هر کسی که تا به حال یک عفونت ادراری (UTI) را تجربه کرده باشد ، به خوبی می داند که چگونه می تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد. حتی یک مورد خفیف ممکن است هنگام ادرار، افزایش میل به ادرار کردن و خون و یا درد در ادرار ایجاد شود. اگر عفونت از مثانه به کلیه منتقل شود، وضعیت می تواند بدتر شود، درد شدید، تهوع، استفراغ، و در موارد نادر، آسیب کلیه ایجاد می شود.
این مشکل فقط مختص به بزرگسالان نیست و می تواند تمامی سنین را تحت تاثیر قرار دهد .نوزادان و کودکان همچنین می توانند عفونت ادراری را دریافت کنند، و مواردی که در سالمندان اتفاق می افتد گاهی اوقات می تواند خطرناک باشد.در این مقاله سعی شده است که علائم و نشانه های عفونت ادراری را تشریح نماییم .
ساختار دستگاه تناسلی زنان و کوتاه بودن مجرای ادرار آن ها، باعث شده عفونت ادراری در زنان شایع تر از مردان باشد. خیلی از زنان ممکن است چندین بار به این عفونت مبتلا شوند. زنان یائسه به دلیل این که استروژن بدنشان کم تر است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری بوده یا شدت علائم عفونت ادراری در آنها بیشتر خواهد بود.
عوامل خطرساز عفونت ادراری
- انسداد در دستگاه ادراری: سنگ در کلیه، مثانه، حالب، پروستات بزرگ انسدادی در آقایان و تنگی مجرای ادرار، عوامل انسدادی هستند که می تواند زمینه ساز عفونت ادراری شوند.
- ضعف سیستم ایمنی: دیابت و سایر بیماری هایی که سیستم ایمنی را ضعیف می کنند احتمال بروز عفونت ادراری را بالا می برند. علاوه بر این مصرف طولانی مدت داروهای سرکوبگر ایمنی و شیمی درمانی میتواند مستعد کننده عفونت ادراری باشد.
- استفاده از سوند: بعضی از بیماران به علت ناتوانی در تخلیه ادرار مجبور هستند از سوند استفاده کنند، مانند افرادی که در کما هستند . همچنین افرادی که بعلت ضربه مغزی یا آسیب نخاعی، توانایی دفع ارادی ادرار خود را ندارند. استفاده مکرر از سوند و یا سوند طولانی مدت، زمینه ساز بروز عفونت ادراری است.
- نقایص مادر زادی در سیستم ادرار: کودکانی که با نقایص مادر زادی در دستگاه ادرار به دنیا می آیند مثل تنگی در محل اتصال کلیه به حالب، حالب به مثانه یا بازگشت ادرار بیشتر در معرض عفونت ادراری هستند.
علائم عفونت ادراری
تکرر ادرار از نشانه های متداول عفونت ادراری است اما گاهی این بیماری بدون این که نشانه ای داشته باشد افراد را گرفتار می کند، در نتیجه آزمایش دوره ای ادرار راه موثری برای تشخیص این بیماری است. از دیگر علائم عفونت ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوزش هنگام ادرار کردن
- درد لگن در خانم ها
- درد مقعد در آقایان
- کم حجم شدن ادرار
- بد بو شدن ادرار
- تغییر رنگ ادرار ( صورتی یا قهوه ای شدن آن)
- دیدن لکه های خون در ادرار
با دیدن این علائم باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنیم.
عوارض عفونت ادراری چیست؟
اگر عفونت ادراری را درست و به موقع درمان کنیم برایمان خطر جدی نخواهد داشت اما در صورتی که این بیماری درمان نشود می تواند به عفونتی عود کننده تبدیل شود و هر چند وقت یکبار دوباره به سراغمان بیاید. زنانی که زیاد به این بیماری دچار می شوند باید برای مدتی تحت نظر پزشک باشند و دوره درمان عفونت ادراری خود را کامل کنند . درمان نشدن این بیماری در کودکان خطرناک تر است و به کلیه هایشان به شدت آسیب می زند.
توصیه هایی برای پیشگیری از عفونت ادراری
همیشه پیشگیری کردن بهتر از درمان است. عفونت ادراری نیز از آن دست مشکلاتی است که به راحتی می توان از آن پیشگیری کرد. برای این کار لازم است که به طور مرتب آب بنوشید تا از بروز باکتری ها پیشگیری شود.
یک دوره ویتامین C درمانی آغاز کنید و برای این کار باید میزان زیادی آب پرتقال، آب لیموترش، آناناس و زغال اخته میل کنید.
بهداشت فردی را با دقت بیشتری رعایت کنید.
از مصرف الکل و نوشیدن زیاد قهوه و چای سبز بپرهیزید؛ چون باعث تحریک مثانه شده و درد ناشی از این مشکل را بیشتر می کنند.