میلیاریا (عرق سوز) اصطلاح پزشکی برای بیماری پوستی ناشی از گرما است که به شکل گیری برجستگی های کوچک صورتی تا شفاف روی بخشی از بدن مانند صورت یا گردن منجر می شود. عرق سوز زمانی رخ می دهد که قطره های ریز عرق به واسطه مسدود شدن منافذ در پوست گرفتار می شوند.این قطرات عرق به دام افتاده ممکن است موجب التهاب و خارش در اطراف منافذ عرق شوند. عرق سوز در نوزادان بسیار رایج است، اما ممکن است در بزرگسالان نیز رخ دهد. این شرایط به ویژه پس از تعریق مکرر در شرایط محیطی گرم و مرطوب شکل می گیرد. عرق سوز ممکن است همانند تاول های کوچک یا دانه دانه شدن پوست به نظر برسد.
چه چیزی باعث راش گرمایی یا عرق سوز می شود؟
راش گرمایی یا عرق سوز زمانی اتفاق می افتد که غدد عرق با عرق بیش از حد بسته شود و از دفع آن جلوگیری کند. اغلب در بچه ها شایع است، زیرا غدد عرق آنها هنوز نابالغ است و بیشتر مستعد بسته شدن است.بزرگسالان هم در وضعیت هایی مثل تعریق بیش از حد، راش گرمایی را تجربه می کنند. ورزش شدید، پوشیدن لباس های زیاد، سونا، وان داغ، و محیط های گرم و مرطوب می توانند ریسک ابتلا به راش گرمایی یا عرق سوز را بیشتر کنند. تاول ها بیشتر در چین های پوستی و نواحی که تماس پوست با لباس زیاد است اتفاق می افتد.افرادی که پوست چرب دارند و یا بیش از حد تعریق می کنند بیشتر مستعد راش گرمایی یا عرق سوز هستند، زیرا عرق زیاد باعث بسته شدن مجرای عرق می شود.”
علائم عرق سوز:
در بزرگسالان معمولا عرق سوز، در قسمت هایی از پوست اتفاق می افتد که با لباس در تماس است و اصطکاک دارند. در نوزادان، عرق سوز عمدتا در گردن، شانه ها و سینه اتفاق می افتد.همچنین می تواند در زیر بغل، آرنج و کشاله ران نیز دیده شود.
انواع عرق سوز:
عرق سوز شفاف (Miliaria Crystallina):
شکل خفیفی از عرق سوز است و به طور معمول تاول های ناشی از آن، خارش دار یا دردناک نیستند.
عرق سوز قرمز (Miliaria Rubra):
در عمق بیشتر از لایه بیرونی پوست رخ می دهد، خارش دار همراه با جوش های قرمز است، و در هردوی نوزادان و بزرگسالان وجود دارد.
عرق سوز عمیق (Miliaria Profunda):
شکل کمتر رایج است، به طور معمول بزرگسالان پس از رویدادهای مکرر راش گرمایی آن را تجربه می کنند، و به صورت ضایعات گوشتی رنگی قابل مشاهده هستند.
چه افرادی بیشتر امکان ابتلا به راش گرمایی دارند؟
هر فردی می تواند دچار این عارضه پوستی شود اما در برخی افراد احتمال ابتلا بالاتر است:
- نوزادان
- افراد چاق!
- کودکان زیر چهارسال
- ورزشکارانی که در محیط های گرم ورزش می کنند.
- بیماران یا افراد سالمندی که فاقد توانایی حرکتی هستد و یا در بستر خوابیده اند.
- افرادی که لباس های غیرنخی و چسبان بخصوص در هوای گرم و مرطوب می پوشند.
راه های پیشگیری از عرق سوز شدن
- نوزادان و کودکان می بایست مرتب خشک و خنک نگه داشته شوند.
- پوشیدن لباس های نخی و پنبه ای که به پوست امکان تنفس می دهند، در پیشگیری بسیار تاثیر دارد.
- همچنین لازم است از پوشیدن لباس های نایلونی و تهیه شده از پلی استر بخصوص در فصل گرم خودداری کنیم.
- بیمارانی که بستری هستند و توانایی حرکت ندارند، باید به طور مرتب حرکت داده شوند تا از تعریق مداوم یک ناحیه خاص و در نتیجه انسداد آن جلوگیری شود.