در صورتی که شما ناخن های خشک و شکننده ای دارید، لایه های پروتئینی موجود در ناخن شما در حال جدا شدن از یکدیگر و شکسته شدن هستند. بنابراین از علائم شکنندگی ناخن این است که سطح ناخن ناهموار میشود و سطح ناخن به صفحات و پوسته هایی به شکل طولی تقسیم میشود. حتی ممکن است قسمتهایی از ناخن کاملا بشکنند و از ناخن جدا شوند.گاهی اوقات یک لایه ی زرد رنگ کراتینی در زیر ناخن تشکیل میشود و باعث میشود که بستر زیر ناخن برآمده شود و ناخن از بستر خود جدا شده و شل شود .در این حالت اگر ناخن بیافتد، بعد از آن به شکل طبیعی رشد نخواهد کرد.
مهمترین دلیل شکنندگی ناخنها، ابتلا به قارچ ناخن میباشد. قارچها، میکروارگانیسمهای انگلی هستند که میتوانند از طریق برش های بسیار ریز یا از طریق فضای کوچک بین ناخن و پوست زیر آن، وارد ناخن شوند. ناخن شست پا بیشتر از ناخنهای دیگر در معرض ابتلا به قارچ ناخن میباشد، چرا که پوشیدن کفشهای تنگ، فضای بسیار مناسب و ایده آلی برای رشد قارچها فراهم میکند. عفونتهای قارچی ناخن پا، علاوه بر شکنندگی و پوسته پوسته شدن ناخن، موجب تغییر رنگ و ضخیم شدن آن نیز میشوند.
علائم و نشانه های شکنندگی ناخن ها
پاسخ به این سوال بسیار راحت است. ناخن های شما شکننده و ترد هستند. علائم متعددی وجود دارند که می توانند به شما ثابت کنند که ناخنهایتان شکننده است. این علائم عبارتند از:
- ناخن های شکننده به راحتی از طول و عرض به دو قسمت تقسیم می شوند.
- ناخن از قسمت نوک شروع به پوسته پوسته شدن می کند.
- ناخن ها به سادگی، حتی از قسمت های پایینی و از روی گوشت نیز ترک می خورند.
- شکنندگی ناخن باعث می شود که رشد آن ها دچار اختلال شود.
- شیارهای طولی روی ناخن وجود دارد.
هنگامی که فردی به بیماری تیروئید مبتلا می شود، می تواند هم شکنندگی ناخن و هم ریزش مو را تجربه کند. مشکلات تیروئید در زنان شایع تر است. از طرفی رایج ترین اختلال تیروئیدی که می تواند ناخن ها را شکننده کند، کم کاری تیروئید است. هیپوتیروئیدی به این معنی است که غده تیروئید به اندازه کافی از هورمون هایی که باید تولید کند را، تولید نمی کند و این می تواند منجر به کندشدن متابولیسم شود. بر اساس یک مقاله منتشر شده توسط دانشکده پزشکی هاروارد، زمانی که متابولیسم کاهش می یابد، بدن کمتر عرق می کند. از آنجایی که عرق مرطوب کننده طبیعی برای بدن است، عرق کمتر می تواند منجر به خشک شدن پوست و شکننده شدن ناخن ها شود.
هنگامی که در اینترنت به دنبال علل شکنندگی ناخن ها می گردید، کمبود ویتامین یکی از مواردی است که با آن برخورد خواهید کرد. بنابراین شکنندگی ناخن حاصل کمبود ویتامین است. طبق نظر متخصصان American Osteopathic College of Dermatology، بیماری های داخلی و یا کمبود ویتامین ها واقعا عواملی هستند که پشت شکنندگی ناخن ها خود را پنهان می کنند. اگر کمبود ویتامین عامل این اختلال باشد، می توان گفت بیشترین تقصیر به گردن کمبود آهن است.
بنابراین این بدان معنی است که افراد مبتلا به فقر آهن یا کم خونی کمبود آهن، احتمالا ناخن های شکننده ای دارند. نکته جالب دیگری که در توصیه های متخصصان کالج American Osteopathic College of Dermatology وجود دارد این است که اگر ناخن های شما به نظر ضعیف می رسند، ولی از نظر ظاهری کاملا سالم و قوی هستند، یعنی هیچ تغییر رنگ و لکه ای روی آن ها ایجاد نمی شود، باید علت را در عاملی خارجی جستجو کنید.
علاوه بر کمبود آهن، عوامل خطر دیگری نیز برای شکنندگی ناخن ها وجود دارد. این عوامل عبارتند از:
- شستشوی دائمی دست ها
- آفتاب سوختگی
- قرار گرفتن در معرض باد
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هوای سرد و خشک
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، مانند لاک ناخن یا استون
- وارد آمدن آسیب یا ضربه های مکرر به ناخن
شکستن جدی ناخن:
اگر شکستگی ناخن به تخت ناخن نفوذ کرده باشد، لازم است که به یک پزشک مراجعه کنید.ممکن است ناخن کنده شود و ممکن است به بخیه نیاز داشته باشد و اگر ناخنتان بتواند دوباره وصل شود، پزشک آن را با چسب یا بخیه دوباره متصل می کند. اگر علائم زیر را تجربه می کنید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید:
- ناخن های به رنگ آبی یا ارغوانی
- ناخن های کج شده
- شیارهای افقی
- یک رنگ سفید زیر ناخن هایتان
- ناخن های دردناک و رشد نکرده