پیرفنیدون از دسته داروهای موثر در فیبروز ریوی می باشد. مکانیسم دقیق اثر این دارو تاکنون ناشناخته می باشد. اما در موارد فیبروز ریوی بدون علت مشخص (IPF) تجویز می گردد.این دارو به صورت کپسول های خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و قرص خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و ۸۰۱ میلی گرم تولید شده است و به نام تجاری Esbriet معروف می باشد.
موارد مصرف پیرفنیدون
این دارو به صورت کپسول های خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و قرص خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و ۸۰۱ میلی گرم تولید شده است و به نام تجاری Esbriet معروف می باشد.
نحوه مصرف پیرفنیدون
- قبل از شروع مصرف پیرفنیدون ، بروشور دارویی را در صورت موجود بودن در جعبه دارو بخوانید. اگر سواالی دارید ، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
- این دارو را به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک ، معمولاً 3 بار در روز مصرف کنید. مصرف پیرفنیدون همراه غذا ممکن است به کاهش سرگیجه و حالت تهوع کمک کند. برای کاهش خطر عوارض جانبی ، ممکن است پزشک شما را راهنمایی کند که این دارو را با دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز خود را افزایش دهید. دستورات پزشک خود را با دقت دنبال کنید.
- مقدار مصرف بر اساس وضعیت پزشکی ، پاسخ به درمان و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید ، تعیین می شود. حتماً در مورد همه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی ، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
- این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری ، هر روز در زمانهای مشخصی این دارو را مصرف کنید.
- اگر وضعیت شما بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
مکانیسم اثر پیرفنیدون
پیرفنیدون یک داروی خوراکی فعال و مولکول کوچک با طیفی از اثرهای بیولوژیک است. در مطالعات آزمایشگاهی موجب مهار سنتز کلاژن، کاهش سایتوکاین های پروفیبروتیک و کاهش تکثیر فیبروبلاست ها شده است. پیرفنیدون با کاهش بیان ژنی موجب کاهش مقدارmRNA TGF-beta2 و پروتئین بالغ آن و به طور مستقیم موجب مهار آنزیم فورین کانورتاز که پیش ساز پروتئینی TGF-beta2 را پردازش می کند می شود. علاوه بر این موجب کاهش ماتریکس متالوپروتئیناز 11 که ژن هدف TGF-beta است و سوبسترا فورین دخیل در سرطانزایی می شود.
فارماکودینامیک پیرفنیدون
پیرفنیدون یک داروی جدید با خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدان و ضدفیبروز است.می تواند موجب بهبود عملکرد ریه ها و کاهش تشدید حاد در بیماران با فیبروز ریوی ایدیوپاتیک شود.
فارماکوکینتیک پیرفنیدون
- زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی:0.5-4 ساعت
- غذا سرعت و میزان جذب را کاهش می دهد.حداکثر غلظت پلاسمایی و سطح زیر منحنی غلظت-زمان به ترتیب 49 و 16 درصد با غذا کاهش میابد.اما عوارض جانبی در مصرف با غذا کاهش میابد.
- اتصال به پروتئین:58%
- حجم توزیع:59-71 لیتر
- متابولیسم: در کبد توسط CYP1A2 به متابولیت های غیرفعال تبدبل می شود.
- نیمه عمر:3 ساعت
- دفع:80% ادراری
- 99.6% دوز به صورت متابولیت 5-کربوکسی-پیرفنیدون دفع می شود.
نکات قابل توصیه پیرفنیدون
- احتمال آفتاب سوختگی در شما افزایش میابد.از نور خورشید، لامپ فرابنفش و اتاق برنزه کننده دوری کنید.از ضدآفتاب ، لباس محافظ و عینک آفتابی استفاده کنید.
- قبل از آغاز مصرف دارو سیگار را ترک کنید و همزمان با مصرف دارو از آن اجتناب کنید.سیگار موجب کاهش اثربخشی دارو می شود.
- در صورت ابتلا به سوزش معده، سوهاضمه، درد معده، استفراغ، اسهال یا عدم گرسنگی با پزشک خودصحبت کنید تا عوارض جانبی در صورت امکان کاهش داده شود.
- عملکرد خونی را مرتبا بررسی کنید.
- در صورت بارداری، قصدبارداری و یا شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
- دارو را همراه با غذا مصرف کنید.
- دارو را در ساعت های ثابت مصرف کنید و هیچ دوزی را فراموش نکنید.
- حتی در صورت احساس بهبودی مصرف دارو را طبق تجویز پزشک ادامه دهید.
- دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید.اگز نزدیک دوز بعدی است از آن صرف نظر کنید.از دوبرابر کردن دوز خودداری کنید.
- اگر حداقل 14 روز عدم مصرف دارو داشته اید قبل از شروع مجدد به پزشک خود اطلاع دهید.
نگهداری پیرفنیدون
- در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت در ظرف اصلی دارو نگهداری شود. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
- دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.