اشکال دارو
- زونیساماید کپسول 100 م گ
- زونیساماید کپسول 50 م گ
مکانیسم اثر زونیساماید
مکانیسم اثر زونیساماید بخوبی شناخته شده نیست. ولی احتمال می رود که از طریق افزایش تثبیت غشاهای نورونی و جلوگیری از هایپرسینکرونیزاسیون و دپلاریزاسیون نورون ها از طریق اتصال به کانال های سدیمی و کلسیمی حساس به ولتاژ اثر خود را اعمال می کند .
زونیساماید همچنین کربنیک انهیدراز را هم بمقدار کمتر مهار می کند که گمان نمیرود این اثرنقش قابل ملاحظه ای در فعالیت ضد تشنج داشته باشد.
فارماکودینامیک
زونیسامایدیک داروی ضدصرع می باشد که از لحاظ شیمیایی در دسته سولفونامیدها قرار می گیرد و با دیگر عوامل ضدصرع ارتباطی ندارد.
فارماکوکینتیک
زونیساماید از طریق دستگاه گوارش جذب می شود. پس از مصرف خوراکی 200 تا 400 mg زونیساماید، حداکثر غلظت پلاسمایی در عرض 2 تا 6 ساعت بدست می آید.
در حضور غذا زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی به تاخیر می افتد( 4 تا 6 ساعت) ولی غذا اثری بر روی فراهمی زیستی زونیساماید ندارد.
در عرض 14 روز غلظت پایدار پلاسمایی بدست می آید.
نیمه عمر حذفی زونیساماید در پلاسما تقریبا 63 ساعت و در گلبلول قرمز حدود 105 ساعت می باشد.
زونیساماید تقریبا 40% به پروتئین های پلاسما متصل می شود.
زونیساماید عمدتا در کبد متابولیزه شده و عمدتا از طریق ادرار بصورت دست نخورده و متابولیت گلوکورونید دفع می گردد.
موارد مصرف زونیساماید
صرع پارشیال
نحوه مصرف داروی زونیساماید
داروی زونیساماید را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز می شود، مصرف کنید. راهنمایی های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید.
پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج، تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید.
این دارو را به همراه یک لیوان پر از آب مصرف کنید. با توجه به اینکه یکی از اثرات محتمل این دارو می تواند تشکیل سنگ در کلیه فرد مصرف این دارو باشد، نیاز است که فرد مصرف کننده روزی ۶-۸ لیوان آب مصرف کند.
این دارو می تواند به همراه غذا و یا به صورت جدا مصرف شود. از خرد کردن یا شکستن یک قرص این دارو اجتناب و آن را به صورت کامل مصرف کنید. در هنگام مصرف این دارو ممکن است که به انجام چندین آزمایش نیاز داشته باشید.
در صورتی که فرد مصرف کننده عمل جراحی و یا تست های پزشکی را در پیش رو داشته باشد نیاز است که مراقب سلامت یا افراد مسئول در این زمینه اطلاع دهد.
ممکن است که قبل از عمل جراحی و یا تست های پزشکی به قطع مصرف این دارو به ممکن کوتاهی نیاز باشد.
مصرف این داروی ممکن است باعث ایجاد احساس بهبودی اولیه در فرد بیمار شود ولی این امر به معنای پایان دوره درمان و قطع مصرف دارو نیست چون این کار ممکن است باعث عود مجدد بیماری صرع حتی به صورت شدیدتر شود.
اگر به هر دلیلی قادر به مصرف این دارو برای یک دوره زمانی نیستید، قبل از شروع مجدد مصرف این دارو نیاز است که با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید. شاید نیاز باشد که مصرف مجدد این دارو با دوزهای پایین تر باشد.
این دارو در ترکیب با دیگر داروها برای درمان بیماری صرع به کار می رود. این دارو را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می شود، مصرف کنید. راهنمایی های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید.
دوز یا برنامه درمانی این دارو را بدون مشورت با پزشک خود تغییر ندهید. داروی زونیساماید باید در دمای اتاق و به دور از گرما ، رطوبت و نور خورشید نگهداری شود.
نکات قابل توصیه
1-زونیساماید بخصوص در مقادیر بالاترممکن است سبب خواب آلودگی شودلذا در حین مصرف زونیساماید از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند مانند رانندگی و کار با ماشین آلات بپرهیزید.
2-بعلت احتمال بروز مشکلات خونی با مصرف زونیساماید ، در صورت بروز عوارض زیر فورا پزشک خود را مطلع کنید: تب، زخم گلو، زخم های دهانی،کبود شدگی و خونمردگی های مداوم پوستی .
3-حین مصرف زونیساماید در صورت بروز بثورات پوستی و یا وخیم تر شدن تشنج ها با پزشک معالج تماس بگیرید.
4-در صورت بروز علائمی نظیر درد ناگهانی پشت، درد شکمی ، وجود خون در ادرار که به وجود سنگ کلیه اشاره می کنند ، فورا با پزشک معالج تماس بگیرید.