کلوبازام متعلق به گروهی از داروها بنام بنزودیازپین ها است که با کند کردن حرکت مواد شیمیایی در مغز که ممکن است عدم تعادل داشته باشد ، منجر به کاهش تنش های عصبی (اضطراب) می شود. داروی کلوبازام در ترکیب با دیگر داروها در درمان تشنج ناشی از سندروم لنوکس-گاستوت ، نوعی از صرع دوران کودکی که موجب مشکلات رشدی و رفتاری می شود، بکار می رود.
درخصوص نحوه صحیح مصرف دارو به این نکات توجه کنید:
- این دارو را فقط بر اساس دستور پزشک مصرف نمایید. از مصرف مقادیر بیشتر، تعداد و دفعات بیشتر از دستور پزشک خودداری کنید. مصرف مقادیر زیاد این دارو ممکن است باعث ایجاد وابستگی به دارو شود.
- در صورت احساس عدم اثربخشی دارو طی چند هفته از مصرف آن، از افزایش مقدار مصرف دارو خودداری نموده و با پزشک خود مشورت نمایید.
- به منظور کنترل حملات تشنجی، دارو باید هر روز در فواصل زمانی مشخص طبق دستور پزشک مصرف شود. این موضوع جهت ثابت نگهداشتن مقدار دارو در خون ضرورت دارد. ضمناً مصرف هیچ یک از نوبت ها نباید فراموش شود.
- درصورتی که یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یادآوردن طی یک ساعت از نوبت فراموش شده، فوراً آن را میل کنید. ولی اگر تقریباً زمان نوبت مصرف بعدی فرا رسیده باشد، فقط آن نوبت را مصرف نموده و از دوبرابرکردن مقدار دارو خودداری کنید.
مقدار مصرف کلوبازام برای بزرگسالان
- کلوبازام باید در مقادیر منقسم ، دو بار در روز( مقدار 5 mg میتواند بصورت تک دوزروزانه استفاده شود.). تغییر مقدار مصرف نباید زودتر از هر 7 روز انجام شود.
- مقادیر نهایی اولیه برای وزن های مختلف:وزن 30 kg و کمتر: 5 mg خوراکی ، روزانه . وزن 30 kg و بیشتر :10 mg خوراکی ، روزانه،.
- مقدار مصرف از روز 7-14: وزن 30 kg و کمتر: 10 mg خوراکی ، روزانه، . وزن 30 kg و بیشتر :20 mg خوراکی ، روزانه،.
- مقدار مصرف از روز 14: وزن 30 kg و کمتر:20 mg خوراکی ، روزانه، .وزن 30 kg و بیشتر :40 mg خوراکی ، روزانه.
روش مصرف قرص کلوبازام (کلوزام)
- قبل از شروع درمان با داروی کلوبازام (Clobazam) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی کلوبازام از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید.
- داروی کلوبازام را به طور منظم مصرف کرده و دوره درمان با این دارو را کنید.
- دقت کنید تا هیچ نوبتی از مصرف کلوبازام را فراموش نکنید. اما در صورت فراموش کردن یک دوز این دارو، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کرده و چنانچه نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، از مصرف نوبت از دست رفته اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید. هیچ گاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- پزشک ممکن است درمان را با دوز کم داروی کلوبازام شروع کرده و پس از عادت کردن بدن، مقدار آن را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- در ابتدای شروع درمان بیماری صرع با کلوبازام ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند اما نگران نباشید زیرا به مرور این مشکل برطرف می شود. لذا احتیاطات لازم را رعایت کنید و با پزشک خود در تماس باشید.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ای داشته باشید اما نگران نباشید، این افکار به مرور زمان برطرف خواهند شد. در این موارد افکار خود را با نزدیکان و مشاور یا پزشک خود در میان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
- اگر پس از چند هفته مصرف کلوبازام، اثربخشی آن کاهش یافت، از افزایش خودسرانه مقدار دارو خودداری نموده و حتماً با پزشک مشورت نمایید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و خودسرانه می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملۀ تشنجی را برای بیمار در برداشته باشد. لذا قطع این دارو باید بصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- قرص کلوبازام را می توانید قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
قرص کلوبازام در بارداری و شیردهی
- بارداری: مصرف این دارو در سه ماهه اول بارداری ممکن است احتمال بروز ناهنجاری های مادرزادی را افزایش دهد. همچنین مصرف مداوم دارو در طی دوران بارداری ممکن است باعث وابستگی فیزیکی شده که با عوارض قطع مصرف دارو در نوزاد همراه است. لذا مصرف این دارو در دوران بارداری ممنوع است، مگر آن که با نظر پزشک متخصص صورت گیرد.
- شيردهی: این دارو در شیر مادر ترشح می گردد و ممکن است باعث خواب آلودگی، اشکال در تغذیه و کاهش وزن در نوزادان شیرخوار گردد. لذا مصرف دارو در دوران شیردهی توصیه نمی گردد.