گلی کلازید یکی از داروهای دیابت است که برای کنترل دیابت نوع ۲ تجویز می شود. این دارو میزان انسولین را افزایش داده و باعث کاهش قند خون می شود. اگر دچار دیابت نوع ۲ هستید و پزشک قرص گلی کلازید را برای شما تجویز کرده است، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
نحوه مصرف داروی ضد دیابتی گلی کلازید
- داروی ضد دیابتی گلی کلازید را معمولاً طبق دستور پزشک، روزانه یکبار، 30 دقیقه قبل از صبحانه یا اولین وعده غذایی در روز مصرف می کنند. به برخی از بیماران، به ویژه آنهایی که دوزهای بالاتر مصرف می کنند، ممکن است دستور داده شود که این دارو را دو بار در روز مصرف کنند.
- دوز یا مقدار مصرف دارو بر اساس وضعیت بیماری شما و نیز پاسخ بدنتان تنظیم میشود برای کاستن از عوارض جانبی، پزشک ممکن است دارو را با مقدار یا دوز کم شروع کند و بر اساس شرایط آنرا افزایش دهد. از این رو لازم است به دستورات پزشک به دقت گوش دهید. همچنین حواستان باشد دارو ها را سر وقت و منظم مصرف کنید تا بیشترین اثر را داشته باشد. بخاطر داشته باشید که ساعت زیستی بدن ما نیاز به نظم دارد تا از دارو ها بیشترین بهره را ببرد.
- اگر داروی دیابت دیگری (مانند کلرپروپامید) مصرف می کنید، دستورالعمل های پزشک خود را برای قطع داروی قدیمی و شروع گلی کلازید به دقت دنبال کنید .در صورتی که با مصرف گلی کلازید برای درمان دیابت، بهبودی حاصل نشد و قند خونتان خیلی بالا یا خیلی پایین بود، به پزشک خود اطلاع دهید .
مکانیسم اثر گلی کلازید
گلی کلازید به گیرنده سولفونیل اوره سلول های بتا (SUR1) متصل شده و متعاقبا کاناهای پتاسیمی حساس به ATP را مهار می کند که منجر به بسته شدن کانال ها و کاهش جریان پتاسیم و در نتیجه دپلاریزاسیون سلول های بتا می شود که سبب باز شدن کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ در سلول های بتا می شود.
فارماکودینامیک گلی کلازید
- گلی کلازید از نسل دوم سولفونیل اوره ها می باشد که بعنوان عامل کاهش قند خون عمل می کند.
- گلی کلازید سلول های بتا جزایر لانگرهانس پانکراس را برای رهاسازی انسولین تحریک می کند.
- داروی گلی کلازید همچنین حساسیت انسولین محیطی را افزایش می دهد.بطور کلی رهاسازی انسولین را تقویت نموده و دینامیک انسولین را بهبود می بخشد.
فارماکوکینتیک گلی کلازید
- گلی کلازید جذب خوب و سریعی دارد هرچند ممکن است با توجه به خصوصیات بین فردی متفاوت باشد.
- حداکثر غلظت پلاسمایی پس از 4 - 6 ساعت پس از مصرف خوراکی به دست می آید.
- گلی کلازید تمایل بسیار بالایی به پیوند با پروتئین های پلاسما دارد.
- (94%) به طور گسترده ای در کبد متابولیزه می گردد.
- کمتر از 1% گلی کلازید به صورت تغییرنیافته از طریق ادرار دفع می گردد.
- متابولیت ها و کونژوگیت ها به طور عمده (60-70%) از طریق ادرار و به مقدار کمتر (10-20%) از طریق مدفوع دفع می گردد.
- نیمه عمر گلی کلازید حدود 10.4 ساعت است.
فراموشی دوز و مصرف بیش از حد داروی ضد دیابت گلی کلازید
اگر یک نوبت دز مصرف دارو را فراموش کردید به محض یادآوری آنرا مصرف کنید. اما اگر نزدیک به نوبت بعد بود، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید و دیگر مصرف نکنید. هر گونه دوز یا مقدار نوبت بعدی را در صورت فراموشی دو برابر نکنید.
اگر کسی با مصرف بیش از حد دارو دچار بحرانهای پزشکی مانند غش، مشکل تنفسی و شرایط اورژانسی شد بلافاصله با مرکز 115 تماس بگیرید یا وی را به نزدیکترین مرکز درمانی انتقال دهید.
مصرف بیش از حد این دارو می تواند باعث اسیدوز لاکتیک شود. دیگر عوارض مصرف بیش از حد ممکن است شامل: خواب آلودگی شدید، تهوع، استفراغ، اسهال شدید، تنفس سریع، ضربان قلب آهسته یا نامنظم باشد .
توجهات پزشکی - پرستاری در مورد مصرف داروی گلی کلازید
- علائم هیپوگلایسمی را در بیمار مورد توجه قرار دهید: لرز، تعریق، تحریک پذیری، ضعف و گرسنگی.
- در دیابت نوع دو در دوران بارداری بهتر است از انسولین استفاده شود.
توجهات بیمار - خانواده در مورد مصرف داروی گلی کلازید
- در کنار دارودرمانی با گلی کلازید در دیابت، به رژیم غذایی و ورزش و کاهش وزن نیز توجه داشته باشید.
- گلی کلازید را مطابق دستور پزشک مصرف کنید.
- در اوایل برنامه درمانی از انجام فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند بپرهیزید.
- علائم هایپوگلایسمی را بشناسید و گزارش دهید.
- خستگی، گرسنگی شدید، تعریق زیاد، کرخ شدن دست و پاها از علایم پایین بودن قندخون است. در صورت بروز این علایم مواد قندی و خواکی بخورید و با پزشک تماس بگیرید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز گلی کلازید بلافاصله پس از به خاطر آوردن آن را مصرف کنید و از اضافه کردن دوز بعدی اجتناب نمایید.