرانی شدید، کمتر شود. داروهای ضد استرس و ضد اضطراب را روان پزشک یا پزشک تجویز می کند. قرص های ضد استرس طیف گسترده ای از داروها را شامل می شوند. نکته مهم در رابطه با این داروها این است که برخلاف تصور بسیاری از مردم مصرف قرص اضطراب باعث رفع اختلالات اضطراب و دچار نشدن دوباره به آن نمی شود بلکه تنها از شدت نشانه های آن می کاهد.
میزان مصرف داروی فلورازپام
- قبل از شروع درمان با داروی فلورازپام (Flurazepam) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- داروی فلورازپام را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
- حداکثر اثربخشی داروی فلورازپام ممکن است حتی طی دو یا سه شب بعد از شروع درمان نیز حاصل نگردد.
- اگر وضعیت شما پس از ۷ تا ۱۰ روز همچنان ادامه یافت یا حتی بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر بعد از چند هفته اثر درمانی داروی فلورازپام کاهش یافت، باید به پزشک مراجعه و از افزایش مقدار مصرف دارو خودداری نمایید.
- اگر داروی فلورازپام باید مدت طولانی مصرف شود، قبل از قطع مصرف دارو، با پزشک مشورت نمایید تا از احتمال بروز علائم قطع مصرف کاسته شود.
- ممکن است چند شب اول پس از قطع مصرف این دارو، در خوابیدن مشکل داشته باشید که معمولاً بعد از ۱ یا ۲ شب از بین می رود. در صورت ادامه این وضعیت با پزشک خود تماس بگیرید.
مکانیزم اثر داروی فلورازپام
هرچند مکانیسم دقیق آنها هنوز بخوبی مشخص نشده است. فلورازپام مانند سایر بنزودیازپین ها با گیرنده های GABA گاما آمینو بوتیریک اسید هم پوشانی دارد. این گیرنده ها در مغز بطور گسترده ای پراکنده هستند. اتصال به جایگاه گیرنده های گابا باعث افزایش اثرات انتقال عصب این واسطه شیمیایی می شود. این اتصال باعث باز شدن کانال کلراید بر روی رسپتور می شود و باعث افزایش پلاریزاسیون نرون می گردد. به نظر می رسد بنزودیازپین ها اثر مهار کننده گابا را تقویت می کنند و از این راه میزان تحریک نورون ها را در بسیاری از مناطق مغز کاهش می دهند.
اثر فارماکوکینتیک داروی فلورازپام
داروی فلورازپام پس از مصرف خوراکی بخوبی و بسرعت از دستگاه گوارش جذب می شود. فلورازپام بسرعت در کبد متابولیزه شده و عمدتا از طریق ادرار دفع می گردد.
- پیوند فلورازپام به پروتئین بسیار زیاد ( 83%) می باشد.
- میانگین نیمه عمر ظاهری فلورازپام 2.3 ساعت می باشد.
سخن آخر
به طور کلی داروهای بنزودیازپین ها اصولا برای درمان اضطراب به کار می روند و ظهور سندروم محرومیت یا قطع وابستگی به طول مدتی که بیمار دارو مصرف می کرده است، مقدار مصرف، سرعت و هم چنین نیمه ی عمر ترکیب مورد استفاده بستگی دارد. در مصرف کنندگان پدیده ی تحمل زمانی رخ می دهد که فرد مصرف کننده ی دارو با مقدار مصرف اولیه احساس آرامش نمی کند و برای تجربه ی احساس آرمیدگی و آرامشی همانند اولین نوبت مصرف، مقدار مصرف خود را افزایش می دهد و به مرور زمان به آن ماده وابسته می شود. افرادی که این داروها را بیش از یک سال مصرف کنند، پس از قطع آن ها نشانه های ترک ظاهر خواهد شد.