قرص سرترالین برای چیست؟ قرص سرترالین باعث افزایش روحیه فرد، کیفیت خواب، اشتها و سطح انرژی می شود و همچنین ممکن است به بازیابی علاقه به زندگی روزمره کمک کند. به همین منظور گاهی به عنوان قرص خواب نیز تجویز می شود. قرص سرترالین ممکن است باعث کاهش ترس، اضطراب و افکار ناخواسته هم شود. این دارو همچنین وسواس و اجبار برای انجام کارهای تکراری را (مانند وسواس در شست و شوی دست، وسواس شمارش و بررسی کردن) که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، کاهش می دهد.
سرترالین را دقیقا طبق تجویز روانپزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل هایی که بر روی جعبه دارو نوشته شده است را رعایت کنید. ممکن است پزشک گاهی دوز مصرفی را تغییر دهد. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده مصرف نکنید. سرترالین ممکن است همراه یا بدون غذا مصرف شود. سعی کنید دارو را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید.
ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا علائم شما بهبود یابد. استفاده از دارو را طبق دستور پزشک ادامه دهید و در صورت عدم بهبود علائم به پزشک خود اطلاع دهید. سرترالین را به طور یکباره ترک نکنید، در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایند ترک مواد را تجربه کنید. در این باره با پزشک خود مشورت کنید و تحت نظر او مصرف دارو را قطع کنید.
نحوه مصرف سرترالین مصرفی
- قبل از شروع به مصرف سرترالین راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروخانه راهنمایی بگیرید.
- این دارو به صورت خوراکی، همراه یا بدون غذا طبق تجویز پزشک و معمولا ۱ بار در روز (صبح یا شب) مصرف می شود.
- توصیه می شود کپسول خوراکی این دارو معمولا بعد از صبحانه یا پس از شام مصرف کنید.
- اگر برای مشکلات قاعدگی این دارو را مصرف می کنید، ممکن است پزشک شما سرترالین را برای هر روز ماه یا فقط ۲ هفته قبل از شروع دوره قاعدگی تجویز کند.
- دوز مصرف داروی سرترالین به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ دهی بدن به دارو بستگی دارد.
- برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی این دارو مانند خشکی دهان و گیجی ممکن است روانپزشک درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و بعد آن را اضافه کند.
- مصرف سرترالین در زمان های منظم باعث می شود بیشترین بهره از آن را ببرید. برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید.
- مصرف قرص سرترالین طبق دستور پزشک بسیار اهمیت دارد.
- اگر احساس بهبود کردید به مصرف سرترالین ادامه دهید و بدون مشورت با روانپزشک مصرف سرترالین را قطع نکنید.
- ممکن است در ۲-۳هفته ی نخست درمان با این دارو علائم بهبودی را در خود نبینید با این حال به مصرف دارو ادامه دهید.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند. بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و روانپزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
مقدار مصرف سرترالین
سرترالین را دقیقا طبق تجویز روانپزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل هایی که بر روی جعبه دارو نوشته شده است را رعایت کنید. ممکن است پزشک گاهی دوز مصرفی را تغییر دهد. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده مصرف نکنید. سرترالین ممکن است همراه یا بدون غذا مصرف شود. سعی کنید دارو را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید.مقدار مصرف هر دارو را پزشک معالج تعیین می کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر می باشد:
بزرگسالان
- افسردگی و اختلالات وسواس
- دوز اولیه: ۵۰ میلی گرم یکبار در روز
- دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم یکبار در روز
- تنظیم دوز این دارو در فواصل حداقل یک هفته ای انجام می شود.
اختلال پانیک و اختلالات اضطرابی
- دوز اولیه: ۲۵ میلی گرم یکبار در روز، بعد از یک هفته افزایش دوز به ۵۰ میلی گرم یکبار در روز
- دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم یکبار در روز
موارد مصرف سرترالین
هر گروه از داروها به منظور خاصی تجویز می شوند. برخی داروها در گروه داروهای ضدافسردگی قرار دارند که قرص سرترالین ازجمله آن هاست. موارد مهم مصرف سرترالین را می توان در موارد زیر جست وجو کرد:
- اختلال اضطراب اجتماعی : اختلال اضطراب اجتماعی یکی از رایج ترین اختلالات روانشناختی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند. این اختلال به صورت ترس شدید و غیرمنطقی از قرار گرفتن در جمع، ترس از برقراری ارتباط با دیگران، ترس از مسخره شدن توسط افراد دیگر و ... بروز می کند. یکی از مهم ترین موارد مصرف قرص سرترالین که باید با تجویز و تشخیص روانپزشک متخصص اتفاق بیفتد در این مورد است.
- اختلال افسردگی اساسی: افسردگی یکی از مهم ترین مشکلاتی است که امروزه در میان افراد مختلف رایج است. بروز افسردگی در افراد باعث می شود که از انجام کارهای طبیعی در زندگی و حتی فعالیت هایی که تا پیش از این از انجام آن لذت می بردند، دوری کنند. افسردگی با حالاتی مانند خستگی بیش ازحد، بی علاقگی نسبت به انجام کارها، احساس پوچی، افکار خودکشی و ... بروز می کند. در این موارد اگر درمانگر تشخیص دهد که در کنار روان درمانی به دارو درمانی هم نیاز است، ممکن است قرص سرترالین را برای فرد تجویز کند.
- اختلال هراس: اختلال هراس نیز از دیگر مسائل و مشکلات مهمی است که برای درمان آن از قرص سرترالین استفاده می شود. اختلال هراس یا حمله پانیک به حملاتی گفته می شود که در پی یک احساس درونی بدون علت مشخص اتفاق می افتد و علائم بسیار مهم و ناخوشایندی مانند تنگی نفس، ضربان قلب شدید، سفت شدن عضلات و ... را به همراه دارد.
- وسواس فکری و عملی: یکی دیگر از موارد مصرف آسنترا بروز وسواس فکری و عملی است. در این موارد نیز درمانگر پس از تشخیص، با هدف کاهش علائم وسواس و کنترل آن سرترالین را تجویز می کند. وسواس به مجموعه ای از اعمال یا افکار تکراری و آزاردهنده ای گفته می شود که زندگی فرد را از روند طبیعی آن خارج می کند.
- اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی: اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی، همانطور که از نامش پیداست، به دوران پیش از پریود و قاعدگی مرتبط می شود. این اختلال طیف شدید از نوسانات خلقی، افسردگی و اضطراب را بروز می دهد که زندگی فرد را مختل می کند. در این موارد نیز ممکن است درمانگر به تجویز سرترالین بپردازد.