کبودی های تکی معمولاً جای نگرانی نیست. مراقبت از علائم غیرمعمول دیگر ممکن است به شما کمک کند تا علت اصلی را تشخیص دهید. اغلب اوقات ، با اطمینان از دریافت مواد مغذی مناسب در رژیم غذایی ، می توانید خطر کبودی در آینده را کاهش دهید.
کبودی هنگامی رخ می دهد که خون در زیر پوست گیر می کند ، معمولاً به دنبال آسیب دیدگی که به رگ های خونی کوچک آسیب می رساند. با این حال ، همه کبودی ها یک توضیح ساده ندارند. این مشکل می تواند در خانواده ها وجود داشته باشد. اختلالات ارثی ، مانند بیماری فون ویلبراند ، می تواند توانایی لخته شدن خون شما را تحت تأثیر قرار دهد و باعث کبودی آسان شود. زنها راحت تر از مردان دچار کبودی می شوند. محققان دریافتند که هر جنس چربی و رگهای خونی را به طور متفاوتی در بدن سازمان می دهد. رگهای خونی در مردان کاملا محکم شده و باعث آسیب پذیری عروق کمتر می شود.
افراد مسن هم راحت تر کبود می شوند. ساختار محافظتی پوست و بافت چربی که از رگهای خونی شما محافظت می کند با گذشت زمان ضعیف می شود. این بدان معناست که شما ممکن است پس از جراحات جزئی دچار کبودی شوید.اگرچه کبودی های تصادفی یا ناگهانی لزوماً به معنای داشتن بیماری پزشکی در فرد نیست ، اما بازهم ارزش دارد که با یک پزشک مشورت کنید.
کبودی های بدن بر اساس محل تشکیل آن به سه دسته مستقیم تقسیم بندی می شود، عبارتند از:
- کبودی عضلانی در عضلات زیرین ایجاد می شود.
- کبودی پریوستال که روی استخوان ها ایجاد می شود.
- کبودی های زیر جلدی درست در زیر پوست ایجاد می شود.
علائم و نشانه های کبودی
علائم کبودی بسته به علت آن متفاوت است. تغییر رنگ پوست اغلب اولین علامت آن است. در حالی که آنها معمولاً سیاه و آبی هستند، کبودی نیز می تواند به رنگ های زیر باشد:
- قرمز
- سبز
- رنگ بنفش
- رنگ قهوه ای
- مایل به زرد که اغلب در اثر بهبودی کبودی رخ می دهد.
همچنین ممکن است در ناحیه کبودی درد و حساسیت را تجربه کنید. این علائم معمولاً با بهتر شدن وضعیت کبودی بهبود می یابد.بروز برخی شرایط زیر می تواند نشان دهنده وضعیت شدیدتر ناشی از کبودی باشد:
- التهاب و درد در ناحیه کبودی
- کبودی در زیر ناخن ها که دردناک است.
- کبودی که بعد از چهار هفته بهبودی پیدا نمی کند.
- کبودی که بعد از ضربه شدید یا افتادن رخ می دهد.
- کبودی با خون در ادرار، مدفوع یا چشم همراه باشد.
- کبودی همراه با خونریزی از لثه، بینی یا دهان اتفاق میفتد.
- کبودی که همراه با استخوان شکسته مشکوک رخ می دهد.
- کبودی در هنگام مصرف آسپرین (بایر) یا رقیق کننده خون افزایش می یابد.
راه های درمان کبودی های بدن
۱- کمپرس سرد: یخ را داخل کیسه پلاستیکی و بعد درون یک حوله یا پارچه تمیز قرار دهید و روی محل آسیب دیده بگذارید. گذاشتن یخ به طور مستقیم روی پوست می تواند اوضاع را بدتر کند و یا موجب سرمازدگی شود.
۲- پرتقال و سایر میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین ث نیز کبودی را درمان می کنند. کمبود این ویتامین نیز می تواند دیواره رگ های خونی را نازک و ضعیف کند؛ به طوری که حتی با کوچک ترین فشار، بدن فرد کبود شود.
۳- اگر لب هایتان بدون دلیل مشخصی کبود شد، نزد پزشک بروید. پزشک امکان وجود کم خونی یا بیماری قلبی یا ریوی را بررسی می کند. اما اگر کبودی لب در اثر سرما باشد، برای رفع آن حوله ای بزرگ یا پتویی را به سر تا پای خود بپیچید.
۴- اگر لب ها ناگهان کبود شدند و ضربان قلبتان بالا رفت، عرق کردید و یا به سرفه افتادید، دچار تنگی نفس شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر لب ها و ناخن های کودکتان کبود شد و سرفه شدید، تب یا تنگی نفس داشت، فورا به پزشک مراجعه کنید.
۵- سیگار نکشید. توجه داشته باشید سیگار بزرگ ترین دشمن پوست است. همچنین باعث افزایش طول درمان کبودی ها می شود.
۶- سیاهی دور چشم، در اغلب موارد بیماری محسوب نمی شود و این جزو خصوصیات طبیعی پوست برخی افراد است. پس برطرف کردن و پیشگیری کردن باعث از بین رفتن کامل سیاهی دور چشم نمی شود.