دندان های شیری کودکان
نقش دندان ها در دهان باعث زیبایی فرد و هماهنگی و قرینگی نمای صورت شده و جنبه مهمی از بیان احساس و شخصیت فرد را در معرض نمایش قرار می دهند. دندان ها امکان گاز گرفتن و جویدن را نیز فراهم می کنند و در نهایت با بودن دندان هاست که امکان تکلم صحیح فراهم می شود.
معمولا هنگامی که کودک 6 ماهه است اولین دندان های شیری در دهان او ظاهر می شود. رویش بقیه این دندان ها تا پایان 2 یا 3 سالگی طول می کشد. تعداد دندان های شیری در هر فک ۱۰ عدد و در تمامی دهان ۲۰ عدد است. متاسفانه بسیاری از پدر ها و مادر ها فکر می کنند که زود خراب شدن دندان های شیری و کشیدن آن ها مهم نیست چرا که دندان های دائمی به جای آن ها خواهند رویید. به این ترتیب با عدم مراقبت کافی باعث پوسیدگی زودرس و از دست رفتن آن ها می شوند که نتیجه آن رویش نابجا یا عدم رویش دندان های دائمی زیرین است. در صورتی که توجه به دندان های شیری مهم است.
دندان های شیری کودکان معمولا از ۶ سالگی شروع به افتادن می کند. افتادن دندان های شیری از ۲ دندان جلویی بالا و پایین شروع می شود. گاهی ممکن است دندان های شیری کودکان ۶ ماه زود تر بیفتد یا ۶ ماه دیر تر، ولی به صورت کلی در 5 و نیم سالگی باید یک عکس از دندان های کودک گرفته شود و با تشخیص دندانپزشک مشخص می شود که این دندان لق می شود یا کج در می آید. در ۵ سالگی با مراجعه به دندانپزشک و معاینه او اگر دندان از آن نوع باشد که فرم طبیعی ندارد باید کشیده شود. دندان شیری اگر تا ۷ سالگی لق نشود ممکن است از داخل دربیاید. در نتیجه با به موقع عکس گرفتن از دندان ها توسط دندانپزشک تشخیص داده می شود، در غیر این صورت دندان جای مناسب درنمی آید.
نکته مهم این است که دندان های دائمی سرجای طبیعی خودشان قرار بگیرند. در نتیجه ۶ ماه دیر افتادن یا ۶ ماه زود افتادن دندان مهم نیست. مهم ترین نکته این است اگر دندان سرجای اصلی خود در نیاید ممکن است به صورت کج در بیاید. دندان های دائمی باید زیر دندان های شیری در بیایند.
دندان شیری طبیعی
وقتی که رویش دندان های شیری کامل می شود تعداد 20 عدد دندان که شامل 8 عدد دندان قدامی فک بالا و پایین و 4 عدد دندان نیش و 8 عدد دندان آسیاب شیری می باشند در داخل حفره دهان وجود دارند. تمام اجزایی که در دندان های دائم هست در دندان های شیری نیز وجود دارد. اجزای تشکیل دهنده در قسمت تاج مینا، عاج و عصب تاج دندان و در قسمت ریشه سمان، عاج و عصب ریشه دندان می باشند.
ریشه دندان های شیری
دندان های قدامی و نیش دارای یک ریشه و دندان های خلفی دارای دو الی سه ریشه می باشند. طول ریشه دندان های شیری به طور میانگین بین 10 الی 15 میلی متر می باشد.
این ریشه ها در طول زندگی کودک به تدریج و با روندی آهسته تحلیل می روند و هنگامی که ریشه به طور کامل تحلیل رفت زمان افتادن دندان شیری و جایگزینی دندان دائم می باشد.
رسیدن پوسیدگی به عصب دندان شیری
معمولاً نفوذ پوسیدگی دندان به ناحیه عصب دندان شیری با درد و ناراحتی زیاد کودک همراه می باشد گرچه در مواردی به دلیل روند آهسته پیشرفت ممکن است کودک هیچ گونه علائم درد نداشته باشد و دندانپزشک با رادیوگرافی دندان نفوذ پوسیدگی به عصب را تشخیص دهد درصورتی که درمان دندان در این مرحله تأخیر افتد ممکن است براثر فعل و انفعالات میکروب ها عصب دندان عفونی شده و آبسه دندانی و خروج چرک از لثه دندان مبتلا اتفاق بیفتد.
آیا عصب کشی دندان شیری به عصب دندان دائمی صدمه می زند
انجام درمان عصب کشی دندان شیری هیچگونه عارضه ای برای دندان دائمی جانشین نخواهد داشت پس از تحلیل ریشه دندان شیری و افتادن آن دندان دائمی با ساختاری مجزا رویش می نماید.
عوارض زود افتادن دندان های شیری
با آن که اغلب پدر و مادرها برای دندان های شیری ارزشی قایل نیستند و زود افتادن آن ها را مسئله چندان مهمی نمی دانند، باید بدانیم که: برای صحیح روییدن دندان های دائمی، هر کدام از دندان های شیری باید تا سن خاصی در دهان باقی بمانند؛ به عنوان مثال دندان های آسیای شیری بایستی تا حدود سن ۱۰ سالگی به طور سالم در دهان کودک نگهداری شوند.
عوارض نیفتادن به موقع دندان های شیری
هرگاه دندان های شیری در موعد خود نیفتند، می توانند باعث کج یا دیر روییدن و در مواردی نروییدن دندان های دائمی زیرین گردند. در این گونه مواقع بهتر است کودک را نزد دندانپزشک ببرید و علت نیفتادن دندان های شیری و سرنوشت دندان های دائمی زیرین را جویا شوید.