پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه مادران در هفته های بعد از زایمان به برخی از تغییرات خطرساز در بدن خود توجه کنند و در صورت مشاهدۀ هر کدام از این علائم، فوراً با پزشک خود تماس بگیرند یا در صورت قرار داشتن در شرایط اضطراری، به اورژانس مراجعه کنند. در این مطلب می توانید با برخی از این علائم هشداردهنده و مهم آشنا شوید.
مشکلات رایج بعد از زایمان
روزهای پس از زایمان می تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار مشکلی شده اید و پزشک به شما دستورالعمل های خاصی داده است، یادتان باشد که لازم است به آن دستورات عمل کنید تا دوران بهبود شما راحت تر باشد. بعد از زایمان مشکلاتی برای مادر ایجاد می شود که برخی از آنها با اقدامات ساده برطرف می شود و برخی از آنها جدی بود و باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد . برای آشنایی با این مشکلات با ما در ادامه همراه باشید .
ورم سینه بعد از زایمان
ماستی تیا یا ورم سینه ها 2 تا 3 هفته بعد از زایمان یکی از دغدغه هایی است که بسیاری از خانم ها بعد از زایمان مواجه می شوند. و با علائمی همچون درد، قرمزی به مطب مراجعه می کنند. بهترین اقدام برای برطرف کردن این مشکل ، استفاده از کمپرس گرم ، دوشیدن شیر ، استفاده از مسکن و آنتی بیوتیک با صلاحدید پزشک متخصص زنان می باشد.
خونریزی های بعد از زایمان
شایع ترین مشکل در بعد از زایمان خونریزی می باشد که برخی از عزیزان یک ماه و حتی سه ماه خونریزی های پیوسته دارند. در صورتی که خونریزی یک ماه بعد از زایمان به طول بکشد ، حتما به پزشکتان مراجعه کنید زیرا ممکن است احتمال باقی ماندن بقایای جفت یا وجود عفونت بعد از زایمان وجود داشته باشد .در چند روز اول بعد از زایمان، میزان خونریزی شما نسبتاً زیاد و به رنگ قرمز روشن است. این خونریزی شاید به صورت متناوب و در لخته های کوچک یا یکنواخت تر باشد. اگر مدتی دراز کشیده باشید و خون در واژن جمع شده باشد، ممکن است وقتی بلند می شوید چند لخته خون از بدنتان خارج شود.
ترشح شیر در مادرانی که شیردهی ندارند
افرادی که امکان شیردهی دارند تا دو سال به نوزاد خود شیر می دهند اما افرادی که از همان ابتدا به نوزاد خود شیرنمی دهند تا 6 ماه ترشحات شیر دارند . برای این افراد توصیه می شود از کمپرس سرد یا گرم و از سوتین های تنگ استفاده کنند تا ترشحات شیر قطع شود. اما اگر این ترشحات بیشتر از 6 ماه طول بکشد نیاز به دارو می باشد .
بهبود جای بخیه زایمان سزارین
یکی از سوالات شایعی که مادران می پرسند اینست که چه مدت طول می کشد تا بخیه زایمان سزارین بهبود یابد و محل آن از بین برود . در حقیقت 6 هفته طول می کشد که اسکار زایمان سزارین از بین برود . البته پزشک باید دقت داشته باشد تا در هنگام زایمان برش ها را در محلی که چربی وجود دارد ، ایجاد نشود . در این مدت توصیه می شود تنها نوزاد خود را بلند کنید و از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزید . زیرا ممکن است باعث آسیب به بخیه ها شود . استفاده از کرم های ویتامین E به بهبود زخم کمک می کند . از کرم های که سروتونین دارد استفاده نکنید زیرا با شیردهی منافات دارد . در نهایت بعد از 3 تا 4 ماه بعد از سزارین از لیزر برای کمرنگ کردن محل بخیه ها استفاده کنید .
افسردگی بعد از زایمان
بعد از زایمان یکی از مشائل شایع در بین خانم ها احساس افسردگی است که علائمی از جمله موارد ذیل را دارند :
- عدم لذت بردن
- احساس ناراحتی و پریشانی
- بیخوابی
- احساس غم شدید
- احساس گناه و بی ارزش بودن
- پرخوری یا بی اشتهایی
به مادران توصیه می شود در صورتی که این علائم را داشتند با پزشک خود درمیان گذاشته و در صورت صلاحدید به روانکاو یا روانپزشک ارجاع داده شوند . در این میان نقش همسر بسیار کمک کننده است . کمک کردن در کارهای منزل ، اختصاص دادن ساعاتی از روز برای وقت گذراندن با خانم و کاهش استرس محیط و ایجاد محیطی آرام بخش بسیار در بهبود مادر کمک کننده است . بهترین ورزش برای کاهش افسردگی بعد از زایمان یوگاست .
مشکلات جدی و خطرناک پس از زایمان
خانم هایی که باردار هستند احتمال دارد بعد از زایمان دچار مشکلاتی شوند به همین علت باید علائم هشدار دهنده را کاملا جدی بگیرند و از کنار آن ها به راحتی عبور نکنند. علائم و نشانه هایی که نیاز به توجه فوری دارند شامل درد قفسه سینه، سرفه یا نفس کشیدن در هوا، تشنج، فکر آسیب رساندن به خود یا کودک، درد شدید در قسمت تحتانی شکم ، تورم و حساسیت به لمس در پاها است.
در صورت مشاهده علائم و نشانه هایی از جمله موارد زیر باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تاری دید، سر درد و سرگیجه
- لرز یا تب
- درد در ناحیه IV
- پرینه دردناک
- مشکل در ادرار کردن
- خونریزی شدید
- احساسات طاقت فرسا
- درد در قفسه سینه با پاها
- درد مداوم شکم
- استفراغ
- تنگی نفس