یکی از سوالات رایج بیمارانی که از پروتز استفاده می کنند دلیل ممنوعیت خوابیدن با دندان مصنوعی است. دندان مصنوعی مزایای بسیاری برای بیمارانی دارد که دندان های خود را از دست داده اند اما عدم استفاده صحیح از آن با معایب و مضراتی نیز همراه است.
دندان مصنوعی روی لبه لثه فشار می آورد و در نتیجه این فشار به لبه های استخوانی زیر آن نیز منتقل می شود. این فشار باعث شروع فرآیندی تحت عنوان جذب می شود که در آن حجم و تراکم استخوانی از بین می رود. در صورتی که دندان مصنوعی ۲۴ ساعته استفاده شود، فرایند جذب استخوانی و تحلیل آن سرعت بیشتری می یابد. با از بین رفتن استخوان دیگر پروتز حمایت کافی دریافت نخواهد کرد و شل خواهد شد. در نتیجه ممکن است در حین حرف زدن یا غذا خوردن از دهان بیرون بیاید یا صدا بدهد. از بین رفتن تراکم استخوانی و بافت حامی پروتز، تاثیر زیادی در ظاهر گونه و لب های شما نیز خواهد داشت و شما مسن تر به نظر خواهید رسید.
اگر در ساعات طولانی پس از تحویل گرفتن دندان مصنوعی، تاب و تحمل نگهداری آن را در تمام طول شبانه روز ندارید و احساس تب و گر گرفتن دارید، باید به خودتان فرصت دهید تا كم كم به آن عادت كنید. دندان جدیدتان را چند ساعت در داخل دهان و چند ساعت در خارج دهان و داخل آب نگه دارید. سپس سعی كنید به تدریج ساعات نگه داشتن دندان مصنوعی را در دهان تان افزایش دهید.
در طول 24 ساعت شبانه روز، باید 8 ساعت دندان تان را از دهان خارج كنید. بهترین حالت این است كه شب هنگام، وقتی می خوابید، به دندان تان استراحت دهید.اگر شما تمام ساعات شبانه روز از دندان استفاده كنید، مخاط دهان در زیر آن، تحت فشار خواهد بود و به مرور مخاط و لثه های شما متورم شده و در درازمدت به تحلیل استخوان فك های شما می انجامد. به علاوه در طول شب، میكروب ها در فاصله بین لثه ها و دندان رشد كرده و دهان تان پر از قارچ خواهد شد.خارج كردن دندان مصنوعی در طول شب، به زبان و عضلات شما این اجازه را خواهد داد كه با جریان بزاق، لثه ها را ماساژ داده و به جریان خون در لثه های شما كمك كند. شب هنگام كه دندان تان را از دهان خارج می كنید، با یك مسواك نرم به آرامی لثه های تان را ماساژ دهید. این كار نه تنها باعث ماساژ دادن لثه ها می شود بلکه به جریان خون در لثه كمك می كند و بقایای میكروب ها را از روی لثه ها و مخاط دهان شما پاك می كند. حتی می توانید با یك پارچه یا حوله نرم و ظریف، لثه های تان را ماساژ دهید.
حل مشکلات دندان مصنوعی
اگر با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، هر چه زودتر قبل از این که مشکل جدی تری پیش بیاید به دندانپزشک مراجعه کنید تا پروتز را برایتان تنظیم یا تعویض نماید.
برخی از روش های حل مشکلات دندان مصنوعی به صورت زیر است:
پروتز را تنظیم کنید. به مرور زمان لثه و استخوان فک تغییر شکل می دهند و ممکن است دندان مصنوعی که قبلا کاملا برایتان اندازه بود، دیگر اندازه نباشد. در این صورت پروتز را باید تنظیم، اصلاح یا تعویض کنید. هرگز سعی نکنید خودتان پروتز را تنظیم کنید. این کار باید توسط متخصص انجام شود.تند تند صحبت نکنید. اولین بار که دندان مصنوعی را در دهان می گذارید، ممکن است تلفظ برخی کلمات برایتان سخت باشد. صبور باشید و کلماتی را که تلفظشان برایتان سخت است، با صدای بلند و شمرده بیان کنید. اگر دندان مصنوعی تان هنگامی که می خندید حرکت می کند، با ملایمت آن را با دندان هایتان گاز بگیرید و به جای خود برگردانید. یک بار دیگر با دندانپزشک تنظیم بودن پروتز را بررسی کنید.اگر در غذا خوردن مشکل دارید، توصیه های زیر می تواند به شما کمک کند:غذاهای نرم بخورید و غذا را به لقمه های کوچک تقسیم کنید.غذاهای چسبنده نخورید.به آرامی غذا را بجوید.هنگام جویدن، از هر دو طرف دهان همزمان استفاده کنید تا از حرکت کردن پروتز جلوگیری شود.پس از مدتی که به پروتز جدید خود عادت کردید، غذا خوردن آسان تر می شود و می توانید بیشتر غذاها را به راحتی بجوید.
از چسب دندان استفاده کنید. چسب دندان کمک می کند پروتز در جای خود ثابت شود و خیالتان از بابت حرکت نکردن آن راحت تر شود. اما چسب دندان را نباید برای ثابت کردن پروتزی که کاملا اندازه نیست استفاده کنید. بهتر است هر چه زودتر برای تنظیم یا تعویض پروتز اقدام کنید. یادتان باشد تنها مقدار کمی چسب استفاده کنید.