میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی فلوفنازین

  دوشنبه، 08 اسفند 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی فلوفنازین
فلوفنازین دارویی است برای درمان بیماری‌های روانپریشی از جمله اسکیزوفرنی. در این مطلب میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی فلوفنازین مورد بررسی قرار می‌گیرد. همراه ساعدنیوز باشید.

اسکیزوفرنی نوعی اختلال روانی مزمن است که معمولاً اثراتی نظیر تحریف واقعیت و توهم را به همراه داشته و نحوه برداشت فرد از عوامل محیطی، تفکر و شیوه رفتارهای وی را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. خوشبختانه، این بیماری چندان شایع نبوده و بر اساس مطالعات، تنها در حدود یک درصد از جمعیت جهان با این اختلال دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در مواردی اشتباهاً از این اختلال با عنوان از هم گسیختگی شخصیتی (dissociative identity disorder) یا (split personality) یاد می‌شود. این برداشت درستی نبوده و این دو بیماری به‌صورت کلی با یکدیگر تفاوت دارند. احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی در زنان و مردان به یک اندازه بوده و در هر سنی ممکن است خود را نشان دهد. با این حال، مردان غالباً در اواخر دوران نوجوانی و در اوایل دهه 20 زندگی خود این عارضه را تجربه می‌کنند. این در حالی است که به طور معمول، اسکیزوفرنی در زنان در اواخر دهه 20 و اوایل دهه 30 پدیدار می‌شود.

داروی فلوفنازین

میزان مصرف داروی فلوفنازین


  • قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

  • تزریق آمپول Fluphenazine، توسط پرستار یا روانپزشک متخصص شما انجام می‌شود. اگر قبل از این، سابقه تزریقی مانند فلوفنازین نداشته‌اید، 7-4 روز قبل از تزریق اصلی، یک دوز کوچک به عنوان تست برای شما انجام می‌شود تا ببینند بدن شما. این است چقدر تحمل این دارو را دارد.

  • تزریق آمپول فلوفنازین به صورتی عضلانی (باسن) انجام می‌شود.

  • ممکن است پزشک از شما بخواهد که قرص‌های خود را تا چند هفته بعد از شروع تزریق نیز مصرف کنید. این به این دلیل است که ممکن است چند هفته طول بکشد تا اثر کامل تزریق آمپول را احساس کنید.

  • درمان با این دارو به مدت طوانی ادامه خواهد یافت تا علائم بیماری شما برطرف گردد.

مکانیزم اثر داروی فلوفنازین


فنوتیازین‌ها گیرنده‌های 1D و 2D دوپامینرژیک را آنتاگونیزه (مهار) می‌کنند؛ آزاد سازی هورمون های هیپوتالاموس و هیپوفیز را مهار می‌کنند. فلوفنازین مشتقی از تری فلورومتیل فنوتیازین است که برای کنترل اسکیزوفرنی و سایر اختلالات روان پریشی به کار می‌رود. فلوفنازین در مدیریت مشکلات رفتاری بیماران مبتلا به عقب ماندگی ذهنی تاثیری نشان نداده است.

اثر فارماکوکینتیک داروی فلوفنازین


  • فراهمی زیستی: به سرعت جذب می شود

  • شروع اثر: ملح هیدروکلراید: 1 ساعت؛ ملح دکانوات: 24-72 ساعت

  • طول اثر: ملح هیدروکلراید: 6-8 ساعت؛ ملح دکانوات: 4 هفته

  • زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی: ملح هیدروکلراید: 2 ساعت؛ ملح دکانوات: 8-10 ساعت

  • زمان رسیدن به حداکثر اثر: ملح دکانوات: 48-96 ساعت

  • نیمه عمر: ملح هیدروکلراید: 14-16 ساعت؛ ملح دکانوات: 14 روز

  • دفع: از طریق ادرارو مدفوع

سخن آخر

داروی فلوفنازین ممکن است باعث تغییر در نتایج برخی آزمایش‌ها (مانند تست بارداری، آزمایش فنیل کتونوری، برخی از آزمایشات ادرار) شود، لذا پزشک معالج را از مصرف این دارو مطلع سازید. در مدت درمان با داروی فلوفنازین، به طور منظم پزشک را ملاقات کنید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها