لیشمانیاز یا لیشمانیوز (leishmaniosis) یک بیماری است که در پی تکیاخته انگلهای طبقهٔ لیشمانیا به وجود میآید و از طریق نیش نمونههای خاصی از پشهٔ خاکی گسترش مییابند. این بیماری به سه صورت عمده ظاهر میشود: لیشمانیوز پوستی، پوستی-مخاطی، یا احشایی. نوع پوستی این بیماری نشانگانی همچون زخم پوست دارد. نشانگان نوع پوستی-مخاطی این بیماری زخم پوست، دهان، و بینی هستند. لیشمانیاز احشایی در آغاز نشانگانی همچون زخم پوست دارد و سپس نشانگانی همچون تب، کاهش گلبول قرمز، و بزرگ شدن طحال و کبد بروز پیدا میکنند.
مقدار مصرف این دارو در کودکان و بزرگسالان از طریق تزریق عضلانی mg/kg/day 60 است که در روز اول یک چهارم این مقدار، در روز دوم نصف و در روز سوم سه چهارم این مقدار تزریق میشود و از روز چهارم به بعد مقدار کامل مصرف میشود. دوره درمان با این دارو 10-15 روز است که درصورت نیاز 4-6 هفته بعد دوباره تکرار میشود. همچنین، در درمان لیشمانیوز جلدی (سالک)، میتوان دارو را به صورت انفیلتراسیون موضعی تزریق کرد.
جذب: عضلانی
دفع: ادرار
مکانیسم اثر: با مهار فعالیت های گلیکولایتیک و اکسیداسیون اسید های موجب کاهش سنتز ATP و مرگ انگل می شود.
مقدار مصرف دارو را باید به تدریج افزایش داد. در صورت بروز علایم عدم تحمل آنتیموان یا مسمومیت با آن باید مقدار مصرف دارو را کاهش داد یا مصرف آن را قطع کرد.