میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر کتوکونازول

  پنجشنبه، 01 دی 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر کتوکونازول
کتوکونازول یک داروی ضدقارچ می باشد. کتوکونازول برای درمان عفونت های قارچی ناخن های دست و پا مناسب نیست. همچنین کتوکونازول نباید در بیماران دارای سرطان پروستات و یا سندرم کوشینگ استفاده گردد. در این بخش به میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر کتوکونازول در ساعد نیوز اشاره می کنیم .

کتوکونازول در درمان کچلی تنه و کشاله ران (Tinea Corporis and Cruris) ناشی از تریکوفیتونها و اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تینا ورسیکالر (Tinea Versicolor) ناشی از پیتیروسپوروم فورفور، کاندیدیاز جلدی (Cutaneous Candidiasis)، درماتیت سبورئیک Seborrheic Dermatitis، کچلی سر Tinea Capitis، کچلی ریش (Tinea Barbae)، کچلی پا (Tinea Pedis) و عفونت های قارچی ناخن (Paranychia) استفاده می شود. شامپو کتوکونازول ۲٪ در درمان تیناورسیکالر (پیتیریازیس) ناشی از پیتیروسپروم اوربیکولار که بعنوان مالاسزیا فورفور یا مالاسزیا اوربیکولار نیز شناخته شده است مصرف می گردد. اگر سندرم کوشینگ به علت ترشح نابجای ACTH از یک تومور غیرقابل جراحی باشد، برای تخفیف علائم پرکاری آدرنال می توان از مهار کننده های آنزیمی آدرنال مانند کتوکونازول استفاده کرد.

نحوه مصرف کتوکونازول

برای حصول اطمینان از مضر نبودن مصرف کتوکونازول برای شما، ممکن است پزشک معالج انجام آزمایش خون را برای شما تجویز کند. درمورد نحوه مصرف دارو دستورات پزشک را مد نظر داشته باشید و دارو را کمتر و یا بیشتر از مقدار و زمان توصیه شده توسط پزشک مصرف نکنید.از قرار دادن این دارو در اختیار سایر افراد خودداری کنید. حتی اگر علایمی مشابه با بیماری شما داشته باشند.درطول مصرف کتوکونازول برای آگاه شدن از وضعیت سلامت و عملکرد کبد ممکن است آزمایش های متعدد خون لازم باشد.

کتوکونازول را برای مدت زمانی که پزشک تجویز کرده است بطور کامل مصرف کنید. ممکن است پیش از اینکه عفونت بطور کامل درمان شود علایم بهبودی در بیمار ظاهر شود. متوقف کردن مصرف دارو میتواند سبب تشدید عفونت شود و این عفونت میتواند در برابر دارو های ضد قارچ مقاومت نشان دهد. کتوکونازول برای درمان عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی استفاده نمیشود.

دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید. به محض متوجه شدن، داروی فراموش شده را مصرف کنید. اگر به نوبت مصرف بعدی دارو زمان اندکی مانده است از مصرف داروی فراموش شده پرهیز کنید. از مصرف داروی اضافی جهت جبران نوبت از دست رفته خودداری کنید.درصورت مصرف بیش از حد (اووردوز) فورا به مراکز درمانی یا اورژانس مراجعه نمایید.

کتوکونازول

مکانیسم اثر کتوکونازول

کتوکونازول سنتز ارگوسترول ، جزئ کلیدی دیواره سلولی قارچ را از طریق مهار لانسترول 14-آلفا دمتیلاز وابسته به سیتوکروم P-450،مسئول تبدیل لانوسترول به ارگوسترول موجود در غشای سلول قارچی مهار می کند.که منجر به تجمع پیش سازهای استرول متیله و تخلیه ارگوسترول در غشای سلولی در نتیجه تضعیف ساختار و عملکرد دیواره سلولی قارچ می گردد. کتوکونازول مانند کلوتریمازول ،فلوکونازول ، ایتراکونازول و میکونازول یک عامل ضدقارچ ایمیدازولی می باشد.

فارماکوکینتیک کتوکونازول

جذب داروی کتوکنازول از راه خوراکی متغیر ومتوسط می باشد.فراهمی زیستی حدود 75% است.بصورت برون تنی،99% به پروتئین های پلاسما و عمدتا آلبومین متصل می شود.
کتوکونازول بصورت وسیعی به داخل بافتها توزیع می شود.هرچند تنها مقدار ناچیزی به مایع مغزی نخاعی می رسد.

  • متابولیسم کتوکونازول کبدی است.نیمه عمر کتوکونازول حدود 2 ساعت می باشد.
  • تقریبا 13% مقدار مصرف شده از راه ادرار (2-4% بصورت تغییر نیافته) دفع می شود.
  • راه اصلی دفع از طریق صفرا و 57% دفع از طریق مدفوع می باشد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر