بارداری مرحله ای دوست داشتنی، ترسناک، رضایت بخش، وحشتناک و گاهی اوقات آزار دهنده است. تغییرات بسیار در بدنتان می توانند شما را سردر گم کند؛ اما لذت بردن از زایمان ارزش صبر کردن و همچنین تغییرات شدیدش را دارد. به غیر از تغییرات قابل مشاهده و ظریف دیگر، تغییر شگرفی در موهای صورت و بدن خود مشاهده خواهید کرد. اگر شما در انتظار مادر شدن هستید و مشتاق به دانستن دلیل چرایی و چگونگی رشد موهای صورت و بدن در دوران بارداری هستید، در اینجا پستی را قراردادیم که دقیقاً منطبق با هدف شما می باشد. بخوانید تا بیشتر بدانید.
تجربه افزایش و یا ریزش مو در دوران بارداری امری عادی است. اولین چیزی که باید بدانید این است که این تغییر موقتی است. در دوران بارداری، بدن شما هورمون های مردانه آندروژن را هم تولید می کند. آندروژن ها منجر به یک جهش ناگهانی در بدن و موهای صورت می شوند. سطح بالاتری از استروژن در بدن شما منجر به افزایش رشد مو می گردد که منجر به کاهش میزان ریزش مو و حتی رشد سریعتر موهایتان می گردد. در چند هفته آخر دوران بارداری روی سینه ها و مخصوصا نوک سینه ها را الکترولیز کرد بالاخص اگر قصد دارند که فرزند خود را با شیر خود تغذیه کنندطی سه ماهه آخر این دوران، الکترولیز شکم توصیه نمی شود. سینه ها و شکم در دوران بارداری می توانند بسیار پر مو شده باشند. بارداری دوره ای از تغییرات هورمونی و متابولیک عمیق است که بدن آن را برای مدت نسبتاً کوتاهی تحمل می کند و در طی آن تغییرات متعددی در پوست، ناخن و موها ایجاد می شود.بثورات و تغییرات پوستی در طول بارداری فوق العاده شایع هستند. به علت شرایط خاص روحی و روانی زنان باردار، این تغییرات می توانند سبب بروز نگرانی هایی شوند که ممکن است مربوط به زیبایی ظاهری، امکان عدد در بارداری های بعدی، اثرات بالقوه بر روی جنین و یا مجموعه ای از آنها باشد.بثوراتی که در دوران بارداری مشاهده می شوند همگی اهمیت یکسانی ندارند. برخی از آنها تغییرات پوستی شایعی هستند که تقریباً در تمام زنان باردار دیده می شوند.البته تعدادی از بیماری های پوستی نیز اختصاصاً با حاملگی همراه هستند. همچنین حاملگی می تواند سبب تشدید یا تخفیف بسیاری از بیماری های پوستی شود که اختصاص به این دوران ندارند.
آیا رفع موهای زائد شکم در بارداری به جنین آسیب می زند؟
روش های ایمن مختلفی برای از میان بردن موهای زائد شکمی وجود دارد. استفاده از موچین (در صورت کم بودن موها)، موم یا قیچی (به منظور کوتاه کردن یا رفع موهای زائد) و همچنین تراشیدن موها با تیغ و یا استفاده از اپیلاتور می تواند در خلاص شدن از شر موهای زائد بدن به مادران باردار کمک کند. ولی با این حال بهتر است از به کار بردن روش های دیگر مانند استفاده از کرم های موبر، دکلره کردن و یا لیزر موهای زائد در این دوران اجتناب کنید.
علائم هشدار دهنده
رشد موهای زائد شکم در بارداری پدیده ای عجیب یا غیرطبیعی نیست؛ بلکه عارضه ای طبیعی است که در دوران بارداری به دلیل تغییرات گسترده هورمونی در برخی از مادران باردار رخ می دهد. ولی با این حال این تجربه ممکن است برای عده ای از مادران باردار ترسناک باشد.
- رشد بیش از حد موی زائد شکم در بارداری می تواند نشان دهنده ابتلا به یک بیماری نادر موسوم به هایپرآندروژنیسم باشد. این عارضه زمانی رخ می دهد که تولید هورمون جنسی مردانه موسوم به آندروژن به مقدار بسیار زیادی در بدن افزایش یابد. همچنین ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در بارداری و یا مصرف داروهای صرع نیز از دیگر دلایل رخ دادن این عارضه در بارداری به شمار می روند.
- ابتلا به این عارضه می تواند منجر به بروز عوارض ناخوشایند دیگری از جمله ابتلا به فشار خون بالا، آکنه، کاهش تعداد دفعات قائدگی، آمنوره یا فقدان قائدگی، بم شدن صدا، افزایش وزن بیش از حد، طاسی سر و همچنین افزایش حجم عضلات شود.
- ابتلا به عارضه هایپرآندروژنیسم اگرچه نادر ولی بسیار نگران کننده است. وجود مقادیر بیش از حد آندروژن در گردش خون مادران باردار با تاثیراتی بر روند رشد جنین همراه است. نوزادان دختر متولد شده از مادران بارداری که به عارضه هایپرآندروژنیسم مبتلا می باشند در معرض خطر ویریلیزاسیون (وقوع خصوصیات مردانه در زنان) قرار دارند.
- رشد موهای زائد در ناحیه لگن
- موهای زائد شکم معمولا در فاصله 6 تا 9 ماه پس از زایمان از میان می روند. با این حال اگر پس از وضع حمل، رشد این موها همچنان ادامه یافته و یا موها با الگویی مردانه و به صورتی ضخیم رشد کردند حتما به پزشک خود مراجعه کنید. در واقع مشاهده چنین وضعیتی می تواند نشان دهنده سندرم کوشینگ (عارضه ناشی از افزایش ترشح هورمون کورتیزول در بدن)، آکرومگالی (بیماری ناشی از آزاد شدن بیش از حد هورمون رشد توسط یک آدنوما یا تومور خوش خیم واقع در غده هیپوفیز)، و یا وجود یک تومور در نزدیکی تخمدان ها و یا غدد فوق کلیوی باشد.
- همچنین رشد موهای زائد در برخی موارد می تواند نشانه ابتلا به سرطان باشد.
روش های رفع موهای زائد شکم در بارداری نسبتا محدود است. اگرچه وجود موهای زائد باعث احساس ناخوشایندی در شما می شود ولی بهتر است از به کار بردن هر نوع کرم های موبر تا پیش از زایمان خودداری کنید. برای این منظور می توانید از سایر گزینه های ایمن مانند موچین، موم و یا تیغ استفاده کنید. افزایش خون بدن در دوران بارداری باعث حساس شدن پوست شما در این دوران می شود بنابراین از به کار بردن روش های تهاجمی تر مانند استفاده از مواد شیمیایی، دکلره کردن و لیزر برای رفع موهای زائد به دلیل تاثیرات احتمالی و نامطلوب آن بر جنین خودداری کنید. بنابراین بهترین راه این است که این تغییرات را علی رغم ناخوشایند بودن پذیرفته و همراه با جریان بارداری پیش بروید.
ممنوعیت لیزر موهای زائد در دوران بارداری
همچنین در دوران بارداری پوست هم مانند دیگر نقاط بدن حساس می شود. انجام دادن لیزر ممکن است موجب ایجاد خارش، التهاب و سوختگی شود. به دلیل تفاوت آستانه تحمل درد در افراد مختلف انجام لیزر بدون استفاده از کرم بی حسی نیز توصیه نمی شود.خانم های باردار از پمادهای بی حسی نمی توانند استفاده کنند، زیرا جذب پوست شده و وارد جریان خون می گردد. به دلیل وضعیت آناتومی بدن در دوران بارداری لیزر برخی نواحی بدن قابل انجام نمی باشد.
لیزر موهای زائد در دوره شیردهی
همانطور که در زمان بارداری با حضور جنین نمی توان درمان های لیزری انجام داد، بعد از زایمان نیز هنگامی که نوزاد هنوز از بدن مادر تغذیه می کند ممنوع است.هورمون ها تا بعد از زمان شیردهی به حالت تعادل خود باز نمی گردند و تقریبا شش ماه زمان لازم دارند. بهتر است شیری که نوزاد از آن تغذیه می کند تحت تاثیر هیچگونه تابش و اشعه ای قرار نگیرد.