این مسئله که هفت مورد از هر ده مورد مشکل دندانی را اوربایت تشکیل میدهد، آمار حائز اهمیتی است. جای تعجب نیست که طیف گسترده ای از درمانها برای حل مشکل اوربایت وجود دارد.به طور کلی دو نوع اوربایت وجود دارد: اوربایت یا همپوشانی افقی و عمودی. در اوربایت افقی دندانهای بالایی جلوتر از دندانهای پایینی (از نظر فاصله افقی) قرار میگیرند (این وضعیت به اورجت شناخته میشود) و در اوربایت عمودی دندانهای بالایی بیش از یک سوم دندانهای جلویی پایینی را در پشت خود پنهان میکنند.اگر چه این دو وضعیت متفاوت هستند ام ویژگیهای مشترک زیادی دارند. عامل اوربایت ممکن است اسکلتی و یا دندانی باشد. اوربایتی که منشا آن دندانی است یعنی موقعیت دندانها منجر به بروز مشکل شده است اما در اوربایتی که منشا آن اسکلتی است، ناهمراستایی یا عدم تناسب استخوانهای فک مسبب آن است. این که نوع اوربایت اسکلتی باشد یا دندانی، نقش زیادی در روش درمانی دارد.عامل اوربایت اغلب ارثی است اما ممکن است در اثر عادات دهانی مانند جویدن ناخن، فشار دادن زبان به دندانهای جلویی یا مکیدن انگشت یا پستانک به مدت طولانی نیز ایجاد شود.
اوربایت چگونه درمان می شود؟
بهترین روشی که برای درمان اوربایت دندان یا همان اکلوژن کلاس دو در نظر گرفته شده است، ارتودنسی می باشد. درمان ارتودنسی با توجه به اینکه در هر سنی می تواند برای بیماران انجام شود، اما هر چقدر که زودتر صورت پذیرد بدون شک می تواند بر روی روند درمان اثرات مثبتی داشته باشد.درمان مال اکلوژن کلاس دو در دوران کودکی با ارتودنسی بسیار راحت است و بیمار به دلیل کامل نشدن رشد فکین از این شانس برخوردار است که تحت جراحی فک قرار نگیرد. هنگامی که بیماران با وجود این ناهنجاری در فکین، در سنین بزرگسالی به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند متأسفانه به دلیل رد کردن سن بلوغ دیگر امکان درمان به راحتی دوران کودکی وجود ندارد.بیماران دیپ بایت بزرگسال در کنار درمان ارتودنسی باید تحت عمل جراحی فک قرار گیرند تا بتوانند به طور کامل بر ناهنجاری موجود غلبه کرده و آن را درمان نمایند. معمولا جراحی زمانی لازم است که مشکل یا ناهنجاری فک مربوط به استخوان بوده و از شدت زیادی برخوردار باشد.اگر مشکل اوربایت خفیف باشد می توان برای اینکه موقعیت فکین را به حالت عادی بازگرداند از کش های ارتودنسی استفاده کرد. این کش ها به گونه ای عمل میکنند که فک پایین به سمت جلو حرکت داده شود.استفاده از فنر نیز یکی دیگر از روش هایی است که به درمان اوربایت کمک می کند. توجه داشته باشید که فنر در مقایسه با کش های ارتودنسی میزان فشار بیشتری را به دندان ها و فکین وارد می کنند. در نتیجه زمانی که فرد با اوربایت شدید روبرو است این درمان بکار گرفته می شود.
برخی دیگر از گزینه های درمان اوربایت عبارتند از:
- استفاده از براکت ها در درمان اوربایت شامل براکت های فلزی، سرامیکی و ارتودنسی داخل دندانی یا لینگوال: بریس های ارتودنسی متداول ترین روش برای جابجایی دندان ها و تصحیح ناهنجاری هستند. این گزینه درمانی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان قابل اجراست.
- نگهدارنده (ریتینر)، کش ارتودنسی، بسط دهنده فک (اکسپندر): بیشتر برای کودکان که رشد فکین کامل نشده است و درمان آسان تری دارند مورد استفاده قرار می گیرد تا به مرور ناهنجاری به طور کامل درمان شود و فکین در جایگاه مناسب خود رشد کنند.
- ارتودنسی اینویزیلاین: استفاده از پلاک های شفاف ارتودنسی نامرئی یکی از محبوب ترین گزینه های ارتودنسی و درمان اوربایت برای بزرگسالان است که علاقه ای به دیده شدن براکت های ارتودنسی ندارند تا بتوانند ناهنجاری اوربایت را درمان کنند.
- کشیدن دندان: در برخی موارد، متخصص ارتودنسی ممکن است یک یا چند دندان را بکشد تا با به وجود آمدن فضای مناسب و کافی برای سایر دندان ها در فک بالا، بتوان دندان های جلو را به موقعیت طبیعی آن ها برگرداند تا با فک پایین هماهنگ تر باشند.
اگر اوربایت دندان را درمان نکنم چه میشود؟
اوربایت مشکلی نیست که به این سادگی حل شود. اگر این عارضه را حل نکنید به مرور زمان بدتر شده و مشکلات بیشتری برایتان ایجاد میکند. با جویدن غذا و دندان قروچه های مکرر قطعا هر سال بیشتر از سال قبل فک بالایی شما بدون درمان جلوتر می آید.
عدم درمان اوربایت دندان میتواند مسواک زدن و خلاصه رسیدگی به بهداشت دهان و دندان شما را با مشکل روبرو کند. به دلیل اینکه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با وجود چنین عارضه ای سخت است، پلاک دندان به راحتی در لابلای دندان ها ایجاد شده و منجر به عفونت و بیماری لثه و در نهایت آسیب به دندان ها میشود. این موضوع به نوبه خود می تواند منجر به بروز مشکلات جدی بهداشت دهان شود. در کنار آن ، ممکن است درد فک، درد دندان و سردرد را نیز تجربه کنید که مستقیما روی اشتها و خورد و خوراک شما هم تاثیر میگذارد.