ما ایرانی ها عادت کرده ایم تا داروهای مورد مصرف خود را بعد از بهبودی در خانه نگه داریم. بنابراین کیسه ها وجعبه های دارویی که مملو از قرص های رنگارنگ، انواع شربت ها، سرنگ ها و .. هستند در اغلب خانه ها یافت می شوند. بسیاری از مردم علی رغم اینکه اطلاعات درستی در مورد نحوه نگهداری داروها ندارند، اغلب آن ها را برای مدت طولانی در منزل خود نگهداری می کنند و در صورت نیاز بعدا از آن ها استفاده می کنند. غافل از اینکه نگهداری داروها در شرایط نامناسب، نه تنها باعث از بین رفتن خواص آن ها می شود بلکه موجب تخریب آن ها نیز می شود که به دنبال آن ممکن است خطرهایی داشته باشد.
نگهداری دارو در منزل مستلزم وجود شرایطی هست که در ادامه بطور خلاصه به برخی از آن ها می پردازیم.
نکته ی حائز اهمیت در مورد نگهداری داروها در منزل این است که با توجه به اینکه اغلب بسیاری از این داروها مدت ها بلااستفاده در منزل نگهداری می شوند و ممکن است تاریخ مصرف آن ها نیز تمام شود، لذا ضروری است در فواصل مشخصی داروها بررسی و ساماندهی شوند و آن هایی که تاریخ گذشته هستند دور ریخته شوند.
با توجه به اینکه شرایط نگهداری داروها با یکدیگر متفاوت است و لازم است حتما بروشوری که داخل جعبه هر یک وجود دارد، مطالعه و یا اینکه در مورد آن ها از داروساز سوال شود، اما بطور کلی نور، رطوبت و دما از مهم ترین عوامل تخریب دارو می باشند. بنابراین بهترین محل برای نگهداری آن ها محلی خنک، خشک، تاریک و بهترین دما، دمای اتاق 25 درجه است.
نگهداری دارو در یخچال
با توجه به خنک بودن یخچال بسیاری از مردم به اشتباه بر این باورند که یخچال می تواند محل مناسبی برای نگهداری داروها باشد. در حالیکه هر چند برخی از داروها به دستور پزشک یا داروساز باید در یخچال نگهداری شوند، اما رطوبت موجود در آن نه تنها باعث کاهش کیفیت بسیاری از داروها می شود، بلکه اثربخشی آن ها را نیز کم می کند. بنابراین قبل از قرار دادن داروها در یخچال حتما باید شرایط نگهداری آن ها را از روی برچسب، بروشور و یا نوشته های روی جعبه مطالعه کرد.
نگهداری دارو در کابینت یا کمد
بهترین مکان برای نگهداری دارو در منزل، تمام نقاط خشک و خنکی است که از نور و تغییرات آب و هوایی نیز به دور باشند. از جمله مکان های مناسبی که دارای این شرایط هستند می توان به کشوی کمدها در اتاق خواب یا حتی برخی کابینت های آشپزخانه اشاره کرد. کابینت ها می توانند مکان مناسبی برای نگهداری بسیاری از داروها باشند. البته نه هر کابینتی! کابینت هایی که در بالای اجاق گاز، سینک ظرفشویی و یا در حمام و سرویس بهداشتی قرار دارند، نمی توانند شرایط نگهداری دارو را فراهم کنند. زیرا رطوبت و گرمای موجود در این محیط ها به داخل داروها نفوذ می کند و شرایط نامناسبی را برای نگهداری آن ها بوجود می آورد.
ظروف پلاستیکی، سبدهای حصیری نیز از جمله وسایلی هستند که می توان برای نگهداری و همچنین ساماندهی داروها از آن ها استفاده کرد.
نگهداری داروها دور از دسترس اطفال
از اصلی ترین و مهم ترین نکاتی که در ارتباط با نگهداری داروها در منزل می توان به آن اشاره کرد این است که حتما داروها باید دور از دسترس اطفال قرار گیرند تا از عواقب بدی که ممکن است در ادامه پیش آید، جلوگیری شود. بنابراین بهترین کار این است که داروها را در ظروف پلاستیکی درب دار و همچنین در کابینت های بالایی قرار داد تا کودکان نتوانند به آن ها دسترسی داشته باشند.
از نکات مهم دیگری که در این زمینه می توان به آن ها اشاره کرد این است که خارج کردن داروها از ظروف اصلی خودشان و انتقال آن ها به ظروف دیگر، باعث از بین رفتن سریع آن ها می شود. همچنین باید توجه داشت که هیچوقت نباید دارویی را جعبه ی داروی دیگری نگهداری کرد.
در پایان اما باید تاکید کرد استفاده خود سرانه از دارو بدون نظر پزشک اصولا کار نادرستی است و مضرات آن از مزایای آن بیشتر است. حتی اگر تاثیر مثبت لحظه ای بگذارد. بنابراین باید سعی کرد حتی المقدور از مصرف خودسر دارو پرهیز کرد. مراقب سلامتی خود و خانواده خود باشید.