ماهی یک ماده غذایی بسیار مفید محسوب می شود که بچه ها باید به مصرف آن عادت کنند تا باهوش تر شوند. با توجه به این واقعیت که ماهی یکی از رایج ترین غذاهای آلرژی زا است، فکر کردن در مورد اضافه کردن ماهی سالمون به رژیم غذایی کودک، ممکن است برای والدین چندان مناسب نباشد. ممکن است ماهی دقیقا اولین انتخاب برای غذای کودک نباشد، اما ماهی های خاصی مانند ماهی آزاد و ساردین که سرشار از چربی های امگا 3 هستند می توانند به رشد مغز کودک شما کمک کنند. ماهی نیز مانند هر ماده غذایی دیگر نقش مهمی در سلامت بدن ایفا می کند و مصرف آن به شکل کنترل شده و همچنین منظم کمک زیادی به مبارزه به بیماری های مختلف می کند.
چرا مصرف ماهی برای کودکان ضروری است؟
ماهی ها به عنوان یک ماده غذایی سالم و ارزشمند در نظر گرفته می شوند که از مقدار زیادی پروتئین، آهن و مواد معدنی با کیفیت بالا تشکیل شده اند. برخی از انواع آن ها حاوی اسیدهای چرب امگا 3 نیز بوده که برای سلامت قلب و مغز مفید هستند. سازمان CSPI این غذاهای دریایی را به عنوان منابع خوب امگا 3 معرفی می کند: میگو، صدف سیاه یا ماسل، ساردین، صدف دو کفه ای، ماهی آزاد، ماهی پولاک یا زغال ماهی آلاسکا، آنچوی و شاه ماهی.به علاوه برخی از ماهی ها (مانند ماهی سالمون و قزل آلا) حتی دارای ویتامین D نیز هستند که دستیابی به آن از طریق غذا سخت است و بنابراین یک منبع غذایی بسیار ارزشمند محسوب می شوند.
خواص فوق العاده ی ماهی سالمون بر کودکان
ماهی سالمون، منبعی غنی از مواد مغذی مهم مانند ویتامین D، روی، آهن، و پروتئین است و می تواند در رژیم غذایی کودک قرار بگیرد، به شرطی که کودک نسبت به آن حساسیت نداشته باشد و آن را به میزان متوسط بخورد. خوردن ماهی به طور منظم و کنترل شده می تواند به بدن کودک شما برای مقابله با اختلالات و بیماری های مختلف کمک کند. تردیدی نیست که ماهی ها مملو از مواد مغذی مورد نیاز بچه ها مانند آهن، پروتئین و چربی های امگا 3 هستند. اما از آنجا که این منابع غذایی ارزشمند، ممکن است به ماده خطرناک جیوه نیز آلوده باشند، بنابراین برای دستیابی به فواید سلامتی آن ها و جلوگیری از مصرف بیش از حد هر نوع آلاینده، تنوع در مصرف انواع ماهی هایی که سرو می کنید، بهترین اقدام است. به علاوه این روش به گسترش ذائقه و طعم شناسی دلبند شما نیز کمک خواهد کرد. اگر بچه های شما ماهی تن را دوست دارند، به خاطر داشته باشید محصولات و برندهایی را انتخاب کنید که از ماهی های تن کوچکتر استفاده کرده و میزان جیوه موجود در آن ها را آزمایش می کنند و در نهایت به یاد داشته باشید که به دلیل احتمال آلودگی، فرزندان خود را از منابع غذایی دریایی و فواید بی شمارشان محروم نکنید.
اسیدهای چرب امگا 3 و سایر اسیدهای چرب موجود در ماهی ها برای کودک:
چربی بدن انسان اسیدی به نام امگا تولید نمی کند، اما در صورت افزودن انواع ماهی ها به رژیم غذایی فرزند خود، این چربی های سالم به بدن او تزریق خواهد شد. این چربی ها کمک بزرگی به رشد و توسعه مغز و چشم های کودک شما می کنند.
تامین پروتئین های مورد نیاز بدن کودکان با استفاده از ماهی ها:
پروتئین ها برای کودکان در حال رشد بسیار مهم و حیاتی هستند و به ساختار عضلات و تقویت آن ها کمک شایانی می کنند.
ویتامین های A و D موجود در ماهی و روغن ماهی برای کودک ضروری است:
ماهی ها حاوی مقادیر بسیار خوبی از ویتامین A هستند که برای پوست و چشم کودکان بسیار مفید است. در حالی که ویتامین D موجود در ماهی ها هم به جذب کلسیم بیشتر برای رشد استخوان های فرزند شما کمک فراوانی خواهد کرد.
ماهی ها سرشار از مواد معدنی هستند:
به غیر از پروتئین ها و ویتامین، سلنیوم موجود در ماهی ها می تواند به پیشگیری از بیماری سرطان در فرزند شما کمک شایانی بکند. ید از جمله مواد معدنی دیگر موجود در ماهی است که در بهبود سوخت و ساز بدن، بسیار مفید می باشد و همچنین، روی موجود در آن، سیستم ایمنی بدن کودک شما را تقویت خواهد کرد.
مصرف ماهی سالمون به کودکان کمک می کند تا از ابتلا به آسم در امان باشند:
اعتقاد بر این است کودکانی که بیشتر ماهی های پرچرب و روغنی می خورند، شانس کمتری در ابتلا به آسم دارند.
مصرف ماهی ها و روغن ماهی سالمون برای کودکان مبتلا به اختلال پیش فعالی:
کودکان مبتلا به ADHD (اختلال بیش فعالی و نقص توجه) امگا 3 کمتری در بدن خود دارند. آن ها برای افزایش تمرکز و بهبود حافظه خود باید ماهی بیشتری در وعده های غذایی روزانه خود مصرف کنند.
درمان افسردگی کودکان با مصرف ماهی و روغن ماهی :
باز هم، افسردگی نشانه ای از پایین بودن سطح اسیدهای چرب در مغز می باشد. کودکانی که به طور منظم ماهی مصرف کنند، شانس بسیار کمی در مبتلا شدن به افسردگی بالینی دارند.
آیا دادن ماهی سالمون به نوزاد حساسیت زا است؟
بله. ماهی های بالدار مانند ماهی سالمون یک ماده حساسیت زای غذایی است. تخمین زده می شود که فقط 1٪ از افراد به ماهی بالدار حساسیت دارند.مانند تمام غذاهای جدید، ماهی های سالمون را برای اولین بار با مقدار کمی سرو کنید و کودک را از نزدیک تحت نظر داشته و در صورت عدم واکنش منفی به تدریج مقدار آن را در وعده های بعدی افزایش دهید. اگر سابقه آلرژی در خانواده دارید، یا به احتمال زیاد کودک شما به ماهی حساسیت دارد، قبل از معرفی غذاهای دریایی در خانه با متخصص آلرژی مشورت کنید.
ساخت عضلات و تقویت بچه ها با سالمون:
پروتئین برای رشد بچه ها بسیار مهم و ضروری می باشد که در ماهی وجود دارد و کمک زیادی به تقویت عضلات و همچنین ساخت آن ها می کند.
رشد و توسعه مغز و چشم های کودک باسالمون
ماهی دارای مقادیر فراوانی اسید های چرب امگا ۳ می باشد و همانطور که می دانید چربی بدن انسان قادر به تولید اسیدی به نام امگا ۳ نمی باشد از این رو، گنجاندن ماهی در رژیم غذایی کودک سبب دریافت این چربی های سالم خواهد شد و در نتیجه کمک زیادی به رشد و توسعه مغز و چشم های کودک خواهد کرد.
اهمیت انتخاب بهترین ماهی برای کودکان
تردیدی نیست که ماهی ها مملو از مواد مغذی مورد نیاز بچه ها مانند آهن، پروتئین و چربی های امگا 3 هستند. اما از آنجا که این منابع غذایی ارزشمند، ممکن است به ماده خطرناک جیوه نیز آلوده باشند، بنابراین برای دستیابی به فواید سلامتی آن ها و جلوگیری از مصرف بیش از حد هر نوع آلاینده، تنوع در مصرف انواع ماهی هایی که سرو می کنید، بهترین اقدام است. به علاوه این روش به گسترش ذائقه و طعم شناسی دلبند شما نیز کمک خواهد کرد. اگر بچه های شما ماهی تن را دوست دارند، به خاطر داشته باشید محصولات و برندهایی را انتخاب کنید که از ماهی های تن کوچکتر استفاده کرده و میزان جیوه موجود در آن ها را آزمایش می کنند و در نهایت به یاد داشته باشید که به دلیل احتمال آلودگی، فرزندان خود را از منابع غذایی دریایی و فواید بی شمارشان محروم نکنید.
میزان مصرف ماهی سالمون در کودک
اگر چه مصرف ماهی از فواید بی نظیری برخوردار است، اما زیاده روی در مصرف آن مشکلاتی را برای بدن ایجاد می کند از این رو، حتما باید میزان مناسبی از آن را در برنامه غذایی کودک تان بگنجانید.
کودکان یک تا دو سال: روزی بیست و هشت گرم
بچه های سه تا شش سال: روزی چهل و دو گرم
کودکان شش سال به بالا: روزی پنجاه و شش گرم
عوارض مصرف سالمون درکودکان
به جز آلرژی هایی که ممکن است خوردن ماهی در کودک ایجاد کند والدین باید به یک سری نکات دیگر نیز توجه داشته باشند که عبارتند از:
1.وجود جیوه:
همانطور که می دانید ماهی سرشار از ویتامین D، پروتئین، اسید های چرب امگا ۳ و مواد مغذی دیگری است اما، برخی از ماهی ها دارای مقادیر فراوانی متیل جیوه نیز می باشند که مصرف آن در دوز های زیاد سبب آسیب رساندن به سیستم عصبی کودک و رشد مغز او می شود، از این رو، طبق توصیه کارشناسان از مصرف اره ماهی و کوسه ماهی در کودکان پرهیز کرده و همچنین به منظور پایین نگه داشتن سطح جیوه میزان ماهی که به فرزندتان می دهید کمتر از ۳۴۰ گرم در هفته باشد، ماهی هایی که دارای میزان جیوه کمتری هستند عبارتند از: سالمون و قزل آلا.
2.ویروس ها و باکتری ها:
در زمان مصرف ماهی حتما اطمینان حاصل نمایید که ماهی کاملا پخته شده باشد زیرا، باکتری و ویروس هایی که در ماهی خام وجود دارند با پختن شدن به صورت کامل از بین می روند و وارد بدن نخواهند شد.
3.احتمال خفگی:
به منظور پیشگیری از گیر کردن غذا در گلوی بچه و یا خفگی، تیغه های ماهی و استخوان ها را به خوبی جدا کرده و گوشت را به صورت پوره در آورید و بعد به فرزندتان بدهید.