داروی سفوتاکسیم متعلق به گروهی از داروها به نام آنتی بیوتیک های سفالوسپورین است که برای درمان انواع مختلف عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو همچنین ممکن است برای جلوگیری از عفونت ناشی از جراحی های خاص استفاده شود. سفوتاکسیم با توقف رشد باکتری ها اثر خود را اعمال می کند.
موارد منع مصرف داروی سفوتاکسیم
- به تاریخ انقضای داروی سفوتاکسیم (Cefotaxime) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی سفوتاکسیم را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر مواد و داروها (از جمله حساسیت به آنتی بیوتیک های دیگر (مانند پنی سیلین ها، سایر سفالوسپورین ها))
- بارداری
- شیردهی
- بیماری های کلیوی
- بیماری های معده یا روده (مانند کولیت)
تداخلات دارویی سفوتاکسیم
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سفوتاکسیم، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.
عوارض جانبی سفوتاکسیم
- پوستی: خارش، راش پوستی
- گوارشی: کولیت، اسهال، تهوع، استفراغ
- هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح ائوزینوفیل
- موضعی: پینه محل تزریق، التهاب محل تزریق، درد محل تزریق، حساسیت محل تزریق نسبت به لمس
- متفرقه: تب
هشدارها در مورد سفوتاکسیم
- قبل از استفاده از این دارو باید مشخص شود که آیا بیمار به این دارو یا سایر سفالوسپورین ها ، پنی سیلین ها و سایر داروها حساسیت دارد یا خیر.
- تجویز وریدی بلوس این دارو باید بیش از 60 ثانیه به طول انجامد چرا که در سرعت های بالا ریسک آریتمی های خطرناک وجود دارد.
- توجه به اسهال پس از تجویز این آنتی بیوتیک مانند سایر آنتی بیوتیک ها لازم است چرا که ممکن است به دلیل رشد کلستریدیوم دیفیسیل باشد.
- در موارد تجویز بیش از 10 روز باید بیمار را از نظر ریسک گرانولوسایتوپنی و گرانولوسایتوز بررسی کرد.
- این دارو در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی مخصوصا کولیت داشته اند باید با احتیاط تجویز شود.
- نارسایی کلیوی سبب افزایش غلظت سرمی دارو می شود و باید دوز کمتری از این دارو در این افراد استفاده شود.
- مانند سایر فراورده های آنتی بیوتیکی تزریقی وریدی ، ممکن است نشت دارو به خارج از رگ سبب آسیب بافتی و نهایتا نیاز به جراحی شود. بنابراین بهتر است محل تزریق در دفعات مختلف تغییر کند.