پماد کلوتریمازول یک درصد یک داروی ضد قارچ است که برای درمان عفونت های پوستی ناشی از قارچ استفاده می شود. در واقع دارویی است که برای درمان عفونت قارچی واژن و دستگاه تناسلی زنان، دهان، پوست، خارش کشاله ران، عفونت قارچی حلقوی، برفک دهان و عفونت باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو به شکل کرم یا پماد، قطره و قرص به بازار دارویی عرضه می شود. پماد کلوتریمازول 1 درصد موضعی درواقع یک ضد قارچ قوی است که فعالیت ها قارچ ها را تضعیف می کند و آن ها را از بین می برد. این دارو در پایان سبب مرگ قارچ ها و ریشه کن شدن آن ها می شود.
موارد مصرف کلوتریمازول
کلوتریمازول یک ضد قارچ وسیع الطیف است که در درمان عفونت های قارچی ناشی از درماتوفیت ها، مخمرها، و مالاسزیا فورفور و درمان کاندیدیاز فرجی-مهبلی Vulvovaginitis ناشی از کاندیدا آلبیکانس و سایر گونه های کاندیدا مصرف می شود.
همچنین در درمان کاندیدیاز ناشی از کاندیدا آلبیکنس و سایرگونه های کاندیدا، کچلی بدن و ران و پای ناشی از تریکوفیتون روبروم، تریکوفیتون منتاگروفیس، اپیدرموفیتون فلوکوزوم ومیکروسپوروم کانیس، تیناورسیکالر (ناشی از پیتی روسپوروم)، اریپکولار (مالاسزیا فورفور) و در درمان عفونت قارچی اطراف ناخن و کچلی ریش و سر مصرف می شود.
موارد منع مصرف کلوتریمازول
بهتر است از کلوتریمازول برای نوزادان استفاده نشود. علاوه بر این اگر سابقه آلرژی پوستی دارید که با مصرف برخی داروها تشدید می شود، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک را در جریان بگذارید.
ازآنجایی که این دارو موضعی است و به طور کامل جذب نمی شود، معمولا هیچ گونه خطر اوردوز حادی را به همراه ندارد. زیرا بعید به نظر می رسد که با یک بارمصرف بیش از حد واژینال یا پوستی (استفاده روی یک قسمت بزرگ) عوارض پوستی خاصی رخ دهد. این دارو در صورت بلعیدن ممکن است مضر باشد. اگر به صورت تصادفی این دارو وارد دهان شد و سبب بروز عوارض جانبی حاد شد با پزشک تماس بگیرید.
در مدتی که از این دارو استفاده می کنید باید روند بهبودی را دنبال کنید. پزشک عموما به شما دوره درمان را تا یک یا دو هفته بعد از از بین رفتن علائم ادامه می دهد تا از عدم بازگشت قارچ مطمئن شود.
هشدار:
- از تماس این دارو با چشم ها خودداری کنید.
- برخی از اشکال دارویی کلوتریمازول حاوی بنزیل الکل هستند. مقادیر بالای بنزیل الکل با سندرم مرگبار گسپینگ (Gasping Syndrome) در نوزادان مرتبط است.
- بهتر است به همراه تامپون، دوش واژینال، اسپرم کش یا سایر محصولات واژینال استفاده نشود.
مصرف کلوتریمازول در دوران شیردهی دوران بارداری
به طورکلی استفاده از کلوتریمازول برای زنان باردار بی خطر در نظر گرفته می شود.بدن و اکثر اندام های داخلی جنین در ۱۲ هفته اول بارداری شکل می گیرند. در طول همین زمان است که برخی از داروها سبب بروز نقص مادرزادی می شوند. بااین حال هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از کلوتریمازول در اوایل دوران بارداری، خطر تولد نوزادی با نقص مادرزادی را افزایش می دهد. به علاوه تاکنون هیچ مطالعه ای نشان نداده که این دارو سبب سقط جنین، زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و مرده زایی می شود.
مصرف کلوتریمازول در دوران شیردهی
استفاده از کلوتریمازول در دوران شیردهی بی خطر به نظر می رسد، حتی اگر نیاز باشد که از پماد یا کرم کلوتریمازول روی نوک سینه ها و هاله سینه ها استفاده شود. البته پزشکان توصیه می کنند که اگر از این دارو استفاده کرده اید، قبل از شیردادن به فرزندتان نوک سینه ها و هاله اطراف آنها را به خوبی تمیز کنید.اگرچه مصرف کلوتریمازل در طول بارداری و شیردهی بی خطر است اما به هیچ عنوان در این دوره بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده نکنید.
تداخلات دارویی کلوتریمازول
اگرچه برخی از داروها به هیچ وجه نباید با هم مصرف شوند، اما در برخی موارد (حتی در صورت احتمال بروز تداخل) نیاز است که دو داروی مختلف با هم استفاده شوند. در این شرایط، پزشک دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر می دهد و اقدامات احتیاطی ضروری را برای شما شرح می دهد. اگر از هر یک از داروهای زیر استفاده می کنید، در صورت تجویز کلوتریمازول، پزشک را در جریان قرار دهید.
- تاکرولیموس
- تری مترکسات (trimetrexate)
- سیمبیکورت
- زاناکس (آلپرازولام)
عوارض جانبی کرم کلوتریمازول موضعی
عوارض جانبی بخشی از هویت هر دارو است. اما هنگامی که پزشکی دارویی را برای شما تجویز می کند مطمنا اثرات آن بیشتر از عوارض جانبی آن است. این دارو مانند هر داروی دیگری دارای عوارض جانبی است که به شرح زیرند:
- تهوع
- تب
- خارش
- سوزش
- تورم
- ناراحتی معده و درد معده
- بوی بد ترشحات واژن ( اگر در قسمت واژینال مورد استفاده قرار گیرد)
حساسیتهای آلرژیک در اثر استفاده از این دارو بسیار نادر است، اما اگر پس از مصرف این دارو دچار حساسیت های شدید پوستی، کهیر و تنگی نفس شدید سریعا با بخش فوریت های پزشکی بیمارستان تماس بگیرید.