ریزش موی هورمونی چه ربطی به بیماری تیروئید دارد؟

  جمعه، 09 آبان 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
ریزش موی هورمونی چه ربطی به بیماری تیروئید دارد؟
اضافه وزن به تنهایی مشکلات زیادی را برای فرد به وجود می آورد که می توان به عنوان نمونه به چربی خون، دیابت و... اشاره کرد ولی در رابطه با مراجع مورد نظر به بررسی های بیشتری نیاز است. این طور که به نظر می رسد علاوه بر چاقی و چربی خون با مشکل دیگری هم مواجه هستید و آن «کم کاری» غده تیروئید است

اضافه وزن به تنهایی مشکلات زیادی را برای فرد به وجود می آورد که می توان به عنوان نمونه به چربی خون، دیابت و... اشاره کرد ولی در رابطه با مراجع مورد نظر به بررسی های بیشتری نیاز است. این طور که به نظر می رسد علاوه بر چاقی و چربی خون با مشکل دیگری هم مواجه هستید و آن «کم کاری» غده تیروئید است.تیرویید یک غده ی درون ریز است که در قسمت عرضی حنجره و جلوی گلو قرار دارد.این غده دو هورمون مختلف به نام های T4 (تیروکسین) و T3(تری یودوتیرونین) ترشح می کند که مسوولیت تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده داشته و سرعت واکنش های بدن را کنترل می کند.بدن ما با این دو هورمون پیام هایی برای سوزاندن انرژی و تنظیم متابولیسم دریافت می کند به این ترتیب تیرویید مسوول توانمندی بدن در سوزاندن چربی ها، تنظیم وزن و مدت زمان خواب است.
زمانی که غده تیرویید کم کار می شود متابولیسم بدن کند شده و منجر به بروز علایمی نظیر چاقی، خستگی دایم، شکننده شدن و یا ریزش مو، نفخ، شکننده شدن ناخن ها، گزگز پوست، بی حالی و بدخلقی، اختلالات حافظه و فراموشی، افسردگی، گرفتگی عضلات به خصوص در دست ها و مشکلات پوستی (خشکی پوست، لکه های پوستی) در فرد مبتلا می شود.
کم کاری تیرویید با یک آزمایش خون ساده قابل تشخیص است و داروهایی هم برای کمک به تنظیم عملکرد این غده وجود دارد.
یک متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی در این خصوص گفت: به طور کلی می توان گفت اختلالات تیروییدی مانند سایر اختلالات اندوکرین طیف وسیعی از علایم را ایجاد می کنند که به علت نقش گسترده آن ها در ارگان های مختلف بدن و تنظیم متابولیسم است.ریزش مو از جمله اختلالات شایع و گسترده ای است که یکی از دلایل آن می تواند اختلالات تیرویید به علت برهم خوردن تعادل برخی هورمون ها و از بین رفتن فولیکول های مو باشد.

ریزش موی هورمونی چیست؟

ریزش موی هورمونی موقع زمان تغییر هورمون ها ایجاد می شود. در شایع ترین شرایط، تبدیل هورمون تستوسترون به نوع کم تاثیرتر خود یعنی دی هیدرو تستوسترون یا همان DHT متهم ردیف اول است.در این شرایط DHT با حمله با فولیکول های مو فعالیت آنها را کم کرده و البته در بسیاری از موارد کلا آنها را از بین می برد. پس موها کم پشت و نازک می شوند و خیلی وقت ها رشد آنها به کلی متوقف می شود.به نظر می رسد تبدیل هورمون تستوسترون به دی هیدروتستوسترون در مبتلایان به پرکاری و کم کاری تیروئید سرعت می گیرد و این دلیل ریزش موی مداوم این بیماران علی رغم تحت درمان بودن است.

برخی بیماران اظهار می دارند که ریزش مو بدترین عارضه بیماری تیروئید در آنهاست. نازک و کم پشت شدن موها، ریختن دسته های مو با کمترین تحریک معمولا با تغییر در بافت موها، خشک شدن و شکننده شدن موها همراه است. جالب است که بیماری تیروئید در بسیاری افراد در ابتدا نشانه ای غیر از ریختن موها ندارد و تغییرات غیر طبیعی در حجم و جنس موها اولین علامت برای مراجعه به پزشک و تشخیص بیماری بوده است.

اگرچه ریزش موی ناشی از مشکلات تیروئید در بیشتر موارد ریزش موی پراکنده بوده و ممکن است با بسیاری علل ریزش مو اشتباه گرفته شود، ویژگی کم کاری تیروئید، ریختن و کم شدن تارهای ابرو از لبه های بیرونی ابروهاست. ریختن موهای کل بدن در نواحی غیر از سر نیز می تواند علامت محکم تری برای اختلالات تیروئید باشد.پس اگر شما به بیماری تیروئید مبتلا هستید و نگران وضعیت موهای خود می باشید، لازم است مراحل زیر را یک به یک طی کنید:

1- به یک متخصص پوست مراجعه کنید

2- داروهای مصرفی خود را بررسی کنید که آیا آنها باعث ریزش موی شما شده اند یا نه.

اگر شما از داروی لووتیروکسین به عنوان جایگزین هورمون های تیروئید استفاده می کنید و همچنان ریزش مو دارید، ممکن است لازم باشد اقداماتی را انجام دهید. ریزش موی مداوم یا پیشرونده می تواند عارضه ی این داروها باشد.

توجه کنید که بسیاری از پزشکان ممکن است این را ندانند، اما تحقیقات جدید نشان داده این عارضه شایع داروی سین تیروئید است. پس از آگاه نبودن پزشکتان از این واقعیت متعجب نشوید.

3- اگر تحت درمان برای بیماری خاصی هستید، از علائم و عوارض بیماری مطلع شوید.

ریزش مو می تواند نتیجه بسیاری از درمان ها باشد. درمان های تیروئیدی از جمله این درمان ها هستند. در این میان درمان با هدف تنظیم سطح هورمون TSH بیشترین تاثیر را بر ریزش مو دارد. بیشتر پزشکان بر این باورند که بهترین سطح هورمون TSH حدود 1 تا 2 است که در این شرایط می توان از عارضه ریزش مو در بیماران دچار پرکاری و کم کاری تیروئید پیشگیری کرد. البته توجه داشته باشید که در مبتلایان به سرطان تیروئید به منظور پیشگیری از گسترش بیماری، سطح هورمون را پایین تر از این میزان قرار می دهند.

چگونه تیروئید موجب ریزش مو می شود؟

ریزش مویی که به دلیل اختلال در تیروئید رخ می دهد، در تمام نواحی سر رخ می دهد و محدود به یک ناحیه ی خاص نمی باشد. پر کاری و کم کاری غده ی تیروئید، هر دو موجب چنین ریزش مو می شوند. در این ریزش مو، وقتی شخصی تحت درمان قرار می گیرد، ممکن است تا حدودی درمان شود، اما به هیچ وجه به وضعیت اولیه باز نمی گردد. مشکلات تیروئید گاهی منجر به بیماری آلوپسی آره آتا (ریزش موی ناحیه ای) و کچلی غیر منتظره می شود. دلیل اصلی ریزش موی تیروئیدی، عدم تعادل در هورمون هاست. به همین دلیل گاهی برای درمان ریزش مو باید تیروئید خود را درمان کنید.

چگونه ریزش موی ناشی از مشکلات تیروئید را درمان کنیم؟

اولین قدمی که باید برای درمان ریزش موی حاصل از تیروئید بردارید، مشورت با یک متخصص است. به احتمال زیاد برای بهبود تعادل هورمونی، به شما استروئید تجویز خواهد شد که می توانید آن را همراه با درمان های طبیعی برای کاهش ریزش موها مورد استفاده قرار دهید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها