داروی نئومایسین با عنوان یک آنتی بیوتیک معرفی می شود که به منظور کم کردن خطر عفونت های باکتریایی به ویژه در زمان جراحی روده و کاهش علائم کما کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. نئومایسین در دسته آنتی بیوتیک های معروف به آمینوگلیکوزید قرار می گیرد و عملکرد آن توقف رشد باکتری ها در روده است. از این دارو نباید همراه با سایر داروها استفاده شود، زیرا می تواند باعث آسیب به کلیه ها گردد، توجه داشته باشید که این دارو به منظور جلوگیری از رشد باکتری ها استفاده می گردد و برای عفونت های ویروسی مثل سرماخوردگی یا آنفلانزا مناسب نیست و باعث درمان نخواهد شد.
مقدار مصرف داروی نئومایسین
- انسفالوپاتی کبدی در بزرگسالان
- حاد: 4-12 گرم در روز در چهار دوز منقسم به صورت خوراکی برای 5-6 روز یا 3-6 گرم در روز برای 1-2 هفته
- مزمن: حداکثر 4 گرم در روز به صورت خوراکی
- کمای کبدی: 4-12 گرم در روز منقسم در هر 4-6 ساعت به صورت خوراکی برای 5-6 روز
- اسهال ناشی از E.coli انتروپاتوژنیک: 3 گرم در روز منقسم در چهار دوز به صورت خوراکی
- آماده سازی روده ها قبل از عمل جراحی
- یک گرم خوراکی هر یک ساعت برای چهار دوز و سپس 1 گرم هر چهارساعت برای پنج دوز
- دوز جایگزین: 6 گرم در روز منقسم در فواصل 4 ساعته برای 2-3 روز
- درماتوز ناشی از استروئیدها همراه با عفونت: کرم را 2-4 بار در روز تا حداکثر 7 روز استعمال کنید.
- کودکان: ایمنی و کارایی آن در کودکان زیر 18 سال تایید نشده است اما در بعضی شرایط می تواند مناسب باشد.
- انسفالوپاتی و کمای کبدی در کودکان: 1 ماه تا 18 سال: روزانه 50-100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن منقسم در فواصل 6-8 ساعته برای 5-6 روز
- اسهال
- زیر 1 ماه: روزانه 50 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی منقسم در چهار دوز
- 1 ماه تا 18 سال: روزانه 50 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی منقسم در چهار دوز برای 2-3 روز
- آماده سازی روده ها قبل از عمل
- زیر 1 ماه: روزانه 50 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن خوراکی منقسم در چهار دوز
- 1 ماه تا 18 سال: روزانه 50-100 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن خوراکی منقسم در چهار دوز
مکانیزم اثر داروی نئومایسین
آمینوگلیکوزیدها نظیر نئومایسین به طور برگشت ناپذیر به پروتئین زیر واحد 30S و rRNA 16S متصل می شوند. نئومایسین به صورت اختصاصی به چهار نوکلئوتید از rRNA 16S و یک آمینواسید از پروتئین S12 متصل می شود. این اتصال با نواحی رمزگشایی کننده در مجاورت نوکلئوتید 1400 در rRNA 16S از زیرواحد 30S با قسمت های متحرک بخش آنتی کدون tRNA تداخل ایجاد می کند، در نتیجه موجب اختلال در کمپلکس آغاز کننده و اشتباه ترجمه کردن mRNA می شود، در نتیجه آمینواسید اشتباه وارد پلی پپتید می شود و پپتیدهای سمی یا فاقد عملکرد ایجاد و پلی زوم به مونوزوم های فاقد عملکرد تجزیه می شود.
اثر فارماکوکینتیک داروی نئومایسین
آمینوگلیکوزیدها از راه گوارش جذب نمی شوند. البته در صورت زخم گوراش یا التهاب روده مقادیری از دارو جذب می شود. آمینوگلیکوزیدها به صورت تزریق عضلانی یا وریدی مصرف می شود. همچنین داروی نئومایسین موضعی مقادیر ناچیزی از پوست سالم جذب می شود. نئومایسین بصورت خوراکی مصرف می شود و بدون جذب از دستگاه گوارش عبور می کند و در طول دستگاه گوارش اثرات ضد میکروبی خود را اعمال می کند.
سخن آخر
نئومایسین از دسته داروهای آنتی بیوتیک است که برای از بین بردن باکتری های روده استفاده می شود. به این صورت که پیش از عمل روده را با این دارو استریل می کنند. از عوارض مصرف این دارو می توان سردرد، خارش، اسهال و کهیر را نام برد. باید بدانید که مصرف این دارو در بارداری ممنوع می باشد و مصرف آن حتما باید با، مشورت پزشک صورت پذیرد.