پیوگلیتازون یکی از داروهای دیابت است که به شکل قرص تولید می شود. این دارو برای تنظیم قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کاربرد دارد. افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند، نمی توانند از این دارو استفاده کنند. قرص پیوگلیتازون از دسته داروهای تیازولیدین دیون ها است و روی انسولین تاثیر می گذارد.
در کنار مصرف این دارو باید به رژیم غذایی و ورزش اهمیت دهید. در این صورت تاثیر دارو بهتر بوده و قند خون تنظیم می شود. ممکن است پزشک آن را به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر مانند انسولین یا متفورمین تجویز کند.
مقدار مصرف پیوگلیتازون
برای اطلاع از نحوه مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین لازم است دستورالعمل روی جعبه را بخوانید. معمولا قرص پیوگلیتازون یک بار در روز و گاهی دو بار مصرف می شود. می توانید قرص را همراه یا بدون غذا استفاده کنید. دارو باید در زمان مشخصی مصرف شود تا بهترین تاثیر را ایجاد کند.
بدون مشورت با پزشک دوز دارو را تغییر ندهید. ممکن است پزشک از دوزهای پایین شروع کند و هر چند هفته یک بار باتوجه به سن و پاسخ درمانی دوز دارو را افزایش دهد.
بلافاصله بعد از مصرف قرص پیوگلیتازون تاثیر آن دیده نمی شود. معمولا حدود ۲ هفته طول می کشد تا قند خون شما کاهش پیدا کند. بعد از ۲ تا ۳ ماه می توانید بالاترین تاثیر دارو را احساس کنید. به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک دارو را قطع نکنید.
اگر بعد از مصرف این دارو قند خون شما تنظیم نشد و خیلی بالا یا خیلی پایین بود، حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است داروی دیگری جایگزین شود یا دوز دارو تغییر کند.
موارد مصرف پیوگلیتازون
- درمان به فرم منوتراپی همراه با تنظیم رژیم غذایی و ورزش به منظور بهبود کنترل حالت گلیسمیک در بیمار با دیابت
- درمان ترکیبی با سولفونیل اوره، متفورمین یا انسولین زمانی که تجویز تنهای پیوگلیتازون همراه با ورزَش و رژیم غذایی سبب کنترل کافی حالت گلیسمیک بیمار با دیابت نگردد.
مکانیسم اثر پیوگلیتازون
دارو به عنوان یک آگونیست قوی و انتخابی بر روی گیرنده های انسولینی (در بافت های حساس به انسولین نظیر بافت چربی، ماهیچه و کبد)سبب افزایش حساسیت نسبت به انسولین، کنترل متابولیسم گلوکز و کنترل حالت گلیسمیک بیمار بدون بروز هیپوگلیسمی می گردد.
فارماکودینامیک پیوگلیتازون
یک داروی تیازولیدین دیون است که عملکردش وابسته به حضور انسولین است. این دارو با کاهش مقاومت سلول های محیطی و سلول های کبدی به انسولین باعث افزایش اثربخشی انسولین موجود و کاهش برون ده قند از کبد می شود بدون این که ترشح انسولین را افزایش دهد.
فارماکوکینتیک پیوگلیتازون
- جذب: به صورت خوراکی مصرف شده و زمان اوج اثرآن ۲ ساعت است که در حضورغذا به ۳ تا ۴ ساعت می رسد.
- توزیع:میانگین حجم توزیع ظاهری آن پس از تجویز تک دوز خوراکی 0.63 لیتر بر کیلوگرم وزن بدن است. این دارو اتصال پروتئینی بسیار بالایی دارد (۹۹ درصد) که اساسا به آلبومین است.
- متابولیسم: پیوگلیتازون به طور وسیعی توسط هیدروکسیلاسیون و اکسیداسیون متابولیزه می شود. متابولیت ها نیز خود به کونژوگه های گلوکورونید یا سولفات تبدیل می شوند. متابولیت های M3 و M4 متابولیت های فعال اصلی در گردش خون انسان هستند.
- دفع و حذف: پیرو تجویز خوراکی، حدود 15 تا 30 درصد دارو از ادرار بازیابی می شود.دفع کلیوی دارو بسیار ناچیز است و دارو عمدتا به صورت متابولیت ها و کونژوگه هایشان و چه به صورت دست نخورده در صفرا ترشح و از طریق مدفوع دفع می شود.