میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی سورافنیب

  دوشنبه، 08 اسفند 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی سورافنیب
سورافنیب یک داروی خوراکی ضد سرطان است که از رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی جلوگیری می کند. در این مطلب میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی سورافنیب بررسی می‌شود. همراه ساعدنیوز باشید.

پیشرفت سرطان یک فرایند بیولوژیک پیچیده است که هنوز کامل شناخته نشده است و تحقیقات دانشمندان هنوز در این زمینه ادامه دارد. اما هورمون‌ها، شرایط ایمنی و دگرگونی‌های توارثی در مواد ژنتیکی سلول، همگی می‌تواند در پیشرفت سرطان نقش داشته باشند. با این حال سهم کوچکی از سرطان‌ها توسط ژن‌های معیوب به وجود می‌آید و تنها درصد کمی از سرطان یعنی بین 2 تا 10 درصد از مواد کل سرطان ارثی است. اما سرطان‌ها با تغییر ماهیت ژن‌ها به علت عوامل خطر به وجود می آید. شایان ذکر است که پزشکان و دانشمندان زیادی با مطالعه، تجربه و آزمایش های گوناگون در طی چند دهه اخیر به این امر مهم دست یافته ‌اند که در بدن انسان تفاوت‌ های زیادی بین سلول‌ های سرطانی و سلول ‌های سالم یا همان طبیعی وجود دارد.

داروی سورافنیب

میزان مصرف داروی سورافنیب


  • قبل از شروع درمان با داروی سورافنیب، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

  • دوز و مقدار دارو، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولا این دارو به صورت 2 قرص 200 میلی گرمی دو بار در روز تجویز می‌شود.

  • سعی کنید سورافنیب را در زمان مشخصی از روز مصرف کنید، بهتر است این دارو را با معده خالی (1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا) مصرف کنید، زیرا با غذاهای پرچرب تداخل دارد.

  • اگر فراموش کردید که دوز داروی خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

مکانیزم اثر داروی سورافنیب


سورافنیب با کینازهای داخل سلولی(CRAF,BRAF) و کینازهای سطح سلولی (KIT, FLT-3,VEGFR-2,VEGFR-3) واکنش می‌دهد. با مهار این کینازها تکثیر و آنژیوژنز سلولی مهار می‌شود و جریان خون به تومور کاهش می‌یابد و همچنین باعث مهار سطح سلولی c-Kit, Flt-3، گیرنده های رشد اندوتلیوم عروق2 و 3 وگیرنده فاکتور رشد بتای مشتق از پلاکت در محیط برون تن می شود. از این رو باعث کاهش تکثیر سلولهای تومور می‌شود. داروی سورافنیب باعث کاهش تکثیر سلولهای تومور می شود.

اثر فارماکوکینتیک داروی سورافنیب


  • در صورت استفاده بصورت محلول خوراکی است.

  • دست یابی نسبی 49-38 % است.

  • غلظت پیک پلاسمایی طی حدود 3 ساعت ایجاد می‌شود.

  • غذاهای پرچرب زیست دست یابی را به میزان 29 % کاهش می‌دهد.

  • ترشح سورافنیب در شیر مشخص نشده است.

  • اتصال به پروتئین: 5/99 %

  • متابولیسم: عمدتا در کبد از طریق CYP3A4 اکسیده و از طریق UGTA19 گلوکورونیده می‌شود. حداقل 8 متابولیت دارد. متابولیت اصلی آن مشتق N- اکسیده است که فعال بوده و حدودا 16-9 % غلظت کل دارو را شامل می‌شود.

  • دفع: در مدفوع ( 77% ) و ادرار ( 19 % ) دفع می‌شود. 51 درصد داروی موجود در مدفوع بصورت داروی تغییر نیافته یافت شده است، ولی در ادرار داروی تغییر نیافته مشاهده نشده است.

  • نیمه عمر: حدود 48-24 ساعت

سخن آخر

کنترل منظم و هفتگی فشار خون در 6 هفته اول درمان با سورانفیب ضروری است. بعد از این مدت طبق اصول استاندارد فشار خون می باید پایش شود. عوارض پوستی از جمله سندرم دست و پا ممکن است بروز یابند، در موارد محدودی ممکن است بخاطر تشدید عوارض پوستی دوز درمانی دارو تغییر یابد یا درمان با سورانفیب متوقف شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر