روغن کنجد ، یک روغن گیاهی است که از دانه های کنجد گرفته می شود. از آن گذشته به عنوان یک روغن آشپزی در هند جنوبی استفاده می شود و به عنوان طعم دهنده خوش مزه در غذاهای خاور میانه، آفریقا و جنوب شرقی آسیا به کار می رود. یک عطر و مزه معطر متمایزی دارد. روغن استخراج شده از دانه کنجد در علم پزشکی نیز محبوبیت خاصی دارد. این روغن در آسیا محبوب است و یکی از قدیمی ترین روغن ها بر پایه چیدنی است، اما تولید انبوه در سراسر جهان به دلیل فرآیند برداشت دستی نامناسب که برای استخراج روغن مورد نیاز است، همچنان محدود است.
یک قاشق سوپ خوری روغن کنجد (13.6 گرم) حاوی 120.2کالریکل مقدار چربی، 13.6 g است، که از آن مقدار چربی اشباع شده 1 / 9 گرم بوده و تک چربی اشباع نشده، 4.5 گرم است. روغن کنجد غنی از لینولئیک اسید و اولئیک اسید است.مقدار ویتامین E 0.2 میلی گرم (2 %)و ویتامین K 1.8 میکروگرم (2 %) است. غلظت گاما توکوفرول بیش از سایر ایزومرهای ویتامین E است. این روغن حاوی هیچ کربوهیدرات، پروتئین و فیبری نیست. مقدار کلوئین در این روغن 1 % است.
روغن کنجد را می توانید به دو شکل روغن کنجد بو داده و روغن کنجد معمولی پیدا کنید. روغن کنجد بو داده را از دانه های بو داده کنجد درست می کنند و تیره رنگ تر است و برای افزودن طعم آجیلی و دودی غذاها به کار می رود. روغن کنجد معمولی را هم با استفاده از دانه های کنجد غیر بو داده تولید می کنند. هر دوی این روغن ها را باید در یخچال نگهداری کرد تا از فاسد شدنشان جلوگیری شود، مخصوصا اگر مرتب استفاده شان نمی کنید.
فواید مصرف روغن کنجد برای پوست چیست؟
خاصیت آنتی اکسیدانی
روغن کنجد محافظت موثری در برابر زیان های ناشی از رادیکال های آزاد یا مولکول های ناپایدار دارد. این مضرات می توانند به ساختار سلولی پوست شما آسیب برسانند.
خاصیت ضد میکروبی
روغن کنجد می تواند میکروارگانیسمهای مضر را از بین برده یا رشد آنها را متوقف کند.
خاصیت ضد التهابی
روغن کنجد می تواند سبب کاهش التهاب و تورم پوستی شود.درجه کومدون زایی این روغن نسبتا پایین است. یک بانک اطلاعاتی غیر رسمی، روغن ها و کره های مختلف را با توجه به خاصیت انسداد منافذ آنها بین اعداد صفر تا پنج، رتبه بندی می کند. براین اساس، رتبه صفر بدان معنا است که روغن موردنظر منافذ پوست را مسدود نمی کند، در حالی که رتبه پنج به معنای مسدودکننده بودن آن است.بر اساس تحقیقاتی که در سال ۱۹۸۹ در نشریه جامعه ی شیمی دانان زیبایی منتشر شد، روغن کنجد تصفیه شده دارای رتبه کمدوژن ۱ و روغن کنجد تصفیه نشده دارای رتبه کمدوژن ۳ است. بنابراین روغن های غیر کومدون زا، مانند روغن کنجد، گزینه مناسبی برای بیشتر پوست ها هستند.از آن جایی که روغن های غیر کومدون زا منافذ پوست را مسدود نمی کنند، به نظر می رسد روغن کنجد برای پوست های مستعد آکنه، گزینه بسیار مناسبی باشد. همچنین ممکن است خواص ضد التهابی روغن کنجد، به فواید آن بر اثرات ضد آکنه بیفزاید، البته در حال حاضر این مساله از نظر علمی کاملا اثبات نشده است.با وجود اینکه تحقیقات اندکی درباره این روغن (به ویژه با توجه به فواید آن برای مراقبت از پوست) انجام شده، یافته های خوبی درباره خواص آنتی اکسیدان، ضد میکروبی و ضد التهابی آن موجود است.
درمان ترک پا و خشکی پوست دست با روغن کنجد
خاصیت بعدی روغن کنجد که در اینجا می خواهیم به آن اشاره کنیم، تاثیر آن در درمان ترک پاشنه پا و خشکی پوست دست هاست. برای این منظور قبل از خواب روغن کنجد را به پا و دست تان بمالید و سپس دست و پا را ماساژ دهید و بگذارید تا در طول شب روغن کنجد جذب پوست شده و به رفع خشکی و ترک خوردگی دست و پا کمک کند. برای اینکه روغن در موقع خواب رخت خواب و ملحفه ها کثیف نکند، می توانید پس از ماساژ دادن، جوراب یا دستکش نرمی بپوشید. به این شکل هم رخت خواب کثیف نمی شود و هم روغن از سطح پوست پاک نمی شود و اثر بخشی آن افزایش می یابد و پس از چند بار استفاده مشاهده خواهید کرد که پوست تان نرم تر، لطیف تر و جوان تر شده است.