لوزارتان یکی از داروهای فشار خونی است که برای درمان و کنترل بیماری فشار خون بالا کاربرد دارد. این دارو از انواع آنتاگونیست گیرنده ی آنژیوتانسین است.
فشار خون یکی از بیماری های ناتوان کننده ای است که می تواند عوارض جبران ناپذیری به جای بگذارد. اگر می خواهید به عوارض این بیماری تن ندهید و از آنها نجات پیدا کنید، باید فشار خون بالا را تحت کنترل داشته باشید. کسانی که فشار خون بالا دارند و به پزشک مراجعه نمی کنند و داروهای کنترل فشار خون مانند لوزارتان مصرف نمی کنند، معمولا با آسیب به قلب و کلیه و باقی اعضای بدن مواجه می شوند. فشار خون بالا علائمی دارد که با دیدن آنها باید به دکتر قلب و عروق مراجعه کنید. اگر فشار خون در مراحل قابل کنترل باشد، می توان آن را با رژیم و ورزش تحت کنترل داشت. اما اگر فشار خون بیشتر از حدی بالا رود که نتوان آن را با روش های غیر دارویی کنترل کرد، می توان از دارو استفاده کرد.
موارد مصرف لوزارتان
لوزارتان یک آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین دو با فعالیت ضد فشارخون است که عمدتاً ناشی از بلوک انتخابی گیرنده های AT1 و کاهش اثر فشاری آنژیوتانسین دو بوده و در درمان بیماری فشار خون مخصوصاً در بیمارانی که در اثر دیگر مهارکننده های ACE (آنزیم مبدل آنژیوتانسین) دچار سرفه می شوند و جهت کاهش خطر حملات قلبی در افراد مبتلا به هیپروتروفی بطن چپ کاربرد دارد. این دارو در درمان نفروپاتی دیابتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد؛ به علاوه در نارسایی قلبی و انفارکتوس میوکارد از آن استفاده می شود. برای بیمارانی که دچار فشار خون بالا و بزرگ شدن قلب هستند و خطر سکته در آن ها وجود دارد لوزارتان تجویز می شود.
موارد منع مصرف داروی لوزارتان
- به تاریخ انقضای داروی لوزارتان (Losartan) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی لوزارتان را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات کلیوی (مخصوصاً مشکلات مربوط به انسداد عروق کلیوی)
- بیماری کبدی
- نارسایی احتقانی قلب
- دیابت
- عدم تعادل در میزان الکترولیت ها (مانند کاهش میزان پتاسیم در بدن)
- داشتن سن زیر ۱۸ سال
تداخلات دارویی داروی لوزارتان
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
برخی از داروهایی که با لوزارتان تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای ادرار آور یا قرص آب
- سایر داروهای مرتبط با فشارخون
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند: آسپرین، ناپروکسن، دیکلوفناک، ایبوپروفن، ملوکسیکام و …
- لیتیوم
- سلوکوکسیب
- داروهای افزایش دهنده سطح پتاسیم خون مانند بنازپریل، لیزینوپریل
- قرصهای جلوگیری از بارداری حاوی دروسپیرنون
- انواع قرص های رژیمی
- قرص سرماخوردگی
- داروهای ضدسرفه
- آلیسکیرن
عوارض جانبی داروی لوزارتان
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف لوزارتان حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید:
- علائم شبه آنفولانزا
- سرفه خشک
- کرامپ های عضلانی
- درد در پاها و کمر
- احساس خستگی
- بی خوابی
- سردرد
- سرگیجه
- اسهال
- سوء هاضمه
- احتقان بیرونی
- سیوزیت
- میالرژی
هشدارها در مورد داروی لوزارتان
- در صورت مشخص شدن بارداری مصرف داروی لوزارتان را سریعا قطع کنید.
- مصرف همزمان لوزارتان با آلیسکیرن در بیماران دیابتی ممنوع می باشد.
- در بیماران با سیستم رنین-آنژیوتانسین فعال شده بعنوان مثال بیماران مبتلا به فقر سدیم یا کاهش حجم خون (شامل کسانی که تحت درمان با مقادیر بالای دیورتیک ها بوده اند) ممکن است پس از شروع درمان با لوزارتان کاهش فشار خون علامت دار رخ دهد .لذا باید فقر سدیم یا کاهش حجم خون پیش از شروع درمان با لوزارتان اصلاح گردد.
- تغییرات در عملکرد کلیه شامل نارسایی حاد کلیوی با مصرف لوزارتان ممکن است بروز کند.
نکات قابل توصیه در مورد داروی لوزارتان
- حین درمان با لوزارتان اندازه گیری دوره ای و منظم پتاسیم سرم و درمان مناسب با آن ضروری است.ممکن است نیاز به کاهش مقدار مصرف یا قطع مصرف لوزارتان باشد.
- به خانمهایی که در سنین بارداری قرار دارند خطر و عواقب بارداری حین درمان با لوزارتان گوشزد گردد.
- حین درمان با لوزارتان از مصرف مکمل های پتاسیم یا نمک های جایگزین حاوی پتاسیم بدون مشورت پزشک معالج خودداری نمایید.