موارد منع مصرف و تداخل دارویی داروی پروپوفول

  شنبه، 13 دی 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
موارد منع مصرف و تداخل دارویی داروی پروپوفول
داروی پروپوفول (دیپریوان) دارویی است که فعالیت مغز و سیستم عصبی فرد را کند می‌کند. از موارد استفاده از این دارو خواباندن مریض و خوابیدن در هنگام بیهوشی عمومی برای جراحی یا سایر روشهای پزشکی است.

چه داروهایی مصرف داروی پروپوفول را تحت تأثیر قرار می دهند؟

مصرف این دارو با داروهای دیگر ممکن است که فرد استفاده کننده را دچار علائمی مانند خواب آلود گی کرده و یا سرعت تنفس او را آهسته کند که این امر می تواند حتی باعث بروز عوارض جانبی خطرناک یا مرگ شود.

قبل از مصرف یک قرص خواب، داروهای ضد درد مخدر، داروهای تجویزی برای غلبه بر مشکل سرفه، شل کننده های عضلانی، یا داروهای مصرفی برای درمان بیماری اضطراب، افسردگی، یا تشنج، نیاز است که فرد با پزشک خود دز این باره مشورت کند.

ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند. این داروها ممکن است شامل داروهای تجویزی یا داروهای مصرفی بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی باشد.

از ان نیاز است که با پزشک خود در مورد تمام داروهای مصرفی فعلی خود و یا داروهایی که شروع و یا متوقف کرده اید، مشورت کنید.

تداخلات مهم پروپوفول

ممکن است تجویز هم زمان پروپوفول با سایر دپرسورهای CNSشامل آن هایی که قبل از بیهوشی مصرف می شوند ( نظیر خواب آور ها سداتیو ، هوشبرهای استنشاقی ، نارکوتیک ها ) آثار سداتیو ، هوشبری و تضعیف قلبی تنفسی آن را افزایش دهد توصیه می شود که پروپوفول بعد از اپیویید ها تجویز شود. در صورت تجویز همراه با نیتروزاکساید یا هوشبرای هالوژنی باید دوز پروپوفول را کاهش داد . تجویز مورفین قبل از بیهوشی همراه با نیتروزاکساید در مقایسه با پیش درمانی با نارکوتیک ها ( نظیر لورازپام) سرعت انفوزیون پروپوفول نگهدارنده و غلظت خونی درمانی مورد نیاز را کاهش می دهد. گزارش شده است که پروپوفول با میدازولام اثر سینرژیسم دارد . افزایش غلظت سرمی پروپوفول به دنبال تجویز هم زمان با هالوتان یا ایزوفلوران گزارش شده است .

موارد منع مصرف و احتیاط


موارد منع مصرف: حساسیت مفرط به دارو و یا تركیبات آن، حساسیت به سویا، لسیتین تخم مرغ و گلیسرول.
دارو نباید در اعمال جراحی زایمان به كار رود زیرا اثرات آن بر جنین شناخته شده نیست. هم چنین در بیمارانی كه ICP افزایش یافته دارند و یا گردش خون مغزی آنها كاهش یافته است استفاده نشود زیرا كاهش فشار شریانی ناشی از دارو باعث كاهش پرفیوژن مغزی خواهد شد.
دارو در كودكان زیر 3 سال استفاده نشود هم چنین جهت تسكین كودكان در بخش مراقبتهای ویژه استفاده نشود.
موارد احتیاط: به دلیل فرم امولسیون دارو در افرادی كه اختلال متابولیسم چربی دارند (مانند هیپرلیپوپروتئینمی اولیه و هیپرلیپیدمی دیابتیك) با احتیاط مصرف شود.
در افرادی كه با TPN از لیپیدها تغذیه می شوند، بیماران سالمند و ناتوان، اختلالات گردش خون و سابقه تشنج با احتیاط مصرف شود.
دارو باید تحت نظارت مستقیم افرادی كه با اصول احیاء و بازنگهداشتن راههای هوایی و نیز تزریق بیهوشی دهنده های وریدی آشنا هستند، تزریق گردد.
برخی از انواع این دارو حاوی سدیم متابیسولفیت می باشند. در نتیجه برخی بیماران از جمله بیماران مبتلا به آسم ممكن است به آن حساسیت نشان دهند.

تصویر

هشدارها

• تزریق پروپوفول ممکن است باعث آنافیلاکسی شود.
• در بیماران بستری در ICU که توسط این دارو سداسیون دارند ممکن است باعث ایجاد وضعیتی به نام سندرم انفوزیون پروپوفول شود که منتج به مرگ می گردد.
علائم این سندرم عبارتند از: اسیدوز متابولیک شدید, هایپرکالمی, لیپمی (وجود غیر طبیعی مقادیر بالایی از چربی های امولسیفیه در خون) رابدومیولیز, هپاتومگالی, نارسایی کلیه, تغییرات ECG یا نارسایی قلبی.
• ریسک فاکتورهای ایجاد کننده این سندرم شامل کاهش اکسیژن بافتی, آسیب جدی نرولوژیک, سپسیس, دوز بالای یک یا چند مورد از داروهای : تنگ کننده عروق, استروئیدها , اینوتروپ ها و نیز تجویز پروپوفول به مدت طولانی و دوز بالا (بیش از 5 میلی گرم بر کیلوگرم بر ساعت برای بیش از 48 ساعت) می باشد.
• این عارضه همچنین در مصرف پروپوفول با دوز بالا و در مدت کوتاه در حین جراحی ممکن است ایجاد شود. در صورت بروز این سندرم دارو باید با داروی مناسب جایگزین شود.
• پروپوفول نبایستی همزمان در یک IV line با خون یا پلاسما تزریق شود چراکه سازگاری آنها ثابت نشده است.
• با توجه به مهم بودن رعایت شرایط آسپتیک در آماده سازی دارو, این نکته باید به دقت کنترل شود چرا که آلودگی میکروبی باعث عفونت و تب های شدید و عوارض تهدید کننده حیات خواهد شد.
• در بیماران مسن دوز و سرعت تجویز دارو باید کاهش یابد.
• در صورت مصرف پروپوفول در بیماران مبتلا به صرع, احتمال تشنج در دوره ریکاوری بعد از جراحی وجود دارد.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

دریافت این دارو ممکن است باعث بروز مواردی نظیر خواب آلودگی و سرگیجه شدید شود که که حتی ممکن است بروز این حالت ها تا چندین ساعت به طول بیانجامد. در این موارد فرد به شخصی نیاز دارد تا او را پس از عمل یا دریافت دارو به منزل برساند. از این رو بهتر است که فرد رانندگی نکرده و کارهایی را انجام ندهید که حداقل ۲۴ ساعت پس از درمان با پروپوفول نیازی به بیدار و هشیاری داشته باشد.

مصرف در بارداری

گروه B ( در این گروه از داروها، مطالعات بر روی حیوانات باردار نشانگر این بود که دارو خطری بر روی جنین ندارد، اما مطالعات کافی روی زنان باردار برای میزان خطر روی جنین در سه ماهه اول بارداری انجام نشده است.)

نکات پرستاری هنگام تجویز پروپوفول


1- آماده بندی تجهیزات لازم جهت بیهوشی و احیاء .
2- پرهیز از تجویز همزمان دارو با خون یا پلاسما از یک رگ .
3- کنترل مرتب بیماران پیر یا ضعیف از نظر علایم هیپوتانسیون و برادی کاردی .


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها