پرگابالین (Pergabalin) یک داروی ضدصرع و ضدتشنج می باشد. پرگابالین از طریق کاهش ایمپالس های مغز که منجر به تشنج می شوند، عمل میکند. پرگابالین بعنوان داروی کمکی در تشنجات پارشیال و اختلالات ژنرالیزه اضطرابی بکار می رود. پرگابالین در کنترل درد نوروپاتیک از جمله درد نوروپاتیک دیابتی و درد عصبی متعاقب عفونت هرپسی و آسیب طناب نخاعی استفاده می شود.
قرص پرگابالین چیست؟
شاید اکثر افرادی که درگیر اضطراب هستند نام پرگابالین را شنیده باشند از طرفی این دارو بیشتر با نام لیریکا که نام تجاری اش است، شناخته می شود. در واقع در رده دارو های اعصاب و روان قرار می گیرد. پرگابالین چیست؟ دارویی برای درمان یا کاهش اضطراب فراگیر، تشنج، صرع و حتی برای کنترل درد های ناشی از سندرم پای بی قرار تجویز می شود. به دلیل خاصیت آرام بخشی و تسکینی که این دارو دارد به راحتی می تواند باعث بروز اعتیاد شود و به مرور زمان نه تنها مشکلی از مشکلات بیمار را حل نمی کند بلکه یک مشکل اساسی با درمان سخت، به نام اعتیاد را نیز بر آن اضافه می کند.
موارد مصرف پرگابالین
آنچه مسلم و مشهود است این نکته می باشد که این دارو قطعاً باید توسط روانپزشک و یا متخصص مغز و اعصاب تجویز شود. استفاده خودسرانه از پرگابالین موجب زیانی است که جبرانش به این راحتی ها میسر نخواهد بود.
پرگابالین و اضطراب در کنار یکدیگر شناخته شده هستند. این دارو سبب می شود که مغز از ترشح موادی که موجب بروز اضطراب می شود جلوگیری کند. البته با توجه به بررسی هایی که انجام گرفته بیشتربرای اضطراب های کوتاه مدت پاسخگو خواهد بود و برای چنین اضطراب هایی تجویز پزشک متخصص متفاوت است.
قرص پرگابالین چیست؟ دارویی برای مهار و کنترل درد های عصبی دیابت. پرگابالین و دیابت، در کنار یکدیگر برای بیماران مبتلا به دیابت شناخته شده هستند. یکی از عوارض دیابت ایجاد درد های عصبی است که به نوروپاتی شهرت دارد. این دارو در تسکین این درد که حالتی پیش رونده دارد بسیار مؤثر است.
افراد مبتلا به صرع در سیستم مرکزی عصبی دچار اختلال هستند و همین امر سبب می شود که هر از گاهی دچار حملات صرع و تشنج شوند. پرگابالین فعالیت الکتریکی غیر طبیعی مغز را کاهش می دهد و به این ترتیب از شدت حملات کاسته و یا حتی مانع آن می شود البته پزشکان معمولاً پرگابالین را همراه دارو های دیگر برای صرع خفیف تجویز می کنند.
به دلیل سبک زندگی اشتباه افراد بسیاری را می شناسیم که با وجود سن و سال کم دچار دیسک کمر می شوند. دیسک کمر گاهی موجب درد هایی در این ناحیه می شود که تحملش واقعاً طاقت فرسا است. پرگابالین در این جا به کمک می آید. پرگابالین کپسول چیست؟ کپسولی برای کاهش و تسکین درد های ناشی از دیسک کمر. از جمله موارد کاهش یا تسکین درد توسط پرگابالین می توانیم به درد های ناشی از آسیب ضابعه نخاعی، درد های نوروپاتیک که ناشی از آسیب و عفونت است، درد بیماری زونا و … اشاره کنیم.
نحوه مصرف پرگابالین
مقدار مصرف روزانهٔ پرگابالین ممکن است در هر فرد متفاوت باشد که توسط پزشک تعیین می شود لذا دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک و به طور منظم مصرف نمایید.
- از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتهٔ ابتدایی درمان، احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، بااین حال درمان خود را ادامه دهید و طبق برنامهٔ منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان، کلیهٔ مشکلات و مسائل خود را از پزشک یا داروساز خود سؤال بفرمایید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک، می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملهٔ تشنجی برای بیمار دربرداشته باشد لذا قطع این دارو باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. کپسول را به صورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از بازکردن یا جویدن آن بپرهیزید.
- در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت دارو، بلافاصله پس از یادآوری آن را مصرف کنید مگر آنکه زمان یادآوری به نوبت مصرف بعدی دارو نزدیک باشد. در این شرایط نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف کنید اما به هیچ وجه مقدار مصرف دارو را دو برابر نکنید.
- این دارو به صورت کپسول در مقادیر متفاوت (دوز) از ۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم موجود است در نتیجه هنگام دریافت نسخهٔ جدید، دوز کپسول را چک بفرمایید و سوالات خود را از داروسازتان بپرسید.
- در صورتی که فرم خوراکی مایع برای شما تجویز گردیده است، مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص به طور دقیق اندازه گیری نمایید و در مورد نحوه مصرف و اندازه گیری، با داروساز خود مشورت نمایید.
مکانیسم اثر پرگابالین
مکانیسم دقیق اثر ضد درد و ضد تشنج پرگابالین شناخته شده نیست. اثرات ممکن است وابسته به تمایل بالای پرگابالین برای اتصال به قسمت آلفا - 2 - دلتا ( یک زیر واحد فرعی کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ ) در بافت دستگاه عصبی مرکزی باشد.
پرگابالین با اثر بر کانال های کلسیمی ، آزادسازی وابسته به کلسیم برخی میانجی های عصبی را کاهش می دهد.
پرگابالین یک داروی ضد تشنج است که بعنوان داروی کمکی در تشنجات پارشیال و کنترل درد نوروپاتیک بکار می رود. پرگابالین از داروهای مشابه نظیر گاباپنتین پتانسیل بیشتری دارد.
فارماکوکینتیک پرگابالین
- جذب: پرگابالین پس از مصرف خوراکی بخوبی از دستگاه گوارش جذب شده و فراهمی زیستی آن بیشتر از 90% می باشد.
- زمان رسیدن به حداکثر غلظت خونی: 1.5 ساعت. غلظت خونی ثابت طی 24 تا 48 ساعت بدست می آید.
- نیمه عمرحذف: 6.3 ساعت
- مسیر دفع: عمدتا (90%) بصورت تغییر نیافته از طریق ادرار دفع می شود.
عوارض جانبی کپسول پرگابالین
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- خشکی دهان
- یبوست
- مشکل در تمرکز
- افزایش وزن
- تاری دید
- خونریزی / کبودی غیرمعمول
- عدم ثبات
- گیجی
- درد عضلانی
- تورم دستها / پاها
- علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)
- تعداد کمی از افرادی که از داروهای ضدتشنج استفاده می کنند ممکن است افسردگی ، افکار / اقدام به خودکشی یا سایر مشکلات روحی را تجربه کنند.
- تنفس آرام / کم عمق
- واکنش آلرژیک جدی از جمله: بثورات پوستی ، خارش / تورم (به خصوص صورت / زبان / گلو) ، سرگیجه شدید ، مشکل تنفس
نکته: در صورت مشاهده هر کدام از این علائم حتما به پرشک خود اطلاع دهید.