زیلوتون (Zileuton) برای کنترل و جلوگیری از علائم (مانند خس خس و تنگی نفس) ناشی از آسم استفاده می شود. کنترل علائم آسم به شما کمک می کند تا بتوانید فعالیت های عادی روزانه خود را انجام دهید. این دارو باید به طور مرتب مورد استفاده قرار گیرد تا مؤثر باشد. زیلوتون فوراً اثر نمی کند و نباید از آن برای تسکین حملات ناگهانی آسم استفاده شود. در صورت بروز حمله آسم ، از داروهای استنشاقی سریع الاثر مانند آلبوترول و سالبوتامول استفاده کنید.
مکانیسم اثر زیلوتون
لوکوترین ها موادی با القای چندین اثر زیستی شامل القای مهاجرت ائوزینوفیل و نوتروفیل، تجمع نوتروفیل و مونوسیت، چسبندگی لوکوسیتها، افزایش نفوذپذیری مویرگ ها و انقباض عضلات صاف هستند.این اثرات موجب التهاب، ادم، ترشح موکوس و انقباض برونش مجاری هوایی بیماران آسمی می شود.
زیلوتون با مهار 5-لیپواکسیژناز که آنزیم مبدل آراشیدونیک اسید به لوکوترین است این علایم را تسکین می دهد.به طور اختصاصی موجب مهار تشکیل لوکوترین های LTB4, LTC4, LTD4 و LTE4می شود.درمان با داروی زیلوتون باعث تسکین انقباض برونش ها در اثر هوای سرد در بیماران آسمی می شود.
فارماکوکینتیک زیلوتون
- نیمه عمر:2.5 ساعت
- شروع اثر:2-5 ساعت
- زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی:1.7 ساعت
- اتصال به پروتئین:93%
- حجم توزیع:1.2 لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن
- متابولیت:کونژوگه اُ گلوکورونید و متابولیت ان دهیدروکسیله
- کلیرانس:7 میلی لیتر در دقیقه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن
- دفع:95% ادراری، 2% مدفوع
- مهار آنزیمی: CYP1A2, CYP3A4و CYP2C9کبدی
روش درست مصرف زیلوتون
قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
دوز و مقدار قرص زیلوتون از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولا این دارو ۴ بار در روز تجویز می شود.قرص زیلوتون را در ساعت مشخصی از روز (همراه با یا بدون غذا) به همراه مقداری آب قورت دهید.
اگر فراموش کردید که دوز داروی روزانه قرص زیلوتون را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
اقدامات احتیاطی مصرف زیلوتون
- وضعیت بیمار باید به طور مرتب چک شود تا از عملکرد صحیح دارو اطمینان حاصل گردد و احتمال بروز عوارض جانبی بررسی شود
- در صورتی که به چز دارو های تجویز شده , از داروی استنشاقی برای بهبود حملات آسم استفاده میکنید ,حتما به پزشک خود اطلا ع دهید .
- اگر به همراه زایلوتون از دارو های دیگر برای بهبود علائم آسم استفاده میکنید ,مصرف هیچ کدام را قطع نکنید حتی اگر علائم بهبود یابند و در این خصوص با پزشک خود حتما مشورت نمایید .مصرف همزمان الکل و زایلوتون توصیه نمیشود و در این صورت باید مصرف الکل محدود گردد .
- این دارو میتواند علائمی مانند خستگی ,بروز رفتار های غیر طبیعی و یا تحریک پذیری ,افکار خود کشی ,بروز افسردگی و اختلالات خواب داشته باشد .در صورتی که هر کی از این علائم را مشاهده کردید ,بلافاصله به پزشک خود مراجعه نمایید .