سیدوفوویر یک داروی ضد ویروس تزریقی برای درمان التهاب شبکیه ناشی از سایتومگالوویروس در بیماران مبتلا به ایدز است. سیدوفوویر با مهار سنتز DNA ویروسی تکثیر سایتومگالوویروس را مهار می کند.
موارد منع مصرف داروی سیدوفوویر
- به تاریخ انقضای داروی سیدوفوویر (Cidofovir) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی سیدوفوویر را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر مواد و داروها (مانند حساسیت به سایر داروهای ضد ویروسی (مانند گانسیکلوویر) یا پروبنسید یا سایر داروهای سولفا (مانند سولفامتوکسازول))
- بارداری یا قصد باردار شدن (چه زن و چه مرد)
- شیردهی
- داشتن ایمپلنت چشمی گانسیکلوویر
- مشکلات کلیوی
- دیابت
چنانچه خودتان و یا همسرتان از داروی سیدوفوویر استفاده می کنید، در مدت درمان با این دارو و مدتی پس از آن نباید باردار شوید. مردان در طول درمان با سیدوفوویر و حداقل ۹۰ روز پس از قطع درمان باید از روشهای مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کنند. همچنین زنان نیز باید در طول درمان و حداقل ۱ ماه پس از قطع دارو باید از بارداری جلوگیری نمایند. در مورد روشهای مؤثر پیشگیری از بارداری با پزشکتان مشورت نمایید.
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی سیدوفوویر
- در مدت درمان با این دارو در زمانهای مقرر به پزشک مراجعه نموده و تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی تجویزی (مانند معاینه چشم) را به صورت دوره ای انجام دهید.
- برای جلوگیری از مشکلات کلیوی، مایعات فراوان بنوشید، مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری داده باشد. این امر به ویژه در صورت استفراغ یا اسهال حائز اهمیت است.
- افراد مسن ممکن است در هنگام استفاده از این دارو در معرض خطر بیشتری برای آسیب کلیه باشند.
- در مدت درمان با این دارو از مصرف الکل بپرهیزید.
- این دارو ممکن است باعث تغییرات بینایی شود لذا قبل از انجام فعالیت هایی که نیاز به دید واضح دارند مانند رانندگی و کار با ماشین آلات از واضح بودن دیدتان مطمئن شوید.
- برای کاهش خطر انتقال اچ آی وی (HIV) به دیگران، همیشه از یک روش مؤثر (مانند کاندوم) در طول فعالیت جنسی استفاده کنید. برای کسب اطلاعات لازم با پزشک خود مشورت نمایید.
تداخلات دارویی سیدوفوویر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سیدوفوویر، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.از جمله داروهایی که با داروی سیدوفوویر تداخل دارند، عبارتند از:
- مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین
- باربیتورات ها (مانند فنوباربیتال)
- بنزودیازپین ها (مانند تریازولام)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن) یا داروهای حاوی آنها
- آسیکلوویر
- اسید آمینو سالیسیلیک
- بومتانید
- کلوفیبرات
- متوتروکسات
- فوروزماید
- زیدوودین
- اگر قبلاً از داروی فسکارنت استفاده کرده اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
در طی ۷ روز قبل از شروع و در طی درمان با داروی سیدوفوویر نباید از داروهای دیگری که ممکن است به کلیه هایتان آسیب برسانند، استفاده کنید، از جمله این داروها عبارتند از:
- آمفوتریسین B
- فسکارنت
- پنتامیدین
- ونکومایسین
- آمینوگلیکوزیدها (مانند توبرامایسین)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن)
عوارض جانبی سیدوفوویر
سینوزیت , کم خونی , افسردگی , اضطراب , عفونت , بی خوابی , اسهال , یبوست , آکنه , سردرد , پروتئینوری , تهوع , افزایش تعداد ضربان قلب , گیجی , استفراغ , تشنج , سرگیجه , ضعف , کهیر , التهاب مشیمیه , تب, بی اشتهایی , افزایش چربی خون , کم شدن آب بدن , کاهش پتاسیم خون , کاهش کلسیم خون , افزایش کراتینین , اشکال در بلع , پنومونی , خارش , توهم , تغییر رنگ پوست , خواب آلودگی , واکنش های آلرژیک , پاراستزی , ریزش مو , درد شکمی , آسیب توبولی , ترومبوسایتوپنی , هماچوری , راش , افت فشارخون , لرز , گاستریت (ورم معده) , التهاب ملتحمه1 , نوتروپنی , رینیت , رنگ پریدگی , عفونت مجاری ادراری , تعریق زیاد , سنکوپ , فراموشی , عفونت مجاری ادرار , استوماتیت , تنبلی چشم , هایپوتونی چشمی , افزایش قندخون , مشکلات چشایی , گلیکوزوری , درد استخوانی , جداشدن شبکیه , التهاب عنبیه , مشکلات بینایی
دارو های هم گروه سیدوفوویر
- والاسیکلوویر
- والگان سیکلوویر
- آسیکلوویر
- ادفوویر
- انتکاویر
- فامسیکلوویر
- گان سیکلوویر
- ریباویرین
- تلبیوودین
هشدار درباره مصرف Cidofovir
بعضی دارو ها را نمی توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی سیدوفوویر ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می دهید.
- در صورتی که مشکل کلیوی دارید.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.