هدف از نگارش این محتوا ﺁشنایی شما سن گرایی و کلیشه هایی است که درباره ی آن وجود دارد. به طور کلی سن گرایی یک تعریف نادرست تفکر غلط و تبعیض غلط در مورد افراد سن بالا و مسن است. در واقع سن گرایی نوع دیگری از نژادپرستی و تبعیض جنسی است.به طور کلی سن گرایی یک تعریف نادرست تفکر غلط و تبعیض غلط در مورد افراد سن بالا و مسن است.
سن گرایی چیست؟
سن گرایی تعصب یا تبعیض علیه افراد بر اساس سن آنها است. این معمولاً برای افراد مسن تر اعمال می شود اما می تواند بر جوانان نیز تأثیر بگذارد. سالمندی تأثیر منفی بر سلامت روانی و جسمی دارد و گزارش ها آن را با مرگ زودهنگام مرتبط می دانند.سن گرایی شکلی سیستماتیک از ظلم است، اما بر خلاف سایر علل بی عدالتی، مانند نژادپرستی، گرایشات جنسی، یا توانایی گرایی، هر کسی می تواند آن را تجربه کند. اگرچه جهانی است، مردم همیشه پیری را به اندازه سایر اشکال نابرابری جدی نمی گیرند.
سن گرایی همچنان پا برجا است و اغلب به طور ناخودآگاه در محل کار، مراقبت های بهداشتی و زندگی روزمره انجام می شود. این یک موضوع جدی است که باید مانند سایر اشکال تبعیض با آن برخورد شود. اما سن گرایی دقیقاً چیست؟ این با پذیرش کلیشه ها و افسانه ها، اجتناب از تماس، حتی تحقیر یا بیزاری آشکار از سالمندان تعریف می شود. مانند سایر سوگیری شناختی، سن گرایی اثرات منفی جدی دارد و اغلب منجر به تبعیض در انواع مختلف مسکن، اشتغال و خدمات می شود.از آنجایی که افراد مسن بیشتر از همه آسیب پذیرند، افزایش آگاهی در مورد این موضوع و یافتن راه هایی برای مقابله با پیری و تبعیض اهمیت فزاینده ای پیدا می کند البته به هیچ وجه آسان نیست.
تاریخچه سن گرایی
اصطلاح سن گرایی برای اولین بار توسط رابرت ان باتلر متخصص امراض پیری برای توصیف تبعیض علیه افراد مسن استفاده شد. امروزه، این اصطلاح را می توان برای هر نوع تبعیض مبتنی بر سن، تبعیض علیه کودکان، نوجوانان، بزرگسالان یا سالمندان باشد، به کار برد.تأثیر سن گرایی می تواند جدی باشد. در حالی که قبلاً به عنوان مشکلی در نظر گرفته می شد که عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می داد، اکنون اطلاعات بسیار بیشتری از نحوه تأثیر تبعیض ها و کلیشه های مبتنی بر سن بر جوانان و حتی کودکان وجود دارد. از زمانی که این اصطلاح معرفی شد، محققان اطلاعات بیشتری از پیری و چگونگی تأثیر آن بر افراد در تمام سنین مختلف به دست آوردند.
نشانه های سن گرایی
سن گرایی می تواند از کارهای کوچک فرد تا اعمال تبعیض آمیز تشخیص داده شود. چند نشانه پیری عبارتند از:
- طرد شدن از یک گروه ، مانند مدرسه یا محل کار
- واگذار شدن برای ترفیع یا افزایش حقوق
- اخراج شدن یا اجبار به بازنشستگی
- نظرات منفی در مورد سن افراد
- نادیده گرفته شدن یا نادیده گرفتن نظرات شما
- از دست دادن مزایایی مانند مرخصی با حقوق
- عدم دسترسی به فرصت های یادگیری
نمونه هایی از سن گرایی
در جامعه جوان محور ما، بیشترین بودجه بازاریابی برای کالاها و خدمات برای افراد زیر 50 سال جذاب است. از قضا، مصرف کنندگانی که بیشترین درآمد قابل تصرف را دارند بالای 50 سال سن دارند.ما با تبلیغات محصولات ضد پیری بمباران شده ایم. کارت های تولد پیری را با نزدیک به مرگ برابر می دانند. هنگامی که ما فراموشکار هستیم، آن را "آغاز پیری" می نامیم. ما در مورد سن خود دروغ می گوییم، موهای خاکستری خود را رنگ می کنیم و جوک هایی می گوییم که ارزش و دستاوردهای سالمندان را تحقیر می کنیم و سالمندی موفق را انکار می کنیم. سن گرایی به اشکال مختلفی ظاهر می شود. چند نمونه از سن گرایی در محیط کار عبارتند از:
- امتناع از استخدام افراد بالای یا کمتر از یک سن خاص
- درخواست سن شخصی در مصاحبه شغلی زمانی که مربوط به کار نیست
- اتخاذ سیاست هایی که به طور ناعادلانه یک گروه سنی را نسبت به گروه دیگر برتری می دهد
- افراد مسن تر را به عنوان افرادی بی مهارت، کم بازده، یا تنها و منزوی نگاه می کنند
- نگاه کردن به جوانان به عنوان افراد غیر ماهر، غیرمسئول یا غیرقابل اعتماد
اثرات سن گرایی بر سلامت روانی و جسمی
کشورهایی که دارای جمعیت بالاتری از افراد مسن سالم هستند، میزان کمتری از نگرش های مربوط به سن گرایی را گزارش می کنند که نشان می دهد که سن گرایی ممکن است با وضعیت سلامتی و امید به زندگی مرتبط باشد. سن گرایی آسیب جدی بر سلامت و رفاه افراد مسن وارد می کند. این بیماری با کوتاه شدن طول عمر، کاهش سریعتر شناخت ، افزایش تنهایی و کاهش دسترسی به آموزش و اشتغال همراه است.سن نیز می تواند بر مراقبت های بهداشتی تأثیر بگذارد. یک بررسی سیستماتیک در سال 2020 نشان داد که در 85 درصد موارد، سن نقش تعیین کننده ای در نوع درمان ها و روش های پزشکی دارد که افراد دریافت می کنند.
سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که 6.3 میلیون مورد افسردگی در سراسر جهان را می توان به اثرات پیری نسبت داد. آنها همچنین خاطرنشان می کنند که تبعیض سنی همچنین با انواع دیگر از تبعیض ها از جمله تبعیض علیه افراد بر اساس نژاد، جنسیت و ناتوانی آنها تلاقی می کند.سالمندی هم بر سلامت جسمی و هم بر سلامت روانی تأثیر مخربی دارد. در مشکلاتی از جمله انزوای اجتماعی، سلامت کلی و کاهش امید به زندگی نقش دارد. همچنین افراد را در جاهای مختلف از جمله مدرسه، محل کار و مراقبت های بهداشتی تحت تاثیر قرار می دهد.
چگونه می توان با سن گرایی مبارزه کرد؟
با توجه به افزایش این موضوع، خصوصا در محیط کار و اجتماعی، بسیاری از روانشناسان بر این عقیده هستند که سن گرایی و تبعیض های سنی به مانند سایر ناهنجاری ها و تبعیض های اجتماعی، مثل تبعیض های جنسی، نژادی و معلولیت مهم و جدی است باید چاره ای برای آن اندیشید.یکی از مهم ترین راهکارها و پیشنهاداتی که این افراد ارائه دادند افزایش آگاهی عمومی است. در واقع محققان بر این عقیده هستند که اگر عموم مردم با مسائل و مشکلات سن گرایی، آشنا باشند می توان، مسائل و مشکلاتی که این تبعیض ایجاد می کند را حل کرد.به حداقل رساندن سن پیری، از دیگر راهکارهای این روانشناسان است.در واقع با زیاد شدن جمعیت افراد سالمند، باید راهکارهایی ارائه داد که سن پیری را به حداقل رساند. به همین دلیل امروزه این راهکارها از اهمیت زیادی برخوردار هستند.