پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، عمل پیوند استخوان در سینوس های فک برای ایجاد یک بستر مناسب جهت کاشت ایمپلنت است. پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در افرادی صورت می گیرد به دلیل ضعف در استخوان فک امکان کاشت دندان جدید برایشان وجود ندارد. برای معرفی یک عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان می توان به سینوس لیفت اشاره داشت. با اندازه گیری فاصله سطح استخوان فک تا سینوس بالای دندان می توان نوع عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان را مشخص کرد. اینکه عمل ایمپلنت به پیوند استخوان نیاز داشته باشد یا ایمپلنت بدون پیوند استخوان صورت گیرد کاملا به وضعیت استخوان فک بستگی دارد.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در انواع متفاوت بر روی دندان ها صورت می گیرد. عمده دلیل عمل پیوند دندان، ایجاد یک بستر مناسب برای کاشت ایمپلنت است. عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان اصولا همزمان با کاشت ایمپلنت صورت می گیرد.
استخوان زیر سینوس، چگالی نسبتاً کم (متخلخل) دارد و با استخراج دندان ها، در طی کشیدن سریعاً تحت عمل نیروی خارجی قرار می گیرد و روند تحلیل آغاز می شود. گاهی سینوس ها حجم خود را افزایش می دهند یا پایین تر می آیند و فضای فزایندۀ بیشتری را جذب می کنند.کاهش حجم استخوان و کاهش مقدار استخوان در زیر سینوس باعث می شود که جایگذاری ایمپلنت های دندانی سخت تر یا غیرممکن شود. در این صورت به جراحی سینوس و بالابردن سینوس و قراردادن آن در جای اولیه و سپس مقداری پیوند استخوان در اطراف سینوس نیاز داریم.در نظر داشته باشید که به طور کلی ایمپلنت های دندانی ممکن است برای شما مناسب باشند. اگر شما:
- یک یا چند دندان کشیده شده داشته باشید.
- استخوان کافی برای ایمپلنت داشته باشید یا قادر به پیوند استخوان باشید.
- درپی حادثه یا ضربه ای یکی از دندان هایتان را از دست داده باشید و دندان های کناری سالم باشند.
- بافت های سالم دهانی داشته باشید.
- شرایط بهداشتی مناسبی داشته باشید که بر روند بهبود استخوان تأثیر می گذارد.
- در وحلۀ اول، زیبایی ظاهری برایتان اهمیت دارد.
- دندان جلویی خود را از دست داده اید و علاوه بر زیبایی و دوام، تلفظ صحیح لغات برایتان مهم است.
- از شل شدن، افتادن، لقی، زدگی و مشکلات مربوط به دست دندان قدیمی خود خسته شده اید.
چرا از دست دادن دندان باعث از دست رفتن استخوان می شود؟
جالب است بدانید که اگر دندان خود را از دست دهید، پس از مدتی متوجه خواهید شد که استخوان در آن قسمت از دست رفته است. نوعی از استخوان که به طورمعمول دچار مشکل می شود، استخوان آلوئول نام دارد. وظیفه استخوان آلوئول حمایت و نگه داشتن دندان ها است. درصورتی که دندان وجود نداشته باشد، استخوان آلوئول به دلیل کمبود کار شروع به آتروفی می کند. علاوه بر این خوب است بدانید که استخوان فک با هر بار جویدن غذا، تقویت می شود. از دست دادن استخوان آلوئول می تواند به سرعت منجر به از دست دادن استخوان فک نیز شود. به یاد داشته باشید ایمپلنت های دندانی برای موثر بودن، به استخوان سازی متکی هستند؛ یعنی کاشت باید با استخوان پیوند بخورد تا یک پایه ثابت برای تاج ایجاد کند. اگر استخوانی برای کار وجود نداشته باشد، قرار دادن ایمپلنت غیرممکن می شود.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
همان طور که گفتیم اگر در درون لثه استخوان تحلیل رفته باشد، برای انجام ایمپلنت به پیوند استخوان نیاز دارید. پیوند استخوان در ایمپلنت دندان یک عمل جراحی برای ترمیم یا بازسازی استخوان ها از طریق پیوند بافت استخوان است. در حقیقت پزشکان با پیوند بافت استخوان سالم، استخوان ها و بافت های پشتیبان ازدست رفته را از نو می سازند. پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان با توجه به نوع پودر استخوان برای پیوند و همین طور میزان آسیب دیدگی استخوان فک و لثه به انواع مختلف تقسیم می شود که در ادامه بیشتر با آن ها آشنا خواهید شد.
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت بر اساس نوع استخوان پیوند
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان بر اساس دو شاخص اساسی در این عمل مثل منبعی که استخوان برای پیوند از آن گرفته شده، و محلی که با آسیب دیدگی استخوان برای کاشت دندان مواجه است بستگی داشته و به دسته های زیر تقسیم می شود.
پیوند استخوان اتوگرافت
پیوند استخوان تحت عنوان اتوگرافت را در پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، حالتی را در نظر می گیرد که از بدن خود بیمار استخوان مورد نیاز عمل پیوند را بگیرند. پیوند استخوانی اتوگرافت یا اتوژن بیشتر مواقع اولین انتخاب متخصصان دندانپزشک است، به این دلیل که پیوند های گرفته شده از بدن بیمار بهترین نتیجه را از بین دیگر گزینه ها برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، به دست می دهد.
از جمله مزایای این نوع عمل پیوند استخوان، سلول های زنده مغز استخوان گرفته شده از فرد بیمار است که به رشد و ترمیم مداوم آن پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، کمک می کند. اما عیبی که این روش دارد این است که برای گرفتن پیوند استخوانی از بدن افراد باید جراحی دیگری صورت گیرد.
پیوند استخوان آلوگرافت
در این نوع عمل پیوند استخوان که به آلوگرافت معروف است، استخوان مورد نیاز برای افراد از بدن فرد دیگری تامین می شود، که در بیشتر مواقع از بانک پیوند استخوان تامین می شود. این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای افرادی در نظر گرفته می شود که تمایلی به گرفتن پیوند استخوان از بدن خود ندارند یا به حجم زیادی از استخوان برای پیوند نیاز دارند.
از مزایای این عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان می توان به عدم نیاز به جراحی دوم و موجود بودن پیوند های استخوانی به اندازه نامحدود است، در مقابل عملکرد ضعیف آلوگرافت یا آلوژن در بازسازی استخوان و نیاز به زمان بیشتری برای ترمیم استخوان قبل از ایمپلنت را می توان از معایب این پیوند روش دانست.
پیوند استخوان زنو گرافت
این نوع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان با استفاده از استخوان دیگر موجودات زنده مثل گاو صورت می گیرد و شباهت بافت های استخوانی تمامی موجودات باعث شده امکان استفاده از پیوند های استخوانی آنها برای انسان وجود داشته باشد.این نوع پیوند های استخوانی مانند که از ترکیبات غیر استریل شده از مواد آلی استخوان دیگر موجودات بوده مانند یک تکیه گاه روی استخوان اصلی زده شده و پس از بازسازی استخوان طبیعی، این ترکیبات تخریب می شوند.
پیوند استخوان آلو پلاست
در این نوع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای تشکیل بافت استخوانی از مواد سنتزی استفاده می شود. این مواد منجر بدن را نسبت به تشکیل استخوان طبیعی در محل ایمپلنت دندان تحریک می کند. اگر چه کارآمدی روش پیوند استخوانی آلو پلاست نسبت به آلوژن (پیوند استخوانی اتوگرافت) کمتر است، اما امکان ایجاد عفونت های مختلف در محل کاشت ایمپلنت در این عمل کمتر می باشد.
پیوند استخوان در ایمپلنت برای بازسازی استخوان فک و لثه (لیفت سینوس)
یکی از دلایل مهم نیاز به پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را می توان تحلیل استخوان که در اصطلاح پزشکی به آن آکا استئوپروسیس (Osteopetrosis aka) گفته می شود اشاره داشت. تحلیل استخوانی که منجر به شکننده گی و احتمال آسیب دیدگی استخوان ناحیه فک یا لثه می شود که روی عملکرد دندان ها تاثیر منفی دارد.اگر با مشکلات این چنینی برای انجام کاشت ایمپلنت مواجه باشید اصولا از روش های پیوند سینوس یا لیفت سینوس برای بازسازی محل کاشت دندان و پیوند استخوان در ایمپلنت دندان استفاده می شود.
همزمانی پیوند استخوان و ایمپلنت
از دست دادن یک یا چند دندان و اقدامات دیر هنگام برای کاشت دندان منجر به ایجاد ضعف و شکنندگی در استخوان فک و لثه می شود. این اتفاق در زمان انجام کاشت ایمپلنت در صورتی که فاصله استخوان فک از سینوس بالای دندان حدودا ۳ میلی متر باشد شما را مجبور به استفاده از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان و ایجاد بستر مناسب برای انجام عمل کاشت ایمپلنت می کند.
ایجاد فاصله بین پیوند استخوان و ایمپلنت
این نوع عمل پیوند زمانی اتفاق می افتد که عمق تحلیل استخوانی تا ۵ میلی متر از لبه استخوان تا سینوس بالای دندان رفته باشد. در این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان که اصطلاحا لیفت سینوس گفته می شود به دلیل ضعف و شکنندگی بیش از حد مجاز استخوان فک و لثه بعد از قرار دادن مواد پیوند استخوان و بستن سینوس نیاز به گذشتن تقریبا ۶ الی ۱۰ ماه برای ترمیم استخوان فراهم آمدن شرایط کاشت ایمپلنت است.
مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
مانند هر عمل دیگری، پیوند استخوان در ایمپلنت دندان نیز نیاز به انجام مراقبت های خاص خود را دارد. دقت کنید برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، باید با وسواس خاصی این کارها را انجام دهید. اگرچه بهتر است از پزشک خود مشورت بگیرید، اما برخی از مهم ترین نکات خود مراقبتی عبارت اند از:
- هرگز پس از انجام پیوند استخوان محل جراحی را لمس نکنید.
- به منظور جلوگیری از هرگونه خونریزی احتمالی، از نوشیدن مایعات به وسیله نی بپرهیزید.
- برای جلوگیری از خونریزی تف نکنید.
- از مسواک زدن و یا حتی شستشوی شدید تا حداقل 24 ساعت بپرهیزید.
- مصرف دخانیات تا اطلاع ثانوی برای شما ممنوع است.
- داروهایی که پزشک شما تجویز می کند، مخصوصا آنتی بیوتیک ها را سر وقت خود مصرف کنید.